Ο Νοέμβρης φέρνει κρύο, φέρνει και το Πολυτεχνείο!
Πώς όμως μπορεί κανείς να προσεγγίσει με τα νήπια το θέμα του Πολυτεχνείου; Δύσκολες αφηρημένες έννοιες, όπως η δημοκρατία, η δικτατορία, η ελευθερία, πώς μπορούν να γίνουν κατανοητές από τα παιδιά αυτής της ηλικίας;
Για αρχή μας βοήθησαν οι ιστορίες της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου “Η κυρά Δημοκρατία” και της Ευγενίας Φακίνου, η γνωστή σε όλους “Ντενεκεδούπολη”, όπως και το βιβλίο “Η εξέγερση του Πολυτεχνείου” του Φίλιππου Μανδηλαρά, καταλληλότερο για μεγαλύτερα παιδιά-αξιοποιήσαμε όμως την πολύ καλή του εικονογράφηση.
Μετά την ανάγνωση της ιστορίας τα παιδιά σε ατομικό φύλλο εργασίας,έκοψαν και κόλλησαν εικόνες στη σωστή πλευρά που δείχνουν από τη μια όσα μας προσφέρει η ευγενική και δίκαιη Κυρά Δημοκρατία, όταν είναι κοντά μας, και από την άλλη, όσα μας επιβάλλει η αυταρχική και άδικη Ρία Δικτατορία, σύμφωνα με τις δύο ηρωίδες του βιβλίου, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους.
Συνεχίσαμε με τη γνωστή σε όλους Ντενεκεδούπολη
που στάθηκε αφορμή, αφού πρώτα κάναμε τους απαραίτητους συνειρμούς με την Κυρά Δημοκρατία και τη Ρία τη Δικτατορία, αλλά και με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα της δικτατορίας και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, να οργανώσουμε στην τάξη μας ένα είδος εκλογικής διαδικασίας. Εφόσον λοιπόν η αγαπημένη μας Ντενεκεδούπολη απαλλάχθηκε από τον αυταρχικό και καταπιεστικό Λαδένιο, που σαν άλλος δικτάτορας αυτοδιορίστηκε κυβερνήτης, αποφασίσαμε να εκλέξουμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες το πιο άξιο και ικανό ντενεκεδάκι για κυβερνήτη της. Υποψήφιοι ήταν όλα τα ντενεκεδάκια που πρωταγωνίστησαν στην ιστορία.
Πρώτα αναρτήθηκαν οι αφίσες των υποψηφιών!
Όπως βλέπετε, δώσαμε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ακόμη και στον Λαδένιο, μιας και δε θέλαμε να εξαιρέσουμε κανέναν! Είχαμε την ελπίδα ότι κανένας δε θα τον ψήφιζε, μετά απ’ όσα προκάλεσε στη ζωή της Ντενεκεδούπολης!
Στη συνέχεια οι πιο πρόθυμοι ανέλαβαν εφορευτική επιτροπή και ετοίμασαν όλα όσα χρειάζονται, τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων, τους φακέλους, τη σφραγίδα, την κάλπη και φυσικά το παραβάν! Μιας και δεν είχαμε παραβάν, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το ξύλινο σπιτάκι της τάξης μας.
Κι έτσι όλοι μας, με τη σειρά ασκήσαμε το εκλογικό μας δικαίωμα ψηφίζοντας το ντενεκεδάκι που προτιμάμε! Και όταν λέμε όλοι, όλοι και η κυρία και οι φοιτήτριες που μας επισκέφτηκαν εκείνη την ημέρα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!
Μόλις η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε ξεκίνησε η καταμέτρηση.Δείτε κι εσείς όλα τα ψηφοδέλτια που αποκαλύφθηκαν, όταν άνοιξε η κάλπη.
Δείτε και συγκεντρωτικά όλα τα αποτελέσματα…
Όπως διαπιστώνετε η Ντενεκεδούπολη θα εκπροσωπηθεί πολιτικά από το γυναικείο φύλλο, αφού κυβερνήτης αναδείχθηκε η Μηλίτσα!
Μπορείτε να δείτε τους πανηγυρισμούς των οπαδών της μετά την εκλογική της νίκη! Την σηκώσανε στα χέρια τους και ζητωκράυγαζαν όλοι την επιτυχία της!
Νομίζω πως της αξίζει. Όσοι γνωρίζετε τα γεγονότα της Ντενεκεδούπολης θα συμφωνήσετε μαζί μας. Στάθηκε και σοφή και τολμηρή και δε δίστασε ούτε στιγμή να την υπερασπιστεί, χωρίς να υπολογίσει τον φοβερό και απειλητικό Λαδένιο. ..και όσο γι’ αυτόν, όπως είδατε κανένας δεν τον ψήφισε. Πήρε λοιπόν την απόρριψη που του άξιζε!
Συγχαρητήρια, λοιπόν της ευχόμαστε και καλή θητεία!
Δε θα μπορούσαμε φυσικά να μη ζωγραφίσουμε και κάτι από τα αγαπημένα μας ντενεκεδάκια. Να δείτε μερικές από τις ζωγραφιές μας!
Και μετά από όλα αυτά προκλήθηκε ένας επαναστατικός αναβρασμός στην τάξη μας. Το κλίμα του Πολυτεχνείου μας ξεσήκωσε και έτσι αναλάβαμε κι εμείς δράση! Φτιάξαμε τα δικά μας πλακάτ και βγήκαμε στην αυλή του σχολείου μας να διαδηλώσουμε και να βροντοφωνάξουμε συνθήματα και να στείλουμε το μήνυμα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ΕΙΡΗΝΗΣ!
Δεν παραλείψαμε φυσικά να γράψουμε όλοι μας το πλέον γνωστό και ιστορικό σύνθημα του Πολυτεχνείου ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!
Σε μια επέτειο για το Πολυτεχνείο δε θα μπορούσαμε βέβαια να μην τραγουδήσουμε και γνωστά επετειακά τραγούδια. Αυτό που μας συγκίνησε περισσότερο ήταν το γνωστό σε όλους “ένα Το χελιδόνι” του Μίκυ Θεοδωράκη που με τη βοήθεια των έργων του χαράκτη Τάσσου γράψαμε με τη μορφή εικονόλεξου την πρώτη και την τελευταία στροφή του τραγουδιού.
Την ιδέα την είδαμε στο διαδίκτυο και ευχαριστούμε πολύ! Τα παιδιά τη λάτρεψαν!
Τέλος αφήσαμε να πετάξουν ελεύθερα τα λευκά περιστέρια της ειρήνης και να στείλουν σε όλον τον κόσμο το μήνυμα της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας!
ΖΗΤΩ Η ΕΙΡΗΝΗ!
ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!