Το θέμα του σταφυλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο νηπιαγωγείο ως μέρος μιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας που συνδυάζει διασκέδαση και μάθηση. Το σταφύλι, καρπός του αμπελιού, έχει μεγάλη διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B και C, καθώς επίσης και σε κάλιο. Το σταφύλι καλλιεργείται από τους αμπελουργούς σε αμπέλια. Με ειδική επεξεργασία, κι αφού τρυγήσουν τα ώριμα σταφύλια και τα βάλουν σε βαρέλια , τα πατάνε με γυμνά πόδια και στη συνέχεια, αφού περάσει αρκετός καιρός, τα πηγαίνουν στα οινοποιεία, για να γίνει το τσίπουρο ή το κρασί. Το σταφύλι μας δίνει τη σταφίδα, το κρασί, το ξίδι, τον μούστο, το τσίπουρο, το ούζο, την τσικουδιά ή ρακή, τα κληματόφυλλα ή αμπελόφυλλα όπου γίνονται και τα ντολμαδάκια.
Το σταφύλι αποτελεί από τα αρχαία χρόνια, το δημοφιλέστερο ίσως φρούτο στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, ο Διόνυσος διέδωσε στον κόσμο την καλλιέργεια του αμπελιού και τα χαρακτηριστικότερα σύμβολά του ήταν εκτός από τον κισσό, το κλήμα, το σταφύλι και το κρασί. Το αμπέλι και το κρασί έχουν άρρηκτα συνδεθεί και με τη χριστιανική μας παράδοση: από τα γνωστότερα θαύματα του Ιησού είναι αυτό στον γάμο στην Κανά, όπου ευλόγησε το νερό για να μετατραπεί σε κρασί. Ας μην ξεχνάμε πως στη Θεία Μετάληψη κοινωνούμε κρασί…….

