28η Οκτωβρίου – Χρόνια Πολλά Ελλάδα

Στο νηπιαγωγείο μας, οι προετοιμασίες για να γιορτάσουμε την εθνική μας εορτή ξεκίνησαν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Προκειμένου να εισάγουμε στα παιδιά το θέμα του πολέμου και της ειρήνης, διαβάσαμε ηλεκτρονικά το παραμύθι ¨Ο σπόρος της ειρήνης¨ και αποτυπώσαμε τις εντυπώσεις μας στο χαρτί.

1

Στη συνέχεια, ένα ξεχωριστό κουτί έφτασε στην τάξη μας. Με τη βοήθειά του, γνωρίσαμε το χρονικό του ’40. Παρατηρήσαμε στον χάρτη πού βρίσκονται η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία, διαβάσαμε τα γράμματα στρατιωτών στον πόλεμο, παρατηρήσαμε κάποια από τα αντικείμενα που έπαιρναν μαζί τους και μέσα από πλήθος φωτογραφικού υλικού ήρθαμε σε επαφή με εικόνες του παρελθόντος.

2

Γνωρίσαμε τους δικτάτορες του τότε, το ηχηρό ΟΧΙ του Μεταξά στους Ιταλούς, την προετοιμασία των στρατιωτών μας για τον πόλεμο και τον αποχαιρετισμό των οικογενειών τους, τις δυσκολίες που τράβηξαν στα βουνά της Αλβανίας πολεμώντας, τη σημαντική βοήθεια των γυναικών στον πόλεμο και την κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό της χώρας με την παρουσία των Γερμανών, έως ότου σηκώσαμε ξανά την ελληνική σημαία στην Αθήνα.

Συζητήσαμε, επίσης έννοιες όπως “παρελθόν”, “παρόν” και “μέλλον”.

3

Φυσικά, το χρονικό του πολέμου γνωρίσαμε και μέσα από το βιβλίο του Μανδηλαρά, “Το έπος του ‘40”.

4

Γνωρίσαμε την ελληνική σημαία εις βάθος, συζητήσαμε για τα χρώματά της, τον αριθμό των γαλανών και λευκών λωρίδων της, δοκιμάσαμε να γράψουμε το πλήθος τους σε ένα χαρτί και τοποθετήσαμε τη λέξη “ελευθερία” πάνω στις 9 λωρίδες της.

5

Και φυσικά, φτιάξαμε τις δικές μας σημαίες!

6

Στολίσαμε την τάξη και την πόρτα του σχολείου μας με σημαιάκια και στην πόρτα γράψαμε σε καρτελάκια ¨ΖΗΤΩ!¨ και ¨ΑΕΡΑ!¨

7

Το ηχηρό ¨ΌΧΙ¨ το γράψαμε με το δάχτυλό μας και το στολίσαμε με γαλανόλευκα κομμάτια γκοφρέ, ενώ το συνοδεύσαμε με ένα ποίημα.

8

Οι σημαίες και τα “ΟΧΙ” στόλισαν τον πίνακα της τάξης μας!

9

Ακόμη, δοκιμάσαμε να τοποθετήσουμε τους αριθμούς του “1940” και τα γράμματα λέξεων σχετικών με το ’40, όπως “ελευθερία”, “αέρα”, “ειρήνη”, “ζήτω”, στη σωστή σειρά… 

10

…και ασχοληθήκαμε με διάφορα φύλλα εργασίας.

11

Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με το χρονικό του πολέμου του ’40 και είδαμε αποσπάσματα από παρελάσεις στον υπολογιστή.

12

Την παραμονή της εθνικής μας εορτής στο νηπιαγωγείο, αναφερθήκαμε ξανά στο τι γιορτάζουμε, είπαμε τον εθνικό μας ύμνο, πήραμε τα σημαιάκια μας στο χέρι και παρελάσαμε στην αυλή. 

13

Φυσικά στο τέλος, βγάλαμε και μια ομαδική αναμνηστική φωτογραφία.

14

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Μαθαίνω για τον Σεισμό

Κάθε αρχή χρονιάς, ένα από τα θέματα που μας απασχολούν είναι ο ΄΄Σεισμός΄΄.

Εφόσον ρωτήσαμε τα παιδιά τι νομίζουν ότι είναι, πώς τον αισθανόμαστε, τι νιώθουμε και τι βλέπουμε, αποτύπωσαν τις σκέψεις τους σε ένα φύλλο εργασίας.

1

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο σχετικό με το θέμα.

Συζητήσαμε για το τι συμβαίνει στη Γη μας την ώρα του σεισμού, γνωρίσαμε λέξεις όπως ΄΄σεισμολόγος΄΄, ΄΄σεισμογράφος΄΄, ΄΄ρίχτερ΄΄ και μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού για να προστατευτούμε, είτε βρισκόμαστε στο σχολείο είτε στο σπίτι.

Εφόσον διαπιστώσαμε μέσα από τη συζήτηση ότι είναι πιθανό να χρειαστούμε ορισμένα αντικείμενα μετά από έναν σεισμό, ανακαλύψαμε τι κρύβει μέσα της μία τσάντα έκτακτης ανάγκης. Συζητήσαμε για τη χρησιμότητα κάθε αντικειμένου που βρισκόταν μέσα στην τσάντα και αντιστοιχήσαμε στην ολομέλεια τις σκιές των αντικειμένων αυτών με τα αντικείμενα. Την αντιστοίχιση αυτή ακολούθησε ατομικό φύλλο εργασίας.

2 1

Φυσικά, αναφερθήκαμε και στα τρία σημαντικότερα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

100 για την Αστυνομία

199 για την Πυροσβεστική

166 για το Ασθενοφόρο

Τα τηλέφωνα αυτά μάθαμε να τα γράφουμε αλλά και να τα πληκτρολογούμε σε περίπτωση που τα χρειαστούμε.

3 1

Η θεματική ολοκληρώθηκε με μία έκτακτη άσκηση σεισμού, κατά την οποία εφαρμόσαμε ό,τι είχαμε συζητήσει και μάθει τις προηγούμενες ημέρες. Με το πρώτο σφύριγμα της σφυρίχτρας μπήκαμε κάτω από τα τραπέζια, προκειμένου να προστατεύσουμε το κεφάλι μας, και με το δεύτερο σφύριγμα μεταφερθήκαμε, χωρίς πανικό, στο συμφωνημένο σημείο της αυλής. Μετά το πέρας του σεισμού, και εφόσον μας ενημέρωσαν από την υπηρεσία ότι είναι ασφαλές (υποθετικά), ξαναμπήκαμε στην τάξη περπατώντας.

4 1

Όλα τα παιδιά τα καταφέραν περίφημα!

Συνεπώς, τους δόθηκε βεβαίωση επιτυχούς συμμετοχής στην αντισεισμική άσκηση του Νηπιαγωγείου μας.

5 1

Εκλογές στο Νηπιαγωγείο μας

Καθώς πλησίαζαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της χωράς μας, ήταν αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε και στο νηπιαγωγείο με αυτές!

Αφού πρώτα τα παιδιά ανέφεραν τι γνώριζαν για αυτές, παρακολουθήσαμε φωτογραφίες στον υπολογιστή και συζητήσαμε σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθούν οι άνθρωποι για να ψηφίσουν. Με βάση λέξεις που αναφέρθηκαν αναφορικά με αυτές, παίξαμε ένα παιχνίδι όπου βρίσκαμε τα χαμένα γράμματα των λέξεων με βάση το αλφάβητό μας.

1 1

Μέσα από διαλογική συζήτηση, καταλήξαμε να πραγματοποιήσουμε και εμείς εκλογές στο νηπιαγωγείο μας προκειμένου να εκλέξουμε την αγαπημένη μας γωνιά!

Αρχικά, κατασκευάσαμε την ταυτότητά μας, καθώς χωρίς αυτή δεν ήταν εφικτό να ψηφίσουμε.

2 2

Στη συνέχεια, ετοιμάσαμε το τραπέζι των εκλογών μας όπου τοποθετήσαμε την κάλπη, τη λίστα των ψηφοφόρων και τους φακέλους. Παράλληλα, η γωνιά με το μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε παραβάν, όπου υπήρχαν φωτογραφίες από όλες τις γωνιές της τάξης.

3

Συνεπώς, η διαδικασία των εκλογών ξεκίνησε!

Κάθε παιδί με τη σειρά, πλησίαζε το τραπέζι των εκλογών, παρέδιδε την ταυτότητά του, παραλάμβανε έναν σφραγισμένο φάκελο και επισκεπτόταν το παραβάν προκειμένου να επιλέξει την αγαπημένη του γωνιά.

4 2

Αφού την τοποθετούσε μέσα στον σφραγισμένο φάκελο, έβαζε τον φάκελο μέσα στην κάλπη,  υπέγραφε δίπλα στο όνομά του στη λίστα των ψηφοφόρων και έπαιρνε πίσω την ταυτότητά του.

5 2

Καθώς ακολούθησε η καταμέτρηση των ψήφων, κάθε παιδί σημείωνε σε έναν πίνακα μονής εισόδου τη γωνιά που λάμβανε κάθε φορά ψήφο. Με μεγάλη διαφορά, νικήτρια των εκλογών ανακηρύχθηκε η Γωνιά της Χαλάρωσης!

6 1

Με ενθουσιασμό, επισκεφτήκαμε τη νικήτρια γωνιά και βγάλαμε μία ομαδική φωτογραφία, ενώ παράλληλα τη στολίσαμε αναλόγως!

7 1

4 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Στις 4 Οκτωβρίου κάθε χρόνου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Με αφορμή τη γιορτή αυτή, μάς δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε στο νηπιαγωγείο για ένα αγαπημένο θέμα των παιδιών, τα ζωάκια.

Αρχικά, τα παιδιά μάς σύστησαν τα ζωάκια που μπορεί να είχαν στο σπίτι τους, είτε ως κατοικίδια είτε ως ζώα φάρμας. Μας ανέφεραν πού ζουν, τι τρώνε και γενικότερα πώς τα φροντίζουν. 

1 3

Ένας Τοίχος στολίστηκε με τις φωτογραφίες τους 🙂

7 3

Μέσα από παιχνίδια μεταμορφωθήκαμε σε ζωάκια, κολυμπήσαμε μαζί τους και προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε το ζωάκι που κρυβόταν πίσω από κάθε ήχο! (Πατήστε για να δείτε)

2 4

Ένα βίντεο διάσωσης – υιοθεσίας ενός εγκαταλελειμμένου σκύλου λειτούργησε ενθαρρυντικά προκειμένου να γίνει κουβέντα γύρω από το σοβαρό θέμα της εγκατάλειψης. 

 

Την επόμενη ημέρα είχαμε μια ευχάριστη επίσκεψη στο σχολείο μας!

Ο κ. Γιάννης Πιτικάκης, ο Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ιεράπετρας επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας μαζί με τη Φλώρα, ένα αξιαγάπητο σκυλάκι που λάτρεψε τα χάδια μας. Ο κ. Γιάννης μάς μίλησε για το έργο του Φιλοζωικού Συλλόγου, τις ανάγκες του κάθε ζώου αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους.

Φεύγοντας τον ευχαριστήσαμε ιδιαιτέρως για τα σημαντικά πράγματα που μας είπε και δώσαμε ραντεβού την άνοιξη στο καταφύγιο του Συλλόγου 😉

3 3

Διαβάσαμε το βιβλίο «Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε» και συνειδητοποιήσαμε ότι τα ζωάκια, όπως και εμείς, χαίρονται, στεναχωριούνται, νευριάζουν, πονάνε και μας προειδοποιούν, με τον δικό τους τρόπο, όταν κάτι τους αρέσει ή δεν τους αρέσει.

4 4

Ταξινομήσαμε διάφορες εικόνες ζώων σε δύο στήλες, σύμφωνα με το πώς μας έκαναν να αισθανθούμε, ενώ στη συνέχεια διακρίναμε τις σωστές από τις λάθος συμπεριφορές απέναντι στα κατοικίδιά μας, τόσο στην ολομέλεια, όσο και ατομικά σε φύλλο εργασίας.

5 3

Τέλος, προκειμένου να επικοινωνήσουμε στους γονείς μας τα όσα μάθαμε για τα ζωάκια, δημιουργήσαμε μία αφίσα με ζωγραφιές διαφόρων ζώων και σημαντικά μηνύματα για αυτά, όσον αφορά τη συμπεριφορά μας απέναντί τους αλλά και τις ανάγκες τους.

Η αφίσα κρεμάστηκε στην είσοδο του νηπιαγωγείου με σκοπό να ενημερώσει όλους τους επισκέπτες, γονείς και κηδεμόνες.

6 2

Χρόνια Πολλά σε ΌΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! 

Χρόνια Πολλά Παππού & Γιαγιά!

1 Οκτωβρίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή και περιέγραψαν πίνακες που απεικονίζουν παππούδες και γιαγιάδες παρέα με τα εγγόνια τους,

1 2

παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τούς δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες μέσα από φωτογραφίες,

2 3

ανέφεραν πράγματα που τους αρέσει να κάνουν μαζί,

3 2

και κατασκεύασαν μία μοναδική κάρτα για αυτούς,

όπου το αποτύπωμά τους μετατράπηκε σε μία μοναδική γλαστρούλα με ένα μήνυμα αγάπης ♥

4 3

Χρόνια Πολλά παππού και Γιαγιά! Σας ευχαριστούμε για ΌΛΑ!