Τα δάση και η φύση μας!
Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Το Δάσος”, αποφασίσαμε να εισάγουμε τα παιδιά στην θεματολογία αυτή, ξεκινώντας με τα ζώα του δάσους. Αφορμή ήταν η συζήτησή μας για το χειμώνα και τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα κατατάξαμε σε ομάδες αναφορικά με το που ζει το κάθε ζώο και είδαμε ότι πολλά από αυτά ζουν στα δάση. Τι είναι όμως δάσος; Τι περιλαμβάνει;
Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και μιλήσαμε για τα είδη των δέντρων, των θάμνων, των πτηνών, των εντόμων και ότι άλλο μπορούμε να βρούμε σε ένα δάσος.
https://www.youtube.com/watch?v=ryEmAkssI18
Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας δάσος και να γράψουμε συνθήματα για την προστασία του όπως: “Δεν βάζουμε φωτιά”, “Δεν πετάμε σκουπίδια”, “Αγαπάμε τα δάση”, κ.λπ.
Την επόμενη μέρα βγήκαμε στην αυλή μας και παρατηρήσαμε τα δέντρα που έχουμε. Καθίσαμε όλοι μαζί και φτιάξαμε ένα μικρό δασάκι στο χώμα. Έχοντας μιλήσει ήδη για τις φωτιές και για τους τρόπους με τους οποίους ένα δάσος μπορεί να καταστραφεί, φτιάξαμε ένα αυτοσχέδιο ποτιστήρι και παρατηρήσαμε πώς το νερό πέφτει πάνω στα δέντρα και αν μένει πάνω τους. Είδαμε ότι το νερό έτσι απορροφάται από τα δέντρα και τους δίνει ζωή. Όταν όμως καούν τα δέντρα τι συμβαίνει; Το νερό σχηματίζει λίμνη γύρω από το χώμα, καθώς πλέον δεν έχουν μείνει φύλλα για να το συγκρατήσουν. Άρα, τα δέντρα ξεραίνονται και θέλουν πολλά χρόνια και πολλές βροχές για να ξαναγεννηθούν.
Τέλος, με την χρήση κάποιων υλικών που υπήρχαν συγκεντρωμένα στο νηπιαγωγείο τα επεξεργαστήκαμε, τα συζητήσαμε και φτιάξαμε το δικό μας δάσος από ξερά χόρτα, κουκουνάρια, φλοιούς δέντρων, καρπούς φρούτων και βελανίδια.