Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ (συνέχεια)

         Η ΝΥΦΟΥΛΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ!!

Τα ανθάκια της αμυγδαλιάς που έφερε η Άννα-Μαρία δυστυχώς τινάχτηκαν τα περισσότερα, αλλά στην τάξη ήρθαν αμύγδαλα: με τσόφλι, καθαρισμένα, άψητα, αλατισμένα, φιλέ αλλά και αλεσμένα! 

                 IMG 4328  

Εννοείται πως τα δοκιμάσαμε όλα και αποφάσισε ο καθένας τι του αρέσει περισσότερο.

IMG 4316 IMG 4322

IMG 4321 IMG 4319

Σειρά είχε η ζαχαροπλαστική, όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί!

Συνταγή, υλικά, σκεύη…όλα έτοιμα!

                IMG 4323

Λιώααμε τη σοκολάτα μας και να το αποτέλεσμα!!!

IMG 4324  IMG 4326

Θα πρέπει να μείνουν να σφίξει η σοκολάτα και άρα αύριο θα τα απολαύσουμε με χαρά!

Όπως είχαμε αναφέρει και στην πρώτη μας ανάρτηση για την αγαπημένη αμυγδαλιά, όλα τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό με τον μύθο της λαϊκής μας παράδοσης “Η Αμυγδαλιά και ο Βοριάς”. Αφού τον  άκουσαν για μία ακόμη φορά, τον  απέδωσε ο καθένας στο χαρτί του.

IMG 4311 IMG 4312

                  IMG 4313

Κλείσαμε τη μέρα μας με την υπόσχεση πως θα ακολουθήσει  χειροτεχνία για την νυφούλα του χιονιά!

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ…

 

        Η ΝΥΦΟΥΛΑ Η ΜΥΓΔΑΛΙΑ!!!

Εδώ και μέρες είχα το νου μου για το αγαπημένο δεντράκι του Φλεβάρη! Για το δεντράκι που βιάζεται να ανθίσει κι ας είναι ακόμα Χειμώνας, για το δεντράκι που μας φέρνει πιο κοντά στον ερχομό της Άνοιξης…

Ποιό είναι αυτό; μα φυσικά η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ!!!

Και μιας κι ο Χειμώνας κοντεύει να μας αφήσει, είχα αρχίσει να απογοητεύομαι μέχρι που η Άννα-Μαρία έφερε στην τάξη κλαδιά αμυγδαλιάς και μάλιστα μπόλικα! Έτσι, για μια ακόμη χρονιά, μας επιβεβαίωσε ότι αντέχει το κρύο και δεν φοβάται το χιονιά. 

Τα παιδιά επεξεργάστηκαν με ενθουσιασμό τα μικρά ροζ ανθάκια της, παρατήρησαν ότι δεν είχε πολλά φύλλα και φυσικά ότι μυρίζει υπέροχα!

IMG 4268 IMG 4269

               IMG 4275

Στη συνέχεια είδαμε εικόνες με το δέντρο της αμυγδαλιάς, τα άνθη της και τους καρπούς της που δεν είναι άλλα από τα γευστικά μας αμύγδαλα.

3lQ Rpq774ziQQ7kMpIDdz3GuTle2zMCPE1d5Q5jydw hyB 1kp8c Lo9c2 1oDHipx5xdZfxydDZ uYOaqTJUocN9yVXZdRkPx0fns11W N GA0w MgkrrMHpSr08qV9WfScE4Y ανθος καρπος καρπος 2 αμυγλαλα αμυγδαλα καθαρα

Παρατηρήσαμε πίνακα αναφοράς με τα προϊόντα που μας δίνει η αμυγδαλιά αλλά και ένα εικονόλεξο με την ιστορία της αμυγδαλιάς, σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση.

               Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Σελίδα 4

Όλα τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιστορία αγάπης της Αμυγδαλιάς και του Βοριά!

αμυγδαλια ιστορια    αμυγδαλια ιστορια 2

                 αμυγδαλια ιστορια 3

Σειρά στις δραστηριότητές μας είχε ένα εύκολο αίνιγμα για την αμυγδαλιά…

IMG 4270 IMG 4271

καθώς κι ένα φύλλο εργασίας με το σταυρόλεξο της αμυγδαλιάς.

IMG 4272 IMG 4273

                IMG 4274

Το πρόγραμμά μας τελείωσε με το όμορφο τραγούδι “Η ΝΥΦΟΥΛΑ Η ΜΥΓΔΑΛΙΑ”…

αλλά και με την υπόσχεση πως θα ακολουθήσει συνταγή με αμύγδαλα και σοκολάτα!!!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ…

         ιου, ιου, ιου…ΗΡΘΕ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ!!!

Τη Δευτέρα το πρωί, η  Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήβας, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα του σχολείου μας για ενημέρωση των μαθητών μας βρέθηκε κοντά μας!

Δεν θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα ο 2ος κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων μας που είχε θέμα Προστατεύω το Δάσος… είναι πηγή ζωής. Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση, οι μαθητές μας κατανόησαν πόσο σπουδαία είναι η προσφορά του Πυροσβεστικού  κλάδου στην προστασία των δασών μας και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. 

Οι δύο εξαιρετικοί πυροσβέστες, κ. Ζυγογιάννης Γιώργος και κ. Γιαννούλης Δημήτρης,  εξήγησαν με απλό τρόπο στους μικρούς μαθητές μας την επικινδυνότητα της φωτιάς τόσο για τα δάση όσο και για τις κατοικίες μας. Έδωσαν οδηγίες προστασίας μας από τις πυρκαγιές, απάντησαν σε απορίες των μαθητών μας και τους τόνισαν πόσο σημαντικό είναι να καλούμε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199 μόλις δούμε οποιαδήποτε εστία φωτιάς.

IMG 4231 IMG 4232

 Στη συνέχεια βγήκαμε στην αυλή μας και είδαμε το πυροσβεστικό όχημα που ήταν παρκαρισμένο έξω από το σχολείο. Μας έγινε παρουσίαση του εσωτερικού του οχήματος, του εξοπλισμού αλλά και των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες μας σε μία πυρκαγιά.

IMG 4233 IMG 4234

Αυτό που τους εντυπωσίασε ήταν τα κράνη και οι μπότες, ειδικά όταν άκουσαν πως αυτές οι μπότες είναι μαγικές και δεν καίγονται με τίποτα!!

                     IMG 4237

IMG 4235 IMG 4236

Εννοείται πως κάποιοι δοκίμασαν τα κράνη, αν και λίγο μεγάλα!

                IMG 4238

Αλλά πως είναι πάνω στο όχημα; Τι βλέπουν οι πυροσβέστες μας; Την απάντηση βρήκαν μόνα τους τα παιδιά αφού ανέβηκαν όλα σχεδόν στο μεγάλο αυτό όχημα της Πυροσβεστικής. Όλοι κατέβηκαν ενθουσιασμένοι!

IMG 4246 IMG 4247

Και ο ενθουσιασμός μεγάλωσε όταν ο κ. Γιώργος έβαλε μπρος τη μηχανή κι άρχισε να αναβοσβήνει και να χτυπάει η σειρήνα: Ιου, ιου, ιου κι όλοι καταχάρηκαν που άκουγαν τόσο κοντά τους μία σειρήνα Πυροσβεστικού !!! 

                  IMG 4245

Άλλη μία έκπληξη περίμενε τους μαθητές μας… Βγήκαν οι μάνικες, τα ειδικά πολύ δυνατά και ανθεκτικά λάστιχα, συνδέθηκαν με το νερό του οχήματος και ο κ. Δημήτρης έδειξε με πόση δύναμη πετάγεται το νερό για να μπορέσει να σβήσει μία φωτιά! Ο δρόμος έξω από το σχολείο γέμισε νερά και τα πρόσωπα των παιδιών με χαμόγελα!

IMG 4243 IMG 4242 IMG 4240 IMG 4239

Οι μαθητές μας ευχαρίστησαν θερμά τους πυροσβέστες για την καταπληκτική αυτή ενημέρωση – επίδειξη και τους χάρισαν μία ομαδική φωτογραφία.

            IMG 4251

Το σχολείο μας ευχαριστεί δημόσια την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήβας, τον  Διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα τους κυρίους Ζυγογιάννη και Γιαννούλη, καθώς και όλο το Πυροσβεστικό Σώμα για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. 

Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη στο σημαντικό τους έργο!

Πράγματι ήταν μια υπέροχη εμπειρία!

7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

         ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ…

 Με χαρά φτάσαμε στο τελευταίο εργαστήριο του 2ου κύκλου!

Κάναμε μια σύντομη αναφορά σε όλα όσα είπαμε για το δάσος, τους κατοίκους του, την προσφορά του στη ζωή μας και κυρίως την υποχρέωση όλων μας  να το προστατεύουμε!

Συμφωνήσαμε όλοι μαζί να φτιάξουμε το δικό μας δάσος, με ρολά από χαρτί και γκοφρέ. Έτσι στρώθηκαν όλοι στη δουλειά!!!

IMG 4192 IMG 4190 IMG 4189 IMG 4188 IMG 4196 IMG 4194

                    IMG 4202

Κατασκευάσαμε και ζωάκια…

IMG 3942 IMG 3943

                IMG 3941

IMG 3969 IMG 3971 IMG 3973 IMG 3974

IMG 4198 IMG 4197 IMG 4200 IMG 4201

Ακολούθησε η συμπλήρωση ενός φύλλου εργασίας: τα παιδιά βάζουν στη σειρά εικόνες που δείχνουν πως από ένα αναμμένο τσιγάρο φτάνουμε  στην αναδάσωση.

IMG 4210 IMG 4212 IMG 4219 IMG 4215 IMG 4221 IMG 4220

                        IMG 4222

Αποφασίσαμε να στείλουμε ένα γράμμα στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και στον Δήμαρχο, για να ζητήσουμε τη βοήθειά τους στην ιδέα μας για δενδροφύτευση στον κήπο του σχολείου μας!

Υπήρξε αίτημα-παράκληση προς το Πυροσβεστικό Σώμα Θήβας για επίσκεψη και ενημέρωση από πλευράς τους και με χαρά μας ενημέρωσαν πως θα μας επισκεφτούν τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024.

Εννοείται πως τους περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία!!

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

            ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ…

Το 6ο εργαστήριό μας ξεκίνησε με συζήτηση. Τα παιδιά  μοιράστηκαν τις ιδέες τους για το τι πρέπει να κάνουν όλοι μαζί οι άνθρωποι για να περιορίσουν τους κινδύνους που απειλούν το δάσος.

Είδαμε έναν πίνακα αναφοράς…

            ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ Σελίδα 4

και ζωγράφισε ο καθένας τη δική του ιδέα για να μην κινδυνεύουν τα δάση μας…

IMG 4148 IMG 4149

IMG 4154 IMG 4155

Ακολούθησε η ανάγνωση της ιστορίας  <<Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί >>, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.

                κοτσυφας

Μιλήσαμε για την αναδάσωση και εννοείται πως όλοι συμφώνησαν με την ιδέα του κότσυφα! Έτσι φτιάξαμε κι εμείς τη δική μας αφίσα για την αναδάσωση ως τρόπο προστασίας των δασών μας. 

IMG 4169 IMG 4170

                   IMG 4173

Στη συνέχεια κάναμε λόγο για τη σημασία της  ανακύκλωσης χαρτιού ώστε να μην χρειάζεται η κοπή περισσότερων δέντρων.  Μέσα από φωτογραφίες είδαμε πως από το δέντρο φτάνουμε στο χαρτί.

IMG 4165 IMG 4164 IMG 4166 IMG 4167

Με την ευκαιρία παρακολουθήσαμε και το ενδιαφέρον βίντεο <<Από δέντρο… σε χαρτί >>

 Όπως είπαμε στο προηγούμενο εργαστήριο η φωτιά είναι η κύρια απειλή για τα δάση μας. Έτσι, τελειώνοντας το 6ο εργαστήριό μας προβλήθηκε το σύντομο, ενημερωτικό  βίντεο <<Δασικές πυρκαγιές: Οδηγίες προστασίας >>, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

       ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ…

Και ενώ στο προηγούμενο εργαστήριο είπαμε με απόλυτη σιγουριά ότι το δάσος ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ,  σε αυτό που ακολουθεί θα δούμε δυστυχώς ότι το δάσος ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Αρχικά, παρακολουθήσαμε το δεύτερο μισό του βίντεο <<Καταστροφή των δασών>>.

Ακολούθησε συζήτηση για τις αιτίες που κινδυνεύει το δάσος και φυσικά δώσαμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην πυρκαγιά, η οποία αποτελεί την κύρια απειλή για τα δασικά οικοσυστήματα.  

Στη συνέχεια δώσαμε στα παιδιά φωτογραφίες με πυρκαγιές δασών και τους ζητήσαμε να τις παρατηρήσουν καλά, να σκεφτούν, να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους: 

   τι συμβαίνει όταν το δάσος παίρνει φωτιά;

   τι γίνεται με τα ζώα που έχουν εκεί τις φωλιές τους;

IMG 4124 IMG 4133 IMG 4132 IMG 4127

Τέλος τα παιδιά διάλεξαν όποια εικόνα ήθελαν και προσπάθησαν να την αποδώσουν στο χαρτί τους.

IMG 4128 IMG 4131 IMG 4129 IMG 4130

Με αφορμή τα παραπάνω, δραματοποιήσαμε μια πυρκαγιά σε δάσος: τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τα μισά παιδιά παρίσταναν τα δέντρα και τα ζώα του δάσους και τα υπόλοιπα τις φλόγες.

Δώσαμε υπόσχεση πως θα το ξανακάνουμε στην ολοκλήρωση του 2ου κύκλου στην αυλή μας με μουσική και μεταμφίεση!

Δεν έλειψε βέβαια και το ομαδικό μας κάδρο με το δάσος πριν και μετά τη φωτιά!

IMG 4141 IMG 4142

                         IMG 4144

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

            ΜΥΘΙ ΜΥΘΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ!

Σήμερα είχαμε μία ευχάριστη έκπληξη στην τάξη!

Η γνωστή συγγραφέας Σταυρούλα Βενιέρη, μας επισκέφτηκε διαδικτυακά!!! Είχαμε την χαρά να την ακούσουμε στην ανάγνωση του παραμυθιού: << Η πεταλούδα που περπατούσε >>.

Να και το όμορφο ενημερωτικό που μας έστειλαν πριν την παρουσίαση του συγκεκριμένου παραμυθιού:

                      ΑΦΙΣΑ

Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν την όλη δράση και με χαρά συμμετείχαν στις δραστηριότητες κατανόησης του παραμυθιού.

Βέβαια αυτό που τους ενθουσίασε όλους ήταν ο έπαινος που έστειλε η συγγραφέας για τον καθένα τους χωριστά!

                    ΕΠΑΙΝΟΣ

Έπαινος για την ωραιότερη ζωγραφιά, μετά το τέλος της αφήγησης !!!

Εννοείται πως έβαλαν όλοι τα δυνατά τους και να το υπέροχο αποτέλεσμα!!!!!

IMG 4150  IMG 4151 

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βενιέρη για την υπέροχη παρουσίαση! 

Αγαπητοί γονείς, να θυμάστε ΠΑΝΤΑ αυτό που η κ. Βενιέρη  λέει για τα παραμύθια και είναι τόσο αλήθεια…

 

                     Βενιερη

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ συνέχεια!

          Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΚΙ ΑΝ ΦΛΕΒΙΣΕΙ…

Συνεχίζοντας το καλωσόρισμα του Φεβρουαρίου, ασχοληθήκαμε με το αρχικό του γράμμα. Τα παιδιά κύκλωσαν το Φ,φ σε ένα ποίημα για τον Φλεβάρη.

IMG 4096 IMG 4097 IMG 4098 IMG 4099

Στη συνέχεια προσπάθησαν όλοι να γράψουν τη φωνούλα Φ,φ όπως μπορούν…

IMG 4087 IMG 4088 IMG 4089 IMG 4090

είπαμε και γράψαμε λέξεις που αρχίζουν από Φ,φ και συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας.

IMG 4103 IMG 4102 IMG 4101 IMG 4100 

Η ενασχόλησή μας με τη φωνούλα Φ,φ ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ενός ομαδικού κάδρου με το γράμμα του Φλεβάρη!

IMG 4091 IMG 4094

Σειρά είχαν τα αγαπημένα μαθηματικά μας με χειμωνιάτικο θέμα: Τα παιδιά χρωμάτισαν, έκοψαν και έβαλαν στη σειρά χιονανθρωπάκια από το μικρότερο στο μεγαλύτερο…

IMG 4104 IMG 4105

                   IMG 4106

 συνέχισαν με αντιστοιχίσεις…

IMG 4115 IMG 4116 IMG 4119 IMG 4120

αλλά και χειμωνιάτικες προσθέσεις!

IMG 4117 IMG 4118 IMG 4121 IMG 4122

Δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα παιχνίδι έκφρασης! Αφού θυμηθούμε τις παροιμίες και τις ονομασίες του Φλεβάρη, το κάθε παιδί ζωγραφίζει όπως φαντάζεται τον Φεβρουάριο αλλά και τι θέλει να του φέρει ο μήνας που διανύουμε. Βάζουμε όλες τις ζωγραφιές σε ένα κουτί, επιλέγουμε μία μία και ο καθένας εξηγεί τη δική του στην ολομέλεια.

Και να το αποτέλεσμα!

IMG 4110 IMG 4111 IMG 4112 1707212220287358

ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ!

          ΜΑΣ ΗΡΘΕΣ ΚΟΥΤΣΑ ΚΟΥΤΣΑ…

Πέρασε κιόλας ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς και έτσι, με ιδιαίτερη χαρά, καλωσορίσαμε τον δεύτερο, τον Φλεβάρη!

Μιλήσαμε για την ιδιαιτερότητά του (έχει λιγότερες μέρες από τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου) και κατανοήσαμε έτσι γιατί τον λένε και Κουτσοφλέβαρο

Παρακολουθήσαμε το βίντεο <<Το τραγούδι του Φλεβάρη>> και χαρήκαμε τις υπέροχες εικόνες του.

 Από το βιβλίο <<Οι μέρες του Χειμώνα>> της Λότη Πέτροβιτς Ανδριτσοπούλου, διαβάσαμε “Τα παιχνίδια του Φλεβάρη”. Μάθαμε έτσι την ιστορία του μήνα της Αποκριάς!

                   IMG 4044

Ακολούθησαν δύο φύλλα εργασίας για τη γλώσσα: στο ένα τα παιδιά αναγνώρισαν και κύκλωσαν τη λέξη Φεβρουάριος και στο άλλο συμπλήρωσαν τα γράμματα που λείπουν ώστε να ολοκληρωθεί η λέξη Φεβρουάριος.

IMG 4033 IMG 4034 IMG 4041 IMG 4042 IMG 4043 

IMG 4054  IMG 4053IMG 4055  IMG 4059

Βέβαια, η ομάδα ενθουσιάστηκε με τις παροιμίες του Φλεβάρη!

παροιμια 1 φλαβαρης 6 φλεβαρης 4 

Είπαμε αρκετές  αλλά ζωγραφίσαμε την πιο γνωστή:

<<Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, Καλοκαίρι θα μυρίσει.

Μα αν τύχει και θυμώσει, μες το χιόνι θα μας χώσει>>.

IMG 4051 IMG 4049 IMG 4050 IMG 4057

Με αφορμή μάλιστα την αναφορά στο χιόνι, λύσαμε το αίνιγμα του χιονάνθρωπου και φυσικά το ζωγραφίσαμε!

                      αιν χιον

IMG 4038 IMG 4039 IMG 4040 IMG 4037

Έτοιμη και η χειροτεχνία μας: χαμογελαστοί χιονάνθρωποι με πολύχρωμα κασκόλ, σαν τις αποκριάτικες κορδέλες που φέρνει ο Φλεβάρης!

IMG 4065 IMG 4066

                  IMG 4064

Βρήκαμε κι ένα όμορφο ποίημα για τον Φεβρουάριο και τα παιδιά το  αποτύπωσαν  στο χαρτί τους!

Φλεβάρη Κουτσοφλέβαρε,

με τις πολλές βροχές σου,

την Άνοιξη θυμίζουνε

οι άσπρες μυγδαλιές σου.

 

Φέρνεις τον χαρτοπόλεμο,

φέρνεις το Καρναβάλι,

στον γαλανό τον ουρανό

αετοί πετούν και πάλι.

IMG 4067 IMG 4068 IMG 4070 IMG 4071