Ενημερωτικό Γονέων

schoolΠαρακαλούμε να υπάρχει συνέπεια στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης ώστε να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα της τάξης μας. Η συνέπεια στην ώρα είναι πολύ σημαντική. Το παιδί χάνει ένα κομμάτι από την καθημερινή ρουτίνα του σχολείου, αν συνεχώς καθυστερεί, και έρχεται σε δύσκολη θέση απέναντι στους συμμαθητές και τη νηπιαγωγό του. Ενώ στην αποχώρηση είναι δύσκολο να διαχειριστεί τους λόγους που φεύγει πάντα τελευταίο από το σχολείο.

 

Ύπνος και πρωινό ξύπνημα:

Για να έχει το παιδί ένα ευχάριστο ξύπνημα πρέπει να κοιμηθεί σωστά. Βάλτε ένα σταθερό ωράριο ύπνου. Το παιδί σε αυτή την ηλικία πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 10 ώρες. Άλλωστε ο απογευματινός ύπνος σταματάει. Ξυπνήστε το αρκετά νωρίς ώστε να φάει το πρωινό του και να ετοιμαστεί χωρίς άγχος.

Αποχαιρετισμοί.

Ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα «Να περάσεις μια υπέροχη μέρα!”, είναι όλα όσα χρειάζονται. Με εξαίρεση την αρχή της σχολικής χρονιάς, όπου το παιδί προσαρμόζεται, μην χρονοτριβείτε. Είναι καλύτερα να κάνετε μια καθαρή και γρήγορη αποχώρηση ακόμη κι αν το παιδί κλαίει. Σιγά σιγά θα αντιληφθεί τί συμβαίνει και θα αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Διαφορετικά θα το χρησιμοποιεί καθημερινά για να επιβραδύνει την αποχώρησή σας.

 

Μην αποκρύπτετε σημαντικές πληροφορίες.

Εμπιστευτικά μιλήστε στην/στον νηπιαγωγό για οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό, αλλά και οτιδήποτε αφορά το ιατρικό του ιστορικό, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις ανάγκες και τις αδυναμίες του και να δουλέψουν πάνω σ ́αυτές.

 

 

  • ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ

Τα παιδιά μέσα στην τσάντα τους θα πρέπει να έχουν ένα μπουκάλι με νερό ή παγουρίνο, το πρωινό τους, την προσωπική του κασετίνα και 1 καθαρή πετσέτα φαγητού. Παρακαλώ να γράφετε το όνομά τους στα προσωπικά τους αντικείμενα.

Μπορείτε επίσης να έχετε και μία αλλαξιά ρούχων σε περίπτωση που το παιδί βραχεί, λερωθεί, έτσι ώστε να μπορεί να αλλάξει μόνο του. Σε περίπτωση που λερωθεί στην τουαλέτα και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, θα πρέπει να έρθετε εσείς να το αλλάξετε.

Το παιδί θα μένει πολλές ώρες στο χώρο του Νηπιαγωγείου και είναι σημαντικό να νοιώθει και να μπορεί να κινείται άνετα. Να φοράει ρούχα χωρίς κουμπιά, ζώνες και τιράντες για να μην δυσκολεύεται στην τουαλέτα και να μην το σφίγγουν. Αποφεύγουμε έτσι τα «ατυχήματα».

Τα παπούτσια να είναι με χριτς χρατς και όχι με κορδόνια για να μπορεί να τα βάζει και να τα βγάζει μόνο του και να μην πέφτει όταν λύνονται τα κορδόνια κι μέχρι να τα δούμε για να τα δέσουμε. Αποφεύγετε τα κορδόνια στις μπλούζες επειδή μπορεί να προκληθούν ατυχήματα.

Όσον αφορά το ολοήμερο, το φαγητό ζεσταίνεται σε κανονικό φούρνο. Μπορείτε να το φέρνετε από το πρωί ή ακριβώς στις 13:00.

 

  • ΦΑΓΗΤΟ

Το πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινή τροφή όπως σάντουιτς με τυρί, τοστ, πίτα, κέικ σπιτικό, φρούτα, γιαούρτι κλπ. Είναι προτιμότερο το γάλα να δίνεται στο σπίτι το πρωί και να αποφεύγονται χυμοί που περιέχουν ζάχαρη, αλλαντικά, κρουασάν του εμπορίου και σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, γλειφιτζούρια κ.λ.π.)

Για το μεσημεριανό το φαγητό που αρέσει στα παιδιά (μην πειραματίζεστε με φαγητά που δεν τα τρώνε)  και αν θέλετε σε χωριστό μικρό ταπεράκι βάζετε τυρί και σαλάτα.

  • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Παρακαλούμε να ενημερώσετε σε περίπτωση που το παιδί σας πάσχει από κάποια ασθένεια ή έχει κάποια αλλεργία, για να μπορούμε  να βοηθήσουμε αν και εφόσον χρειαστεί. Ενημερώστε αν το παιδί σας προσβληθεί από κάποια μεταδοτική ασθένεια και κρατείστε το στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σε αυτό το σημείο σας ενημερώνουμε ότι απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων από τη/τον νηπιαγωγό, γι αυτό σε περίπτωση που το παιδί χρειαστεί αντιβίωση ενώ έρχεται στο σχολείο, ρυθμίστε την στις ώρες που το παιδί θα βρίσκεται στο σπίτι.

Επίσης να γίνεται τακτικός έλεγχος για ψείρες και να ενημερώνετε την/τον νηπιαγωγό. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε προληπτικά σκευάσματα.

 

Και μερικές συμβουλές με αγάπη και ενδιαφέρον για το παιδί:

 

  • Αν σας πουν ότι το παιδί σας θα είχε όφελος εάν περνούσε από περαιτέρω αξιολόγηση σε κάποιο τομέα των αναπτυξιακών του δεξιοτήτων, αυτό είναι κάτι που δεν λέγεται επιπόλαια. Οι νηπιαγωγοί βλέπουν το παιδί σας όχι μόνο όπως είναι τώρα αλλά όπως θα είναι στο Δημοτικό Σχολείο. Επιθυμούν να του προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια το συντομότερο δυνατό, οπότε δείξτε εμπιστοσύνη.
  • Αν υπάρχει κάτι που απασχολεί εσάς ή το παιδί σας, πείτε το! Όχι όμως ενώπιον όλων των γονέων και των παιδιών την ώρα της αποχώρησης. Επιδιώξτε την κατ ́ ιδίαν συνάντηση με τις νηπιαγωγούς και μιλήστε γι’ αυτό που σας απασχολεί. Και οι νηπιαγωγοί επιθυμούν όπως κι εσείς, το παιδί σας να είναι χαρούμενο και είναι πρόθυμοι να διορθώσουν τα λάθη τους.
  • Δώστε προσοχή στις ανακοινώσεις, που υπάρχουν στην είσοδο του σχολείου ή σε σημειώματα μέσα στην τσάντα του παιδιού. Επίσης φροντίστε να δώσετε ΕΓΚΥΡΟ mail  για άλλες ανακοινώσεις!
  • ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ.

«Θα αναπτύξει όμως όλες τις, αντιληπτικές, μνημονικές, και γλωσσικές ικανότητες, που το καθιστούν έτοιμο να εκπαιδευτεί αβίαστα και αποτελεσματικά, χωρίς να δυσκολευτεί / απογοητευτεί / πιεστεί στην εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης, στην Α ́ Δημοτικού”.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *