25η Μαρτίου 1821

Η 25η Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή.

Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ από την ίδια.

Επίσης, στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού.

25η Μαρτίου 1

25η Μαρτίου 3           25η Μαρτίου

25η Μαρτίου 4

Χρόνια  Πολλά  Ελλάδα !!!

21.3.2024 Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού είχαμε την τιμή να συνδεθούμε διαδικτυακά με την συγγραφέα κα Βασιλική Μουργελά όπου μας παρουσίασε το αγαπημένο βιβλίο των παιδιών “Το καβουράκι με τη μια δαγκάνα”.  Άκουσαν την αφήγηση από την κα Μουργελά, συζήτησαν, ρώτησαν, έπαιξαν, ζωγράφισαν. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν! Ήταν μια πολύ πρωτόγνωρη εμπειρία.

2 μουργελα                   1 μουργελά  3 μουργελά

Ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από την ιστορία !!!


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

 

Σας  ευχαριστούμε πολύ κυρία Μουργελά!             4 μουργελά

Η κυρά Σαρακοστή

Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για το Πάσχα είναι η κυρά Σαρακοστή. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής, η επίσημη έναρξη της είναι η Καθαρά Δευτέρα. Η κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.

Πότε φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή

Την κυρά Σαρακοστή την φτιάχνουμε γύρω την Καθαρά Δευτέρα διότι από τότε ξεκινάνε οι σαράντα μέρες της νηστείας έως το Πάσχα.

Ποια μέρα κόβουμε το ποδαράκι της Κυράς Σαρακοστής

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, κόβουμε ένα πόδι της κυρά Σαρακοστής και το τελευταίο πόδι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Η “κυρά Σαρακοστή” ήταν για τους παλιούς, το ημερολόγιό τους. Έχει 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο κόβουμε και ένα πόδι.

Το τελευταίο πόδι της κυρά-Σαρακoστής και το γούρι

Το τελευταίο πόδι το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο. Τα παλιά χρόνια το τοποθετούσαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι. Όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.

Παραδοσιακό τραγούδι για το έθιμο της «Κυράς Σαρακοστής»

Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι νά ‘ρθει η Πασχαλιά

Σαρακοστή 4     Σαρακοστή 3    

Σαρακοστή 5       Σαρακοστή 2

Η δικιά μας κυρά Σαρακοστή !!!

Σαρακοστή 1 1

….και του χρόνου !!!

Απόκριες !!!

Απόκριες μια από τις αγαπημένες γιορτές των μικρών αλλά και των  μεγάλων!!!

Φτιάξαμε αποκριάτικες κατασκευές, παίξαμε, χορέψαμε, ντυθήκαμε με όμορφες στολές.

Απόκριες Αρλεκίνος 2 Απόκριες Αρλεκίνος 4

Απόκριες Αρλεκίνος 5

Απόκριες Αρλεκίνος

Απόκριες Αρλεκίνος 3

 

 

 

 

Απόκριες γαιτανάκι 2   Απόκριες γαιτανάκι 3   Απόκριες γαιτανάκι Απόκριες κλόουν 1 Απόκριες κλόουν

Απόκριες μάσκες 1 Απόκριες μάσκες 2 Απόκριες μάσκες Απόκριες         Απόκριες χαρταετοί

 

Καρναβάλι 1     Καρναβάλι 2     Καρναβάλι 4Καρναβάλι 3   καρναβάλι 11    Καρναβάλι 5 Καρναβάλι 8      καρναβάλι 6

     Καλές Απόκριες ,

  καλή   Καθαρά  Δευτέρα   

   και  καλά   κούλουμα 

          σας  εύχεται

ο σύλλογος διδασκόντων!! 

6 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού !

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ενδοσχολική βία και  εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών ένα σημαντικό  πλέον κοινωνικό πρόβλημα. Το γνωστό bullying  έχει κάνει την εμφάνιση και σε σχολεία στην Ελλάδα και χρέος των εκπαιδευτικών αλλά και όλης της κοινωνίας είναι η ενημέρωση και προστασία των παιδιών, ξεκινώντας ήδη από την τάξη του νηπιαγωγείου !

     «Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί σκόπιμα να πληγώσει σωματικά ή ψυχικά ένα άλλο παιδί, με αρνητικές πράξεις ή αρνητικά λόγια εναντίον του. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και προκαλεί λύπη και φόβο στο παιδί που εκφοβίζεται και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους :
Με κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τρικλοποδιές, τσιμπήματα, σπρωξίματα ή καταστροφή αντικειμένων.
Με βρισιές, προσβολές, απειλές που έχουν σκοπό να γελοιοποιήσουν ένα παιδί.

Με έμμεσους τρόπους, «πίσω από την πλάτη» του παιδιού και γι’ αυτό είναι δύσκολο να τους καταλάβει κανείς. Για παράδειγμα, το παιδί που εκφοβίζει μπορεί να διαδίδει ψέματα ή άσχημες φήμες για το παιδί που εκφοβίζεται με σκοπό να μην το συμπαθούν οι άλλοι, να κάνει αρνητικές ή και χυδαίες χειρονομίες, να λέει αστεία που γελοιοποιούν το παιδί που εκφοβίζεται, να το αποκλείει από τις παρέες και τα παιχνίδια.

Το παιδί που εκφοβίζει μπορεί να στέλνει στο παιδί που εκφοβίζεται μηνύματα με βρισιές ή χυδαίο περιεχόμενο στο κινητό του ή στο e-mail του. Ακόμη, μπορεί να διαδίδει ψέματα και άσχημες φήμες μέσω του διαδικτύου.
Όλα τα προηγούμενα μπορεί να συμβαίνουν πολλές φορές και για πολύ καιρό. Ο εκφοβισμός πληγώνει και τρομάζει τα παιδιά και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους». ( πηγή : antibullying.gr )

Χρέος μας λοιπόν είναι σαν εκπαιδευτικοί αλλά και σαν γονείς να ενημερώσουμε από μικρή ηλικία τα παιδιά μας και να μην περιμένουμε το πρόβλημα να μας «χτυπήσει την πόρτα μας».

Μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση αποφασίσαμε να στείλουμε το δικός μας μήνυμα!!!

Παγκόσμια μέρα σχ. εφοβισμούεικόνα Viber 2024 03 15 20 44 15 575

 

Καλώς ήρθες Μάρτη!!!

Καλώς μας ήρθες Μάρτη !!!                                Καλώς μας ήρθες άνοιξη !!! 

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.


1η Μάρτη 6

Τον γνωρίζετε το Μάρτη 

τον τρελό και τον αντάρτη;;;

Ξημερώνει και βραδιάζει 

κι εκατό γνώμες αλλάζει!!!
1η Μάρτη 1       

1η Μάρτη 2

1η Μάρτη 4

1η Μάρτη 3  

1η Μάρτη 5