Το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων για φέτος ολοκληρώθηκε με επιτυχία (Δεκέμβριος-Ιανουάριος)!
Οι πολύ κρύες μέρες που επικρατούσαν στη αρχή του εργαστηρίου έδωσαν έναυσμα για συζήτηση γύρω από τον καιρό και αφορμή του εργαστηρίου αποτέλεσε το παραμύθι ‘‘Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει’’. Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, το αναδιηγήθηκαμε, παίξαμε ένα αντίστοιχο παιχνίδι του παραμυθιού στον υπολογιστή και δημιουργήσαμε έναν χιονάνθρωπο από πλαστελίνη. Φτιάχνοντας για μια ακόμη φορά ποπ-κορν, απολαύσαμε την ταινία ‘‘Ο Χιονάνθρωπος’’ και ζωγραφίσαμε κάτι που μας άρεσε από αυτή.
Το παράπονο πολλών παιδιών ότι στην περιοχή μας δεν χιονίζει και δεν μπορούν να φτιάξουν χιονάνθρωπους μάς έδωσε την ιδέα να φτιάξουμε το δικό μας χιόνι! Και κάπως έτσι έφτασε η ώρα για το πρώτο μας πείραμα! Χρησιμοποιώντας δυο απλά υλικά, μαγειρική σόδα και αφρό ξυρίσματος, δημιουργήσαμε και παίξαμε με το δικό μας χιόνι μέσα στην τάξη!
Μέσω κρεμάλας, γράφτηκε η λέξη ‘‘καιρός’’ και ένα ιδεόγραμμα συμπληρώθηκε με τα διάφορα καιρικά φαινόμενα που γνωρίζουμε. Τα καιρικά φαινόμενα, στη συνέχεια, ζωντάνεψαν μέσω ενός μουσικοκινητικού παιχνιδιού. Μάλιστα, στα πλαίσια του ημερολογίου που συμπληρώνεται κάθε πρωί, αποφασίστηκε να γίνεται καθημερινά καταγραφή του καιρού που παρατηρείται. Μετά από έναν μήνα, τα αποτελέσματα φανέρωσαν ότι το πιο συχνό καιρικό φαινόμενο της περιοχής μας για τον Ιανουάριο ήταν ο αέρας! Αναμενόμενο 😉
Στη συνέχεια, παρακολουθώντας ένα δελτίο καιρού, καταγράψαμε λέξεις ή φράσεις που ακούστηκαν και γνωρίσαμε το επάγγελμα του μετεωρολόγου. Δημιουργήσαμε έτσι μία τηλεόραση και η καθημερινή περιγραφή του καιρού πήρε ζωή μέσω αυτής.
Ήρθε η ώρα για ένα πείραμα βροχής! Γεμίζοντας τρία ποτήρια με νερό και τοποθετώντας από πάνω αφρό ξυρίσματος, τα παιδιά υπέθεσαν και αποτύπωσαν σε χαρτί τι πιστεύουν ότι θα συνέβαινε όταν θα ρίχναμε από πάνω χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφού το ολοκλήρωσαν, αποτύπωσαν στο χαρτί την παρατήρησή τους. Επίσης, το ανακάτεμα ενός από τα ποτήρια, μας έδωσε την ευκαιρία να τα συγκρίνουμε και τα διακρίνουμε τις λέξεις «διαφανές» και «αδιαφανές».
Ποιο καιρικό φαινόμενο άραγε προτιμάει ένας χιονάνθρωπος; Μα το χιόνι φυσικά! Πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε τον χιονάνθρωπο από πλαστελίνη μέχρι το χιόνι όμως; Με τη βοήθεια των βέλων κωδικοποιήσαμε τη διαδρομή του χιονάνθρωπου και τα πήγαμε υπέροχα!
Μιας και μας αρέσουν τόσο τα πειράματα, τι λέτε για ένα πείραμα πήξης και τήξης; Αφού γεμίσαμε αρκετά ποτήρια με νερό και τους δώσαμε χρώμα με τέμπερες, τοποθετήσαμε μέσα ένα ξυλάκι και τα βάλαμε στην κατάψυξη. Αφού ακούστηκαν οι υποθέσεις των παιδιών σχετικά με το τι θα συμβεί στο νερό μέσα στην κατάψυξη, την επόμενη μέρα παρατηρήσαμε ότι το νερό μέσα στα ποτήρια είχε παγώσει! Με τα χρωματιστά παγάκια ζωγραφίσαμε! Γρήγορα όμως τα ξαναβάλαμε στην κατάψυξη γιατί παρατηρήσαμε ότι όσο έμεναν εκτός κατάψυξης έλιωναν!
Φυσικά, ασχοληθήκαμε με τον κύκλο του νερού! Παρακολουθήσαμε ένα πληροφοριακό βίντεο, καταγράψαμε λέξεις που ακούσαμε, αποτυπώσαμε τον κύκλο του νερού σε ένα Canson, ζωγραφίσαμε το ταξίδι της σταγόνας,
ακούσαμε και μάθαμε να τραγουδάμε το ποίημα-τρααγούδι ‘‘Από πού ‘σαι ποταμάκι;’’ και δημιουργήσαμε τα δικά μας ‘‘Μικρά Βιβλία’’ με τον Κύκλο του Νερού.
Ένα πείραμα για τον κύκλο του νερού ήταν το επόμενο βήμα μας! Τι περιμένω να συμβεί στην κατσαρόλα και στο καπάκι της όσο το νερό βράζει; Αφού τα παιδιά αποτύπωσαν σε φύλλο εργασίας τις υποθέσεις τους, παρακολούθησαν το πείραμα. Παρατηρήσαμε την εξάτμιση του νερού, τους υδρατμούς αλλά και το καπάκι της κατσαρόλας που άρχισε να στάζει. Στη συνέχεια, τα παιδιά αποτύπωσαν την παρατήρησή τους στο ίδιο φύλλο εργασίας.
Καθώς τα παιδιά είχαν ενθουσιαστεί με τα πειράματα και ζητούσαν να κάνουμε καθημερινά, ένα ακόμα έκανε την εμφάνισή του 😉, ένα πείραμα μεταφοράς υγρασίας και χρώματος. Τοποθετώντας πολλά ποτήρια στη σειρά και βάζοντας νερό με χρώμα μόνο στα μονά, αναρωτηθήκαμε τι θα συνέβαινε στις λωρίδες από χαρτί κουζίνας εάν τα τοποθετούσαμε σαν αλυσίδα από ποτήρι σε ποτήρι. Αφού παρατηρήσαμε ότι τα χαρτιά αμέσως βράχηκαν και πήραν το χρώμα του νερού, το αποτυπώσαμε σε φύλλο εργασίας.
Εντύπωση όμως μάς έκανε το γεγονός ότι την επόμενη μέρα, τα άδεια ποτήρια είχαν νερό μέσα!! Αντιληφθήκαμε έτσι ότι το χαρτί μετέφερε νερό και χρώμα από το ένα ποτήρι στο άλλο και στα ποτήρια που συναντήθηκαν δύο χρώματα, δημιουργήθηκε ένα καινούριο μέσω της μίξης χρωμάτων!
Μιας και η περιοχή μας φημίζεται για τον έντονο αέρα της ασχοληθήκαμε, βεβαίως, και με το φαινόμενο του ανέμου. Διαβάσαμε το παραμύθι ‘‘ Ο Έλμερ και ο άνεμος’’ και ζωγραφίσαμε κάτι που μας άρεσε από αυτό.
Σκεφτήκαμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό το «άνεμος», ανακαλύψαμε και άλλες «Ανεμολέξεις» που δεν γνωρίζαμε, φτιάξαμε με αυτές ζευγαράκια και προσπαθήσαμε να βρούμε τα συνθετικά των λέξεων αυτών.
Καθώς ο ανεμοστρόβιλος μάς κίνησε το ενδιαφέρον, δημιουργήσαμε έναν ανεμοστρόβιλο μέσα σε μπουκάλι! Χρησιμοποιώντας μόνο τρία υλικά, νερό, σαπούνι πιάτων και χρυσόσκονη (για να είναι πιο εμφανής), και περιστρέφοντας κατάλληλα το μπουκάλι, εντυπωσιαστήκαμε με αυτό που είδαμε 😉
Τα υλικά του πειράματος τα τοποθετήσαμε σε χαρτόνι και προσπαθήσαμε να κωδικοποιήσουμε τη διαδρομή του Μπουκαλίνου, έτσι ώστε να περάσει και από τα τρία υλικά. Στη συνέχεια, η διαδρομή κωδικοποιήθηκε στο πάτωμα και κάθε παιδί με τη σειρά έπαιρνε τη θέση του Μπουκαλίνου, ενώ ένα άλλο παιδί τον καθοδηγούσε. Η διαδρομή αυτή αποτυπώθηκε, στο τέλος, και σε αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Αφού γνωρίσαμε τη λέξη «ανεμοδείκτης», κατασκευάσαμε ο καθένας τον δικό του με ρολά υγείας! Βέβαια, επειδή θα κατασκευαζόταν από χαρτόνι, συζητήσαμε πρώτα γιατί είναι ευάλωτος στην βροχή, παρατηρώντας τι συνέβη σε ένα ρολό όταν το βουτήξαμε στο νερό.
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δραστηριοτήτων τα παιδιά γνώρισαν διάφορα εργαλεία μετεωρολογίας. Δύο θερμόμετρα τοποθετήθηκαν μέσα και έξω από την τάξη και κατασκευάστηκαν ένα βροχόμετρο και ένας ανεμοδείκτης για καθημερινές παρατηρήσεις 😉. Για την κατασκευή των εργαλείων του εξωτερικού χώρου αλλά και επιλογής του κατάλληλου θερμόμετρου, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουμε για τα υλικά και την αντοχή τους στη βροχή, με νικητή το πλαστικό!