Ελιά, δέντρο ευλογημένο!

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα,
στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.
Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις

                              Οδυσσέας Ελύτης

 

Καθώς μένουμε στην Κρήτη, ήταν αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με την ελιά μας.

Αφορμή για την έναρξη της θεματικής αποτέλεσε ο μύθος ‘‘Πώς η Αθήνα πήρε το όνομά της’’, με τη διαμάχη μεταξύ της θεάς Αθηνάς και του θεού Ποσειδώνα για την ονομασία της Αθήνας. Αφού τα παιδιά άκουσαν την ιστορία, στη συνέχεια ζωγράφισαν κάτι που τους άρεσε από αυτή.

0 1

Στη συνέχεια, την εμφάνισή του στην τάξη έκανε ο πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ‘‘Το λιομάζωμα’’. Αφού τα παιδιά περιέγραψαν τον πίνακα, έκαναν καταμέτρηση των αντικειμένων του και μίλησαν για τα χρώματά του, εξέφρασαν προσωπικές εμπειρίες με λιομάζωμα και τον αναπαράστησαν με τη συνοδεία κρητικής μουσικής! Στο άκουσμα της κρητικής μουσικής τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και ξεκίνησαν το χορό 😉.

11

Σχετικούς πίνακες επεξεργάστηκαν και άλλη στιγμή, όπου αφού πρώτα τους αντιστοίχισαν με διάφορα τετράστιχα, επέλεξαν τον αγαπημένο τους και τον δημιούργησαν ξανά με κηρομπογιές.

2 3

Ένα παιχνίδι που άρεσε πολύ στα παιδιά ήταν το παρακάτω. Ενώ τα παιδιά είχαν κλειστά μάτια, ένα από αυτά πλησίαζε το τραπεζάκι στη μέση της παρεούλας και άλλαζε τη θέση, πρώτα των αριθμών και ύστερα των ελιών. Στη συνέχεια, καλούσε ένα άλλο παιδί το οποίο έπρεπε να βρει την πονηριά που είχε κάνει 😉.

1 3

Βέβαια, το Ε,ε της ελιάς μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Τα παιδιά ακολούθησαν τη φορά γραφής του με τη βοήθεια του υπολογιστή, το ζωγράφισαν και το κατασκεύασαν με πλαστελίνη.

3 3

Με τα χεράκια τους δημιούργησαν, επίσης, μικρές ελιές τις οποίες εμπλούτισαν με αληθινά φύλλα και ελιές από γκοφρέ, ενώ από πάνω έγραψαν τη λέξη ‘‘ΕΛΙΑ’’ με φύλλα.

4 3

Γνώρισαν σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό το ‘‘λάδι’’, αντιστοιχίζοντας την καρτέλα που κρατούσαν με τη σωστή καρτέλα που βρισκόταν στην παρεούλα

5 3

και ενθουσιάστηκαν με το κλασικό πείραμα με το νερό και το λάδι… γιατί όσο και αν ανακάτευαν, το λάδι παρέμενε στην επιφάνεια! Το πείραμα το αποτύπωσαν και σε ένα φύλλο εργασίας.

7 3

Αλλά συμπλήρωσαν και διάφορα άλλα.

12

Φυσικά, το λάδι το χρησιμοποιήσαμε και πάνω σε φρέσκο ψωμάκι, το οποίο στη συνέχεια δοκιμάσαμε! Ήταν τόσο νόστιμο που τα παιδιά ζητούσαν και δεύτερη φέτα ψωμί!

6 3

Σκεφτήκαμε τότε…πού αλλού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι; Μα φυσικά στα λαδοκούλουρα! Ώρα, επιτέλους, για την πρώτη μας συνταγή! Κάθε παιδί έφερε από ένα υλικό και τα συγκεντρώσαμε την επόμενη ημέρα στην παρεούλα. Αφού διαβάσαμε τη συνταγή, βοήθησαν όλα τα παιδιά και όλες οι κυρίες 😊. Όταν η ζύμη ήταν πια έτοιμη, πλάσαμε τα κουλουράκια μας και τα ψήσαμε. Μα τι όμορφα που μύρισε το σχολείο μας!!! Έγιναν πεντανόστιμα και την επόμενη ημέρα τα πήραμε σπίτι για να κεράσουμε την οικογένειά μας!

9 2

Πόσα πράγματα κάναμε με το λάδι!!!

Πώς όμως έρχεται το λάδι στα χέρια μας; Διάφορες εικόνες της διαδικασίας και παραγωγής του ελαιόλαδου απλώθηκαν στην παρεούλα. Αφού τα παιδιά τις παρατήρησαν και τις συζήτησαν, τις σειριοθέτησαν.

10 1

Γιατί όμως να μη δούμε και τη διαδικασία αυτή από κοντά; Αποφασίσαμε, έτσι, ότι είχε έρθει η ώρα για την πρώτη μας εκπαιδευτική επίσκεψη! Αφού πρώτα προετοιμαστήκαμε για αυτή, συζητώντας για τους κανόνες που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε προκειμένου να είμαστε όλοι ασφαλείς, ανεβήκαμε στο λεωφορείο και ξεκινήσαμε 😊.

8 1

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Β’ Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας ‘‘Η Δήμητρα’’ για την υπέροχη ξενάγηση που μας έκανε στο εργοστάσιο, αλλά και το κέρασμα που παρείχε στα παιδιά στο τέλος με ατομικό χυμό και ψωμάκι με λάδι!

Και, φυσικά, να ευχαριστήσουμε και τους γονείς που συμμετείχαν στην επίσκεψη, των οποίων η βοήθεια ήταν ιδιαίτερα σημαντική!