Εγγραφές μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο για το σχολ. έτος 2024-25

Από την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 έως και την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 πραγματοποιούνται οι εγγραφές μαθητών/τριών για το νέο σχολικό έτος 2024-25.

Η διαδικασία αίτησης εγγραφής
Ο γονέας – κηδεμόνας, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους κωδικούς στο Taxisnet, θα επιλέξει το νηπιαγωγείο που αντιστοιχεί στην διεύθυνση κατοικίας του και θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του νηπίου καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που απαιτούνται, μέσω της πλατφόρμας proti-eggrafi.services.gov.gr.
Η ίδια πλατφόρμα αυτοματοποιεί και τους μηχανισμούς διαχείρισης των αιτήσεων από τους διευθυντές των νηπιαγωγείων και από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την τελική κατανομή των νηπίων σε σχολικές μονάδες.

Οι αιτούντες γονείς ενημερώνονται μέσω SMS για την εξέλιξη της αίτησής τους, καθώς και για κάθε πιθανή διόρθωση που θα διαπιστώνεται ότι αυτή χρειάζεται Παράλληλα, από 1 έως και 20 Μαρτίου 2024 θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τον νόμο, και η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή των μαθητών και μαθητριών που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στη σχολική μονάδα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή ταχυδρομείου.

Παρακαλούμε όπως ενημερωθείτε από τα συνημμένα.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Ώρα για Προγραμματισμό με το Robot Mouse!

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που ανταποκρίθηκε στην ανάγκη του νηπιαγωγείου μας για ένα εκπαιδευτικό ρομπότ!

robotmouse

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν μαζί του και η πρώτη τους επαφή με τον κόσμο της ρομποτικής και του προγραμματισμού έγινε! Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να προγραμματίζουν, αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες της σύγχρονης εποχής αλλά και της μετέπειτα σχολικής τους ζωής που περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλήματος, την αλληλουχία και τις βασικές αρχές προγραμματισμού.

0

Επίσκεψη στο Ράδιο Λασίθι 92,3 !

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου (13 Φεβρουαρίου) ανακαλύψαμε τι είναι το ραδιόφωνο και επισκεφτήκαμε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ‘‘Ράδιο Λασίθι 92,3’’ στην Ιεράπετρα (15 Φεβρουαρίου).

Γνωρίσαμε από κοντά ένα ραδιόφωνο, καταγράψαμε τις γνώσεις μας σχετικά με τη χρήση του

1 2

και δημιουργήσαμε το δικό μας προκειμένου να το προσφέρουμε ως δώρο στους ανθρώπους του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

2 2

Η επίσκεψη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ήταν μοναδική! Είδαμε από κοντά πώς είναι ένα ραδιοφωνικό στούντιο, τι χρειάζεται για να λειτουργήσει, ενθουσιαστήκαμε με τα τεράστια μικρόφωνα και κάναμε την πρώτη μας ραδιοφωνική εμφάνιση!

Αφού προσφέραμε το δώρο που ετοιμάσαμε, η ραδιοφωνική εκπομπή ξεκίνησε! Η κ. Κατερίνα Μαρκάκη ρώτησε τα ονόματά μας, πώς περνάμε στο σχολείο, τι μαθαίνουμε αυτή την περίοδο και εμείς της τραγουδήσαμε το αγαπημένο τραγούδι για το διάστημα, «Στη γειτονιά του Ήλιου», που μάθαμε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την επίσκεψη στο πλανητάριο. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κ. Κατερίνα, αλλά και όλους τους συνεργάτες της στον σταθμό, για την υπέροχη φιλοξενία στον χώρο τους!

3 2

Πατώντας εδώ μπορείτε να ακούσετε την εμφάνισή μας στη ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από το site του Ράδιο Λασίθι 92,3. Συγκεκριμένα, θα μας ακούσετε στην εκπομπή ‘‘2024-02-15 Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου’’ με την κ. Κατερίνα Μαρκάκη στο 01:40:34 λεπτό! 😉

Την επόμενη ημέρα στο σχολείο αποτυπώσαμε κάτι που μας άρεσε από την επίσκεψή μας στον ραδιοφωνικό σταθμό και ακούσαμε ενθουσιασμένοι την εκπομπή και εμείς!

4 2

Επίσκεψη στο Κινητό Πλανητάριο Κρήτης!

Στις 13 Φεβρουαρίου το Κινητό Πλανητάριο Κρήτης επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Φέρμων, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας. Με αφορμή αυτό, όλη την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με το διάστημα!

Ένας εξωγήινος φίλος μάς έστειλε γράμμα από το διαστημικό του ταξίδι και μας ρωτούσε αν γνωρίζουμε τι είναι το διάστημα. Αφού καταγράψαμε τις γνώσεις μας, παρατηρήσαμε τις φωτογραφίες  που περιλάμβανε το γράμμα του και παρακολουθήσαμε το βίντεό του από το ταξίδι αυτό 😊. Μπορείτε και εσείς να το δείτε εδώ.

1 1

Γνωρίσαμε έτσι τους πλανήτες, μιλήσαμε για τα ονόματά τους, τους συγκρίναμε, παρατηρήσαμε τα χρώματά τους και κατασκευάσαμε το δικό μας Ηλιακό Σύστημα,

3 1

συμπληρώνοντας παράλληλα και διάφορα σχετικά φύλλα εργασίας.

7 1

Επικεντρωθήκαμε στο φεγγάρι, συζητήσαμε για τους αστροναύτες, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικό με την προσσελήνωση και μεταμορφωθήκαμε και εμείς σε αστροναύτες, μέσα από μάσκες που δημιουργήσαμε αλλά και από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που παίξαμε. Ευτυχώς κατάφεραν και τα τέσσερα διαστημόπλοια να επιστρέψουν στη Γη σώα και αβλαβή 😉.

5 1

2 1

Ακόμη, αφού παρατηρήσαμε τα χρώματα κάθε πλανήτη, δημιούργησε ο καθένας το δικό του πλανητικό καπέλο!

4 1

Έτσι, η ώρα της επίσκεψης έφτασε! Εφόσον θυμηθήκαμε τους κανόνες που ακολουθούμε όταν πραγματοποιούμε κάποια εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός σχολείου, μεταφερθήκαμε στον κλειστό χώρο του Δημοτικού Σχολείου Φέρμων, όπου και μας περίμενε το Πλανητάριο.

Εντυπωσιαστήκαμε από το μέγεθος αυτού του ‘‘μπαλονιού’’, όπως το παρομοιάσαμε, αλλά και από τις περιπέτειες του Captain Schnuppes που παρακολουθήσαμε μέσα! Όλα φαίνονταν τόσο κοντά! Επιστρέψαμε στο σχολείο μας ενθουσιασμένοι, με μία αφίσα στο χέρι (δώρο από το Πλανητάριο) και αποτυπώσαμε τις εντυπώσεις μας σε ένα φύλλο εργασίας.

6 1

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που ανέλαβε τα έξοδα για την είσοδο των παιδιών στο Πλανητάριο, το Δημοτικό Σχολείο Φέρμων για την φιλοξενία του αλλά και τον κ. Μάνο στο Πλανητάριο που μας ‘‘ταξίδεψε’’ και μας χάρισε αφίσες ως ενθύμιο της επίσκεψής μας!

Εις το επανιδείν 😊

2η Ενημερωτική – Παιδαγωγική Συνάντηση Γονέων

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η 2η ενημερωτική – παιδαγωγική συνάντηση γονέων στο σχολείο μας. Θα παρουσιαστούν τα όσα έχουν πραγματοποιηθεί στο νηπιαγωγείο μας μέχρι τώρα, θα συζητηθούν μελλοντικές δράσεις και θα γίνει έναρξη της δανειστικής παιδικής βιβλιοθήκης. Σας περιμένουμε!

news copy

“Μικροί Μετεωρολόγοι”, 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων – Δημιουργώ και Καινοτομώ

Το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων για φέτος ολοκληρώθηκε με επιτυχία (Δεκέμβριος-Ιανουάριος)!

Οι πολύ κρύες μέρες που επικρατούσαν στη αρχή του εργαστηρίου έδωσαν έναυσμα για συζήτηση γύρω από τον καιρό και αφορμή του εργαστηρίου αποτέλεσε το παραμύθι ‘‘Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει’’. Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, το αναδιηγήθηκαμε, παίξαμε ένα αντίστοιχο παιχνίδι του παραμυθιού στον υπολογιστή και δημιουργήσαμε έναν χιονάνθρωπο από πλαστελίνη. Φτιάχνοντας για μια ακόμη φορά ποπ-κορν, απολαύσαμε την ταινία ‘‘Ο Χιονάνθρωπος’’ και ζωγραφίσαμε κάτι που μας άρεσε από αυτή.

11

Το παράπονο πολλών παιδιών ότι στην περιοχή μας δεν χιονίζει και δεν μπορούν να φτιάξουν χιονάνθρωπους μάς έδωσε την ιδέα να φτιάξουμε το δικό μας χιόνι! Και κάπως έτσι έφτασε η ώρα για το πρώτο μας πείραμα! Χρησιμοποιώντας δυο απλά υλικά, μαγειρική σόδα και αφρό ξυρίσματος, δημιουργήσαμε και παίξαμε με το δικό μας χιόνι μέσα στην τάξη!

12

Μέσω κρεμάλας, γράφτηκε η λέξη ‘‘καιρός’’ και ένα ιδεόγραμμα συμπληρώθηκε με τα διάφορα καιρικά φαινόμενα που γνωρίζουμε. Τα καιρικά φαινόμενα, στη συνέχεια, ζωντάνεψαν μέσω ενός μουσικοκινητικού παιχνιδιού. Μάλιστα, στα πλαίσια του ημερολογίου που συμπληρώνεται κάθε πρωί, αποφασίστηκε να γίνεται καθημερινά καταγραφή του καιρού που παρατηρείται. Μετά από έναν μήνα, τα αποτελέσματα φανέρωσαν ότι το πιο συχνό καιρικό φαινόμενο της περιοχής μας για τον Ιανουάριο ήταν ο αέρας! Αναμενόμενο 😉

2

Στη συνέχεια, παρακολουθώντας ένα δελτίο καιρού, καταγράψαμε λέξεις ή φράσεις που ακούστηκαν και γνωρίσαμε το επάγγελμα του μετεωρολόγου. Δημιουργήσαμε έτσι μία τηλεόραση και η καθημερινή περιγραφή του καιρού πήρε ζωή μέσω αυτής.

1

Ήρθε η ώρα για ένα πείραμα βροχής! Γεμίζοντας τρία ποτήρια με νερό και τοποθετώντας από πάνω αφρό ξυρίσματος, τα παιδιά υπέθεσαν και αποτύπωσαν σε χαρτί τι πιστεύουν ότι θα συνέβαινε όταν θα ρίχναμε από πάνω χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφού το ολοκλήρωσαν, αποτύπωσαν στο χαρτί την παρατήρησή τους. Επίσης, το ανακάτεμα ενός από τα ποτήρια, μας έδωσε την ευκαιρία να τα συγκρίνουμε και τα διακρίνουμε τις λέξεις «διαφανές» και «αδιαφανές».

16

Ποιο καιρικό φαινόμενο άραγε προτιμάει ένας χιονάνθρωπος; Μα το χιόνι φυσικά! Πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε τον χιονάνθρωπο από πλαστελίνη μέχρι το χιόνι όμως; Με τη βοήθεια των βέλων κωδικοποιήσαμε τη διαδρομή του χιονάνθρωπου και τα πήγαμε υπέροχα!

9

Μιας και μας αρέσουν τόσο τα πειράματα, τι λέτε για ένα πείραμα πήξης και τήξης; Αφού γεμίσαμε αρκετά ποτήρια με νερό και τους δώσαμε χρώμα με τέμπερες, τοποθετήσαμε μέσα ένα ξυλάκι και τα βάλαμε στην κατάψυξη. Αφού ακούστηκαν οι υποθέσεις των παιδιών σχετικά με το τι θα συμβεί στο νερό μέσα στην κατάψυξη, την επόμενη μέρα παρατηρήσαμε ότι το νερό μέσα στα ποτήρια είχε παγώσει! Με τα χρωματιστά παγάκια ζωγραφίσαμε! Γρήγορα όμως τα ξαναβάλαμε στην κατάψυξη γιατί παρατηρήσαμε ότι όσο έμεναν εκτός κατάψυξης έλιωναν!

13

Φυσικά, ασχοληθήκαμε με τον κύκλο του νερού! Παρακολουθήσαμε ένα πληροφοριακό βίντεο, καταγράψαμε λέξεις που ακούσαμε, αποτυπώσαμε τον κύκλο του νερού σε ένα Canson, ζωγραφίσαμε το ταξίδι της σταγόνας,

3

ακούσαμε και μάθαμε να τραγουδάμε το ποίημα-τρααγούδι ‘‘Από πού ‘σαι ποταμάκι;’’ και δημιουργήσαμε τα δικά μας ‘‘Μικρά Βιβλία’’ με τον Κύκλο του Νερού. 

4

Ένα πείραμα για τον κύκλο του νερού ήταν το επόμενο βήμα μας! Τι περιμένω να συμβεί στην κατσαρόλα και στο καπάκι της όσο το νερό βράζει; Αφού τα παιδιά αποτύπωσαν σε φύλλο εργασίας τις υποθέσεις τους, παρακολούθησαν το πείραμα. Παρατηρήσαμε την εξάτμιση του νερού, τους υδρατμούς αλλά και το καπάκι της κατσαρόλας που άρχισε να στάζει. Στη συνέχεια, τα παιδιά αποτύπωσαν την παρατήρησή τους στο ίδιο φύλλο εργασίας. 

15

Καθώς τα παιδιά είχαν ενθουσιαστεί με τα πειράματα και ζητούσαν να κάνουμε καθημερινά, ένα ακόμα έκανε την εμφάνισή του 😉, ένα πείραμα μεταφοράς υγρασίας και χρώματος. Τοποθετώντας πολλά ποτήρια στη σειρά και βάζοντας νερό με χρώμα μόνο στα μονά, αναρωτηθήκαμε τι θα συνέβαινε στις λωρίδες από χαρτί κουζίνας εάν τα τοποθετούσαμε σαν αλυσίδα από ποτήρι σε ποτήρι. Αφού παρατηρήσαμε ότι τα χαρτιά αμέσως βράχηκαν και πήραν το χρώμα του νερού, το αποτυπώσαμε σε φύλλο εργασίας.

14

Εντύπωση όμως μάς έκανε το γεγονός ότι την επόμενη μέρα, τα άδεια ποτήρια είχαν νερό μέσα!! Αντιληφθήκαμε έτσι ότι το χαρτί μετέφερε νερό και χρώμα από το ένα ποτήρι στο άλλο και στα ποτήρια που συναντήθηκαν δύο χρώματα, δημιουργήθηκε ένα καινούριο μέσω της μίξης χρωμάτων!

Μιας και η περιοχή μας φημίζεται για τον έντονο αέρα της ασχοληθήκαμε, βεβαίως, και με το φαινόμενο του ανέμου. Διαβάσαμε το παραμύθι ‘‘ Ο Έλμερ και ο άνεμος’’ και ζωγραφίσαμε κάτι που μας άρεσε από αυτό.

6

Σκεφτήκαμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό το «άνεμος», ανακαλύψαμε και άλλες «Ανεμολέξεις» που δεν γνωρίζαμε, φτιάξαμε με αυτές ζευγαράκια και προσπαθήσαμε να βρούμε τα συνθετικά των λέξεων αυτών.

7

Καθώς ο ανεμοστρόβιλος μάς κίνησε το ενδιαφέρον, δημιουργήσαμε έναν ανεμοστρόβιλο μέσα σε μπουκάλι! Χρησιμοποιώντας μόνο τρία υλικά, νερό, σαπούνι πιάτων και χρυσόσκονη (για να είναι πιο εμφανής), και περιστρέφοντας κατάλληλα το μπουκάλι, εντυπωσιαστήκαμε με αυτό που είδαμε 😉

17

Τα υλικά του πειράματος τα τοποθετήσαμε σε χαρτόνι και προσπαθήσαμε να κωδικοποιήσουμε τη διαδρομή του Μπουκαλίνου, έτσι ώστε να περάσει και από τα τρία υλικά. Στη συνέχεια, η διαδρομή κωδικοποιήθηκε στο πάτωμα και κάθε παιδί με τη σειρά έπαιρνε τη θέση του Μπουκαλίνου, ενώ ένα άλλο παιδί τον καθοδηγούσε. Η διαδρομή αυτή αποτυπώθηκε, στο τέλος, και σε αντίστοιχο φύλλο εργασίας.

10

Αφού γνωρίσαμε τη λέξη «ανεμοδείκτης», κατασκευάσαμε ο καθένας τον δικό του με ρολά υγείας! Βέβαια, επειδή θα κατασκευαζόταν από χαρτόνι, συζητήσαμε πρώτα γιατί είναι ευάλωτος στην βροχή, παρατηρώντας τι συνέβη σε ένα ρολό όταν το βουτήξαμε στο νερό.

8

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δραστηριοτήτων τα παιδιά γνώρισαν διάφορα εργαλεία μετεωρολογίας. Δύο θερμόμετρα τοποθετήθηκαν μέσα και έξω από την τάξη και κατασκευάστηκαν ένα βροχόμετρο και ένας ανεμοδείκτης για καθημερινές παρατηρήσεις 😉.  Για την κατασκευή των εργαλείων του εξωτερικού χώρου αλλά και επιλογής του κατάλληλου θερμόμετρου, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουμε για τα υλικά και την αντοχή τους στη βροχή, με νικητή το πλαστικό!

5