IMG_0442

Η 25 Μαρτίου είναι διπλή γιορτή. Γιορτάζει η Ελλάδα μας αλλά και η ορθοδοξία. Είναι η μέρα του Ευαγγελισμού. Έννοια δύσκολη να την καταλάβουν τα παιδιά , αλλά μέσα από εικόνες, ιστορίες ποιήματα και φυσικά τη δική σας βοήθεια, θα έρθουν σε πρώτη επαφή με την γιορτή και σίγουρα θα έχουν πολλές ερωτήσεις να σας κάνουν…

Θα ξεκινήσουμε με ένα ποίημα:

Σήμερα γιορτή μεγάλη
χαίρεται κάθε καρδιά.
Η εκκλησία μας γιορτάζει
την καλή μας Παναγιά. 

Σαν την άγια τούτη μέρα
φτάνει ο αρχάγγελος στη Γη
Και της φέρνει ένα κρινάκι
και την θεία προσταγή.

-Χαίρε, Κεχαριτωμένη!
Κιόλας μες στο χρόνο αυτό
Θα γεννήσεις το Σωτήρα,
τον καλό μας το Χριστό.

Σκύβει τότε η Παναγία
το κεφάλι ταπεινά.
-Άγιο ας είναι το θέλημα Του
λέει και τον προσκυνά

Τι έγινε λοιπόν εκείνη την ημέρα; Μια μικρή ιστορία  αλλά περιεκτική , δείχνοντάς τους την εικόνα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουν  τα γεγονότα.

Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη της Ναζαρέτ, στη Γαλιλαία, ζούσε μια νέα γυναίκα, η Μαρία. Σύντομα θα παντρευόταν έναν ξυλουργό, τον Ιωσήφ.

Μια μέρα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, σταλμένος από τον Θεό, συναντά την Μαρία στο μέρος όπου έμενε και της λέει: “Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου”.

Η Μαρία ξαφνιάστηκε λίγο αλλά ο άγγελος, βλέποντας τον δισταγμό της, την καθησύχασε με τη φράση “Μή φοβού”, δηλαδή «Μη φοβάσαι. Ο Θεός σε επέλεξε απ’ όλες τις γυναίκες. Σύντομα θα κάνεις ένα παιδί που θα το ονομάσεις Ιησού.»

Η Μαρία γονάτισε μπροστά στον άγγελο και του είπε: «Δε φοβάμαι πια και θα κάνω το θέλημα του Θεού.» Μόλις η Μαρία σηκώθηκε ο άγγελος είχε φύγει.

 

 

Αφού την πούμε μπορούμε να την δραματοποιήσουμε με τα παιδιά. Να κάνετε μια μικρή θεατρική παράσταση στο σπίτι σας.

Στη συνέχεια μπορούμε να τους δείξουμε το παρακάτω βιντεάκι  που περιέχει μια σειρά ζωγραφικών πινάκων με θέμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, από το Βυζάντιο μέχρι τον Νταλί. Χρησιμοποιήθηκε σε σχολική γιορτή. Η μουσική επένδυση είναι η εκδοχή του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο “τη υπερμάχω”.

Τελειώνοντας μπορούμε να κάνουμε μια πολύ απλή αλλά υπέροχη κατασκευή. Έναν κρίνο …

Θα χρειαστείτε

  • χαρτί Α4
  • Ψαλίδι
  • κόλλα ή συραπτικό
  • Πράσινο και κίτρινο σύρμα πίπας, αν δεν έχουμε ένα καλαμάκι πράσινο για κοτσάνι και ένα κίτρινο όπου θα κόψουμε για γύρη.

Είναι αρκετά απλό  όπως δείχνει και η εικόνα

 

 

 

  1. Σχεδιάζουμε την παλάμι του παιδιού στο Α4 και του το δίνουμε να το κόψει
  2. Το περιστρέφουμε και κολλάμε τις δύο άκρες τους έτσι ώστε να έχει ένα κενό να περάσουμε το ‘κοτσάνι’
  3. Λυγίζουμε τα ‘δάχτυλα’ έτσι ώστε να σχηματιστεί ο κρίνος.
  4. Περνάμε από μέσα το σύρμα πίπας ή το  καλαμάκι όπου έχουμε συνδέσει στην άκρη του πράσινου 2 μικρά κομμάτια κίτρινου(με συραπτικό).
    και έτοιμος…..

 

 

 

 

 

 

 

Όσοι έχετε την δυνατότητα μπορείτε να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε την παραπάνω εικόνα, έτσι ώστε να την ζωγραφίσουν και να έχουν την δική τους εικόνα με τον δικό τος κρίνο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *