Το περιβάλλον, το σπίτι μας, αντιμετωπίζει σήμερα πρωτοφανείς προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η αποψίλωση των δασών και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ισορροπία του οικοσυστήματος και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη μας. Στο πλαίσιο αυτό η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη αυτή αφιερώσαμε αυτή την εβδομάδα στην προστασία του περιβάλλοντος!
Η προστασία των δασών αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας. Τα δάση λειτουργούν ως φυσικοί υδροφορείς, απορροφώντας και φιλτράροντας το νερό της βροχής, συμβάλλοντας στην πρόληψη πλημμυρών και στην τροφοδοσία υδάτινων πόρων, φιλοξενούν πλήθος φυτικών και ζωικών ειδών, πολλά εκ των οποίων είναι σπάνια ή ενδημικά, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και παρέχουν καθαρό αέρα και δροσιά.
Αφού κατανοήσαμε τη σημασία των δασών, ζωγραφίσαμε τρόπους προστασίας τους.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου. Η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλάτου ή η επιλογή μετακινήσεων με τα πόδια αντί για το αυτοκίνητο, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η ρύπανση των θαλασσών αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, με δραματικές συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα και το μέλλον του πλανήτη μας. Η ρύπανση του νερού και η κατάποση πλαστικών απορριμμάτων οδηγούν στον θάνατο ψαριών, θαλάσσιων χελωνών, πουλιών και άλλων οργανισμών. Η υπερβολική συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών προκαλεί αλγοπληξίες, που αφαιρούν οξυγόνο από το νερό με παρόμοιες συνέπειες για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Επομένως, η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση σπάνιων ειδών και την απώλεια βιοποικιλότητας. Ακόμα, η κατανάλωση μολυσμένων θαλασσινών τροφίμων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Τέλος, η ρύπανση των θαλασσών συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, καθώς η θάλασσα απορροφά μεγάλο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ωστόσο η ρύπανση μειώνει την ικανότητά της.
Ένα από τα θαλάσσια είδη που απειλούνται με εξαφάνιση είναι η χελώνα καρέτα καρέτα. Η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, η φωτορρύπανση, η ηχορύπανση, η εξόρυξη υδρογονανθράκων και η ρύπανση από πλαστικά καταστρέφουν τις παραλίες ωοτοκίας και τους βιότοπους στους οποίους τρέφεται η καρέτα καρέτα.
Ατυχήματα ή σκόπιμες εκροές πετρελαίου από πλοία ή εξέδρες άντλησης πετρελαίου προκαλούν οξείες και μακροχρόνιες ζημιές στο θαλάσσιο περιβάλλον. Με το ακόλουθο πείραμα τα παιδιά αντιλήφθηκαν τη δυσκολία απομάκρυνσης του πετρελαίου από τα ύδατα.
Οι μέδουσες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου τροφικού ιστού. Τρέφονται με πλαγκτόν, γεγονός που βοηθά στην εξισορρόπηση των πληθυσμών του τελευταίου και στην διατήρηση της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της WWF μετρήσαμε το ανθρακικό αποτύπωμα με βάση τις επιλογές αλίευσης και μεταφοράς των αλιευμάτων.
Παίξαμε ταξινομώντας τις εικόνες των υδάτινων περιβαλλόντων με κριτήριο το αν είναι καθαρά ή όχι.
Η ανακύκλωση αποτελεί μια κρίσιμη περιβαλλοντική πρακτική με πολλαπλά οφέλη για τον πλανήτη μας, την οικονομία και την κοινωνία. Στόχος της είναι η επαναχρησιμοποίηση υλικών. Συμβάλλει στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων. Η παραγωγή νέων προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά απαιτεί λιγότερη ενέργεια και πόρους σε σχέση με την παραγωγή τους από πρώτες ύλες, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων. Ακόμα, μειώνει την ανάγκη για χρήση νέων πρώτων υλών και τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, οδηγώντας έτσι στην άμβλυνση των κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των απειλών του περιβάλλοντος που σχετίζονται με την κακή διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη χώρα μας μπορούν να ανακυκλωθούν:
- Χαρτί: Εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόνι, χάρτινες συσκευασίες
- Πλαστικό: Μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, σακούλες και δοχεία
- Αλουμίνιο: Κουτάκια αναψυκτικών κονσέρβες, αλουμινόχαρτο.
- Γυάλινα δοχεία
- Μέταλλο: Σίδηρος, χαλκός, αλουμίνιο.
- Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
- Λαμπτήρες
- Μπαταρίες
Η ανακύκλωση του μαγειρικού λαδιού αποτελεί μια απλή και εύκολη πρακτική με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.
Η κομποστοποίηση μειώνει σημαντικά τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Το κομπόστ, που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας, αποτελεί φυσικό λίπασμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας!