Δράσεις Συναισθηματικής αγωγής: Συναισθήματα και Παιδική κακοποίηση
Και «συγχρονίσαμε» τα ματάκια μας, το βλέμμα μας με το αντίστοιχο συναίσθημα.
Και «συγχρονίσαμε» τα ματάκια μας, το βλέμμα μας με το αντίστοιχο συναίσθημα.
Υποδεχτήκαμε και φέτος την Άνοιξη στο νηπιαγωγείο με ολάνθιστα λουλούδια, πολύχρωμες πεταλούδες μέλισσες και άλλα έντομα!
Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, μα κυρίως τη φαντασία μας, ενισχύσαμε τη λεπτή μας κινητικότητα, την κριτική σκέψη, την ομαδικότητα, για να δημιουργήσουμε ανθισμένες γλάστρες, και πανέμορφες πεταλούδες!
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε διαφορετικά και οι τεχνικές ποικίλες , με στόχο την ενίσχυση της φαντασίας και της δημιουργικότητας.
Αφού συζητήσαμε για τα έντομα και αποκομίσαμε χρήσιμες πληροφορίες για αυτά, επιλέξαμε να μάθουμε να σχεδιάζουμε πολύχρωμες, φανταχτερές πεταλούδες! Στόχος της δραστηριότητας ήταν να αναπτύξουμε τη λεπτή μας κίνηση, δημιουργώντας συγκεκριμένα σχέδια και γραμμές και ακολουθώντας οδηγίες.
Καθώς είναι το πιο εντυπωσιακό για εμάς έντομο, αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο που ζει και αναπτύσσεται. Έτσι μελετήσαμε τον κύκλο ζωής της, τον σχεδιάσαμε και τον αναπαραστήσαμε, καθώς μεταμορφωθήκαμε οι ίδιοι σε μικρές κάμπιες, χρυσαλλίδες και τέλος πεταλούδες με τη χρήση του αυτοσχεδιασμού και της αναπαράστασης.
Σειρά είχε η ενασχόλησή μας με το πιο χρήσιμο έντομο που υπάρχει στη φύση. Δεν είναι άλλο από τη μέλισσα! Αφού ασχοληθήκαμε με τη φυσιολογία της και τον τρόπο ζωής της χρησιμοποιήσαμε ανακυκλώσιμα υλικά για να δημιουργήσουμε τρισδιάστατες μελισσόκουκλες για το παιχνίδι μας!
Φυσικά δεν παραλείψαμε να παίξουμε το κλασικό παραδοσιακό και αγαπημένο όλων παιχνίδι “Περνά περνά η μέλισσα”. Μέσα από ομαδικά παιχνίδια σαν και αυτό, τα παιδιά του νηπιαγωγείου μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται, να ακολουθούν κανόνες και οδηγίες, αλλά κυρίως να διασκεδάζουν και να ψυχαγωγούνται!!
Συνδυάσαμε τη θεματική μας με τα εργαστήρια Δεξιοτήτων τα οποία ολοκληρώσαμε με την ενότητα “Δάσος: Φροντίζω το περιβάλλον”. Στόχος των δράσεών μας ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, η κατανόηση φυσικών φαινομένων, η γνώση των κινδύνων που προκαλούνται από την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.
Στα πλαίσια των παραπάνω στόχων, διαβάσαμε το παραμύθι “Το μικρό βελανίδι” και συζητήσαμε για τον κύκλο ζωής ενός δάσους, τη χρησιμότητά του στον άνθρωπο και την σπουδαιότητα της προστασίας του. Μάθαμε πώς ένας μικρός σπόρος μπορεί να γίνει ένα μεγάλο δέντρο, το δέντρο να δώσει καρπούς και όλο αυτό αποτελεί ένα διαρκή κύκλο ζωής!
Με ανακυκλώσιμα υλικά εργαστήκαμε στη δημιουργία ενός χάρτινου δάσους! Συζητήσαμε για τα ζώα που ζουν σε αυτό, και τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει ο άνθρωπος από τα δέντρα και τη φύση.
Μιλήσαμε επίσης για τις πυρκαγιές που απειλούν τη ζωή στο δάσος και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις αποφύγουμε. Με φύλλα εργασίας, εξασκηθήκαμε στην αναδιήγηση ιστοριών, τοποθετώντας γεγονότα σε χρονολογική σειρά.