13. Πιάσε μια φιλία με ένα ή πολλά βιβλία

Τα παραδοσιακά παιχνίδια στο σήμερα

(Συμμετοχή στον 12ο Διαγωνισμό του ΕΚΕΔΙΣΥ) Στο νηπιαγωγείο μας αγαπάμε το παιχνίδι. Το παιχνίδι που μυρίζει αυλή, πλατεία, παρέα και χαρά. Μαζί με τα παιδιά, δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό βιβλίο γεμάτο παραδοσιακά παιχνίδια και τους κανόνες τους. Από το τζαμί και την πινακωτή, μέχρι το κηρύττω σας τον πόλεμο και την τυφλόμυγα Δωδεκανήσου, τα παιδιά γνώρισαν τρόπους να διασκεδάζουν με απλά υλικά, μα με μεγάλη φαντασία! Το βιβλίο μας παρουσιάστηκε στο «Λουλουδάκι», το βιβλιοπωλείο που έστησαν τα ίδια τα παιδιά στο πλαίσιο δράσεων φιλαναγνωσίας. Η χαρά τους να πουλούν το βιβλίο τους ήταν ανεκτίμητη! Τώρα, το όνειρό τους συνεχίζεται με τη μετατροπή του σε e-book και τη μεταφόρτωσή του στο κανάλι μας στο YouTube, ώστε να το γνωρίσουν ακόμα περισσότερα παιδιά! Μέσα από αυτή τη δράση, θελήσαμε να υπενθυμίσουμε την αξία του παραδοσιακού παιχνιδιού στον δρόμο και στην πλατεία. Εκεί που το γέλιο αντηχεί, η συνεργασία γεννιέται, και η φιλία ανθίζει. Σε αντίθεση με τη συνεχή χρήση κινητών και οθονών, που συχνά περιορίζουν τη δημιουργικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση, το παιχνίδι στον φυσικό χώρο προσφέρει ελευθερία, σωματική δραστηριότητα και βιωματική μάθηση. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι απλό: Ας ξαναβγούμε έξω. Ας ξαναπαίξουμε μαζί. Τα παραδοσιακά παιχνίδια μάς περιμένουν!

2025 Αφιερωματικό έτος Μίκη Θεοδωράκη

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της ΕΡΤ διοργανώνουν τον Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» . Από τις προτεινόμενες θεματικές, επιλέξαμε την «2025 Αφιερωματικό έτος Μίκη Θεοδωράκης». Προβληματιστήκαμε για το πώς θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τη ζωή και το έργο του στα παιδιά… Παρακολουθώντας, όμως, σε πρώτο στάδιο εμείς το αρχειακό υλικό που προτείνεται και διατίθεται από το Αρχείο της ΕΡΤ για τον Μίκη Θεοδωράκη, πήγαμε στο νηπιαγωγείο και μεταδώσαμε στα παιδιά απλά αυτό που νιώσαμε… και πιστεύουμε οτι το εισέπραξαν… “Από εδώ και πέρα σας παραδίδω τη σκυτάλη…” , είχε δηλώσει συγκινημένος ο Μίκης Θεοδωράκης σε μια απο τις συνεντεύξεις του. Τη σκυτάλη αυτή παρέλαβαν τα παιδιά μας… Μέσα από αυτή τη δράση γνώρισαν, αγάπησαν και σίγουρα θα θυμούνται τον Μίκη… Απολαύσαμε όλη τη διαδρομή μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, ελπίζουμε να απολαύσετε και εσείς το απόσταγμα της δράσης μας… Παρακολουθήστε το με τα παιδιά, θα έχουν πολλά να σας πουν!

11. Πιάσε φιλία με ένα ή πολλά βιβλία

Διοργάνωση Διαγωνισμού Φωτογραφίας: “Διαβάζω Βιβλία σε Ασυνήθιστα Μέρη”

Μία από τις πιο δημιουργικές δράσεις της χρονιάς ήταν ο διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα “Διαβάζω βιβλία σε ασυνήθιστα μέρη”. Ο στόχος του διαγωνισμού ήταν να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους γονείς να προσεγγίσουν το διάβασμα με δημιουργικό τρόπο και να ανακαλύψουν νέους, απροσδόκητους χώρους για την ανάγνωση των βιβλίων τους.

Η διαδικασία περιλάμβανε:

  • Πρόσκληση Συμμετοχής: Όλοι οι γονείς και τα παιδιά προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, στέλνοντας φωτογραφίες τους να διαβάζουν σε ασυνήθιστα μέρη, όπως π.χ. στην αυλή του σχολείου, στον κήπο, στην παραλία, ή ακόμη και στο πάρκο.

  • Δημιουργία Φωτογραφιών: Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν τις φωτογραφίες τους διαβάζοντας σε πρωτότυπα και ασυνήθιστα μέρη. Η ιδέα ήταν να αναδειχθεί ότι το διάβασμα μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητας, ακόμα και σε χώρους που δεν είναι συνηθισμένοι για διάβασμα.

  • Αντίκτυπος: Η δράση αυτή δεν είχε τη μορφή διαγωνισμού με βραβεία, αλλά επικεντρώθηκε στην ενθάρρυνση της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών και των γονιών. Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε ειδικό χώρο στο νηπιαγωγείο, επιτρέποντας σε όλους να δουν τις διάφορες δημιουργίες και να συζητήσουν για την αξία του βιβλίου και της ανάγνωσης σε οποιονδήποτε χώρο.

Η δράση έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης από γονείς και παιδιά, οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα. Οι φωτογραφίες αποτέλεσαν μια ευχάριστη υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να ενσωματώνεται το διάβασμα στην καθημερινή ζωή, ανεξαρτήτως χώρου.

10. Πιάσε φιλία με ένα ή πολλά βιβλία

Οργάνωση και Λειτουργία Ηχητικής Βιβλιοθήκης με Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων

Η Ηχητική Βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου αποτέλεσε μια καινοτόμο δράση που στοχεύει να βοηθήσει τους γονείς με δυσκολίες στην ανάγνωση ή με περιορισμένο χρόνο να συμμετέχουν στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Για τη δημιουργία αυτής της βιβλιοθήκης χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Canva, η οποία επιτρέπει τη μετατροπή του κειμένου σε ήχο, προσφέροντας μια εύκολη και προσιτή λύση για όλους.

Η διαδικασία περιλάμβανε τα εξής βήματα:

  • Ηχογράφηση και Δημιουργία Ηχητικών Βιβλίων: Τα παραμύθια και τα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης μετατράπηκαν σε ηχητικές ιστορίες με τη βοήθεια της πλατφόρμας Canva, η οποία επιτρέπει την αυτόματη μετατροπή κειμένου σε ήχο. Αυτός ο τρόπος επιτάχυνε τη διαδικασία δημιουργίας της ηχητικής βιβλιοθήκης και έκανε τη χρήση της προσβάσιμη και εύκολη για τους γονείς.

  • Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων: Όλα τα ηχητικά βιβλία δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα YouTube, αλλά τα βίντεο ήταν μη καταχωρισμένα για να προστατευτούν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Η πρόσβαση στα βίντεο έγινε μέσω ειδικών συνδέσμων και barcode, που δόθηκαν στα παιδιά και στους γονείς τους.

  • Πρόσβαση μέσω Barcode: Κάθε παιδί έλαβε ένα ειδικό barcode, το οποίο του επέτρεπε να αποκτήσει πρόσβαση στις ηχητικές ιστορίες μέσω του YouTube. Αυτός ο τρόπος εξασφάλιζε ότι μόνο οι γονείς και τα παιδιά του νηπιαγωγείου μπορούσαν να ακούσουν τις ιστορίες, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα των χρηστών.

  • Στόχος και Αντίκτυπος: Η ηχητική βιβλιοθήκη είχε ως στόχο να διευκολύνει τους γονείς που δεν μπορούσαν να διαβάσουν βιβλία στα παιδιά τους λόγω αναλφαβητισμού ή περιορισμένου χρόνου. Επίσης, στόχευε στη δημιουργία μιας πιο προσιτής και ευχάριστης εμπειρίας ανάγνωσης για τα παιδιά, βοηθώντας τα να ενισχύσουν την αγάπη τους για τα βιβλία και την ανάγνωση.

Η δράση αυτή δέχτηκε εξαιρετική ανταπόκριση από τους γονείς, οι οποίοι εκτίμησαν την καινοτομία και την πρακτικότητα της πρωτοβουλίας, καθώς τους παρείχε έναν εύκολο και ευχάριστο τρόπο να συμμετάσχουν στην αναγνωστική διαδικασία. Τα παιδιά, επίσης, απόλαυσαν τις ηχητικές ιστορίες και ενθουσιάστηκαν με τη δυνατότητα να ακούσουν τα αγαπημένα τους παραμύθια.

9. Πιάσε φιλία με ένα ή πολλά βιβλία

laiki

Οργάνωση “Λαϊκής” Παιδικού Βιβλίου

«Όνειρο το ‘χω βρε παιδί
δικιά μου να ‘χω λαϊκή!
Δε θα πουλώ βουνά αυγά,
βιβλία θα ΄χω για παιδιά!»
Το Νηπιαγωγείο Καλάθου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου και σε προσκαλεί να γιορτάσεις και εσύ μαζί μας!
Ο τρόπος είναι απλός… Έχεις βιβλία που τα διάβασες πολλές φορές και τα βαρέθηκες;Φέρ’τα την Παρασκευή 4 Απριλίου στο νηπιαγωγείο και αντάλλαξε τα με άλλα που θα βρεις στη λαϊκή μας! Από τις 8π.μ εως τις 4μ.μ.!!!
«Για τους φίλους του βιβλίου
και γείτονες του νηπιαγωγείου την Παρασκευή θα είμαι εκεί
έλα και εσύ στη λαϊκή»

Μια από τις πιο δημιουργικές και διασκεδαστικές δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας ήταν η οργάνωση της “Λαϊκής Παιδικού Βιβλίου”. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους βιβλία που είχαν βαρεθεί να διαβάζουν και τα αντάλλαξαν με άλλα βιβλία που βρήκαν στη «λαϊκή» που στήθηκε στο νηπιαγωγείο.

Η διαδικασία ήταν η εξής:

  • Συλλογή βιβλίων: Κάθε παιδί έφερε από το σπίτι του βιβλία που ήθελε να ανταλλάξει. Τα βιβλία αυτά ήταν είτε ιστορίες που τα παιδιά είχαν διαβάσει πολλές φορές είτε βιβλία που δεν τους ενδιέφεραν πια.

  • Στήσιμο της λαϊκής: Δημιουργήθηκε μια αυτοσχέδια “λαϊκή” στο νηπιαγωγείο, όπου τα βιβλία ήταν τοποθετημένα σε μικρούς πάγκους, και κάθε παιδί είχε την ευκαιρία να επιλέξει τα βιβλία που ήθελε να διαβάσει αντ’ αυτών.

  • Ανταλλαγή βιβλίων: Τα παιδιά αντάλλαξαν τα βιβλία τους με βιβλία που είχαν ενδιαφέρον για εκείνα. Η διαδικασία αυτή ενίσχυσε το ενδιαφέρον τους για νέες ιστορίες και δημιουργικές αφηγήσεις, ενώ παράλληλα τα βοήθησε να αναπτύξουν τις δεξιότητες της συνεργασίας και της συζήτησης γύρω από τα βιβλία.

Η δράση αυτή αποδείχθηκε πολύ δημοφιλής και αποτελεσματική στην ενίσχυση της αγάπης για το βιβλίο. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό και ανυπομονησία να συμμετάσχουν, και η «λαϊκή» έγινε για εκείνα μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία. Οι ανταλλαγές βιβλίων βοήθησαν τα παιδιά να διευρύνουν τις αναγνωστικές τους επιλογές, ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στην ιδέα της κοινής χρήσης και της αλληλοβοήθειας.

8. Πιάσε φιλία με ένα ή πολλά βιβλία

20250320 090200

Δημιουργία Βιβλιοπωλείου και Φιλανθρωπική Δράση Μια από τις πιο καινοτόμες και ενθουσιώδεις δράσεις της χρονιάς ήταν η δημιουργία του βιβλιοπωλείου “Το Λουλουδάκι”, στο οποίο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναλάβουν τον ρόλο του βιβλιοπώλη και να «πουλήσουν» τα βιβλία που δημιούργησαν. Το βιβλίο αυτό αφορούσε τα παραδοσιακά παιχνίδια, και οι μικροί συγγραφείς και εικονογράφοι Συνεχίστε την ανάγνωση →

Αυτή η συλλογή περιέχει 7 φωτογραφίες.

ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ” ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ”

ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2024-2025

ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ



Λήψη αρχείου

“Οι Μοίρες και τα δέντρα” ένας ηπειρώτικος μύθος στην ελληνική νοηματική γλώσσα.2024-25

Μπορεί ένα μύθος που μας μαθαίνει να προστατεύουμε και να φροντίζουμε τα δέντρα, να φτάσει σε παιδιά που δεν ακούνε?

Με την δημιουργικότητα μας και την βοήθεια της κυρίας Αλεξιάδη Αλίκης ανακαλύψαμε ότι μπορούμε!Με όχημα την εικόνα και την νοηματική γλώσσα μάθαμε ότι δεν «ακούγονται» μόνο οι λέξεις και η αδυναμία της ακοής δεν μας εμποδίζει να επικοινωνήσουμε, ώστε να κάνουμε καινούργιους φίλους.

Απώτερος στόχος τα παιδιά μας να μυηθούν στην έννοια της συμπερίληψης, ώστε να εξελιχτούν σε ενεργούς πολίτες της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των άλλων και κάνει την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα πράξη.

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ 5 -24 ΜΑΡΤΙΟΥ!



Λήψη αρχείου