Σχολικός Κομποστοποιητής

Τι είναι κομποστοποίηση;

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι “εργάτες” της κομποστοποίησης. Αυτοί, υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ΚΟΜΠΟΣΤ (πλούσιο, σκούρο και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζεται:

  1. Σωστό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
  2. Σωστό αερισμό
  3. Σωστή υγρασία
  4. Σωστό μέγεθος υλικών

Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κομποστοποίησης δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ολοκληρώνεται. Οι διάρκειες που αναφέρονται είναι κατά προσέγγιση και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως, μια παρτίδα υλικών που θα οδηγηθεί σε έναν κάδο κομποστοποίησης και στη συνέχεια δε θα προστεθούν άλλα υλικά, ωριμάζει μέσα σε 3-4 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιούμε τον κάδο καθημερινά, σε 3-4 μήνες θα έχουμε ένα μίγμα ώριμου κομπόστ και υλικών που βρίσκονται σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια κομποστοποίησης. Ξεχωρίζουμε το ώριμο κομπόστ παίρνοντάς το από το ειδικό πορτάκι στη βάση του κομποστοποιητή.

Τι ΜΠΟΡΟΥΜΕ  να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης:

  • τσόφλια αυγών
  • φλούδες φρούτων και λαχανικών ψιλοκομμένες (πολύ μικρή ποσότητα από φλούδες λεμονιών & πορτοκαλιών, αυξάνουν την οξύτητα του μείγματος)
  • υπολείμματα καφέ, τσαγιού & άλλων αφεψημάτων
  • υπολείμματα σαλάτας (πολύ καλά στραγγισμένα από το λάδι για να μην προσελκύονται τρωκτικά & ζωύφια)
  • φυτικά υπολείμματα (κλαδιά και άνθη, γκαζόν, ξερά φύλλα)
  • άχυρο ή πριονίδι
  • στάχτη (χωρίς σκουπίδια)

 

Πηγές:

http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=64&Itemid=537&lang=en

https://rethink-project.gr/wp-content/uploads/2022/08/%CE%A6%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%82.pdf