Λίγες μέρες μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές των Χριστουγέννων ασχοληθήκαμε με ένα αγαπημένο μας θέμα, το νερό!
Το νερό είναι η μοναδική χημική ένωση που απαντάται και στις τρεις φυσικές καταστάσεις της ύλης: Υγρό, στερεό και αέριο.
Αρχικά διαβάσαμε το βιβλίο “Η μικρή σταγόνα “…
και γράψαμε το δικό μας βιβλίο…
Μάθαμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Το ποταμάκι” και το ζωγραφίσαμε..
Μελετήσαμε τον υδρολογικό κύκλο….
Προγραμματίσαμε τη Beebot, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει τις σταγόνες στο αέναο ταξίδι τους.
Ζωγραφίσαμε με πάγο!
Παρατηρήσαμε τις διαδικασίες της εξάτμισης και της υγροποίησης…
Παίξαμε επιτραπέζια…
και ζωγραφίσαμε!
Είδαμε τη βροχούλα να πέφτει από το συννεφάκι…Όταν η βροχή σταμάτησε, βγήκε το ουράνιο τόξο…
Την επόμενη μέρα η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή και από το συννεφάκι, αντί για βροχή, έπεσε χιόνι!
Ωωωωω ένας υδροστρόβιλος στην τάξη μας!!!!
Στη συνέχεια μελετήσαμε τις ιδιότητες του νερού…
Μεταφέραμε νερό με τον σπάγκο. Παρατηρήσαμε ότι το νερό μεταφέρεται χωρίς να χύνεται, στο άδειο ποτήρι! Αυτό συμβαίνει διότι οι σταγόνες του νερού έχουν την ιδιότητα να «κολλάνε» μεταξύ τους (συνοχή), αλλά και να «προσκολλώνται» στον σπάγκο (προσκόλληση).
Πειραματιστήκαμε με την διαλυτότητα του νερού.
Ασχοληθήκαμε με την επίπλευση και τη βύθιση…
Ανακαλύψαμε ότι το ζεστό νερό έχει μικρότερη πυκνότητα από το κρύο και γι αυτό δεν αναμιγνύονται…
Ψαρέψαμε παγάκια από τη λιμνούλα…
και αλλάξαμε την επιφανειακή της πίεση… Τα μόρια του νερού κολλούν το ένα με το άλλο και δημιουργούν επιφανειακή πίεση, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του νερού να “φουσκώνει” λιγάκι. Το πιπέρι επιπλέει ομοιόμορφα στο νερό, το σαπούνι μειώνει την επιφανειακή πίεση κι έτσι το νερό απλώνεται στο πιάτο, σπρώχνοντας το πιπέρι στις άκρες.
Γεμίσαμε μια σακούλα με νερό και την τρυπήσαμε με μολύβια. Το νερό δεν χύθηκε επειδή όταν το πολυαιθυλένιο σχίζεται τότε τα μόρια του πλησιάζουν περισσότερο μεταξύ τους. Στην προκειμένη περίπτωση σφίγγουν γύρω από τα μολύβια.
Καρτεσιανός δύτης: Σε ένα μπουκάλι τοποθετήσαμε ένα αντικείμενο (δύτης) που περιέχει μια μικρή ποσότητα αέρα και επιπλέει. Πιέζοντας το μπουκάλι η πίεση μεταφέρεται στον αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του αντικειμένου με αποτέλεσμα να μειωθεί η πυκνότητά του και να βυθιστεί. Ο δύτης ανεβαίνει ή κατεβαίνει ανάλογα με τη πίεση που ασκείται στο μπουκάλι.
Βυθίσαμε τη βαρκούλα μας στο νερό αλλά αυτή παρέμεινε στεγνή, επειδή ο αέρας που βρισκόταν μέσα στο ποτήρι δεν επέτρεψε στο νερό να εισέλθει.
Να και τα μαγικά μας…. Όταν αναποδογυρίσουμε το ποτήρι το νερό θα παραμείνει σε αυτό, διότι το η πίεση που ασκεί ο αέρας έξω από το ποτήρι είναι μεγαλύτερη από την πίεση που ασκεί το νερό μέσα στο ποτήρι.