Απόκριες

Απόκριες στο Νηπιαγωγείο μας

Η έναρξη του τριωδίου και τα αποκριάτικα έθιμα που είναι πλούσια στην πατρίδα μας και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, μας δίνουν την ευκαιρία για γνώσεις, μα κυρίως για ΠΟΛΥ παιχνίδι με τα παιδιά.

1ο Εργαστήρι : Μάσκες

Το καρναβάλι έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Οι μάσκες που φοράμε τις Απόκριες, δεν είναι άλλο από μια εξέλιξη των αρχαίων προσωπείων που φορούσαν οι ηθοποιοί, όταν έπαιζαν στις θεατρικές παραστάσεις.

Έτσι  διαλέξαμε και κάναμε τις δικές μας Μάσκες Αρχαίου Θεάτρου

Οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

.jpg

2ο Εργαστήρι : Αρλεκίνος – Κλόουν

Μιλήσαμε για την ιστορία του Αρλεκίνου, μάθαμε τον Ρόμβο της στολής του και στο τέλος τραγουδήσαμε τον κλόουν που πάχυνε και κάναμε τη μάσκα του..

3ο Εργαστήρι : Αυτοσχέδιες Στολές

Τα παιδιά έρχονται στο νηπιαγωγείο με αυτοσχέδιες στολές και τις παρουσιάζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο αυτενεργώντας με παραμύθι , δράση ή χορό ..

Έτσι είδαμε : Παπουτσωμένο Γάτο, Αστροναύτη, Σκυλάκια, Μάστορα, Ζωγράφο, Γιατρούς, Αλεπού, Αρλεκίνο, Αγελάδα, Δράκο…

4ο Εργαστήρι : Χαρταετός

Συζητάμε για την προέλευση του χαρταετού, απο την Κίνα, τα σχήματα που συνήθως έχει , Ρόμβος – Πολύγωνο, και κάνουμε τους δικούς μας , ζωγραφίζοντας επάνω τους, το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στα παιδιά που έχουν Πόλεμο (Ουκρανία ), ακούγοντας το τραγούδι του

Μικη Θεοδωράκη Οι Χαρταετοί :

Τελειώνουμε με την ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Εξηγήσαμε τι είναι, τι συμβολίζει και αφού προσπαθήσαμε να την φτιάξουμε με πλαστελίνη

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

τέλος την απεικονήσαμε σε χαρτί ( την οποία πήραμε στο σπίτι για να κόβουμε τα πόδια της εκεί, και να θυμόμαστε το  έθιμο)

ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ Σ ΟΛΟΥΣ !

Φτιάχνουμε Λουκάνικα

Φτιάχνουμε Λουκάνικα στο Νηπιαγωγείο μας

Εργαστήρι : Παρασκευή Λουκάνικου

Οι γονείς του Νικόλα μας, προσφέρθηκαν και  μας επισκέφθηκαν για ένα εργαστήρι παρασκευής λουκάνικου στο χώρο μας , φέρνοντας μαζί τους και όλα όσα χρειάζονται για την παρασκευή του. Μας έδωσαν πληροφορίες για τα μέρη της Ελλάδας που φημίζονται για το λουκάνικό τους, μας γνώρισαν τα υλικά, τα μυρίσαμε, τα μετρήσαμε, φορέσαμε γάντια και τις ποδιές μας και τους ακολουθήσαμε σε κάθε βήμα παρασκευής του, με ενθουσιασμό και περιέργεια..

1 n 1

Σας Ευχαριστούμε πάρα πολύ κυρία Κατερίνα και κύριε Σωτήρη !!

Φτιάχνουμε Τραχανά

Φτιάχνουμε Τραχανά στο Νηπιαγωγείο μας

Εργαστήρι 1ο : Παρασκευή Τραχανά

Μας επισκέφθηκε η κυρία Μαρία Ναζάρη, η οποία παρασκευάζει τα παραδοσιακά προϊόντα “Γαρδίκι”, μετά απο πρόσκλησή μας για ένα εργαστήρι Τραχανά στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας.

Φορέσαμε τις ποδιές μας και την ακολουθήσαμε σε κάθε βήμα παρασκευής του. Ζυμώσαμε, το χωρίσαμε σε μικρα κομματάκια να στεγνώσει και στη συνέχεια το περάσαμε απο το κόσκινο γεμάτοι ενθουσιασμό.

50

Κυρία Μαρία Ναζάρη, Σας Ευχαριστούμε πάρα πολύ !!

Εργαστήρι 2ο : Τραχανάς  (Τραχανόσουπα)

Η μητέρα του Βαγγέλη μας, προσφέρθηκε και μας επισκέφθηκε για ένα εργαστήρι μαγειρικής Τραχανά. Δοκιμάσαμε, ξετρελαθήκαμε και καταγράψαμε τη συνταγή για να την κάνουμε και στο σπίτι μας

3

Σας Ευχαριστούμε πάρα πολύ κυρία Αλέκα !

Πανελλαδικός Διαγωνισμός ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΙΑΣ ΟΗΕ 2021-2022

Πανελλαδικός Διαγωνισμός ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΙΑΣ ΟΗΕ 2021-2022

Το νηπιαγωγείο μας , έλαβε μέρος στον 25ο Πανελλαδικό  Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα ” Η Εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει “ της ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ, με το μήνυμα : ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Το τραγούδι που ακούγεται :
” Καρδιοχτύπι”, ένα τραγούδι για τη Συρία, σε σύνθεση Zade Dirani με τη 10χρονη Ansam