Καθώς, η Κρήτη, όπως και το χωριό μας είναι πολύ γνωστό για την καλλιέργεια της ελιάς, τα παιδιά ήδη γνώριζαν τον τρόπο καλλιέργειας, τον τρόπο μαζέματος της ελιάς (λιομάζωμα). Είναι η περίοδος που μαζεύουμε τις ελιές και σχεδόν όλοι οι γονείς βρίσκονται καθημερινά στα χωράφια τους για αυτό το σκοπό. Η εισαγωγή στο θέμα μας, λοιπόν, έγινε με αφορμή αυτό.
Αρχικά, η ελιά ήρθε στην τάξη μας, παρατηρήσαμε τα κλαδιά της, τα φύλλα της και τους καρπούς της και συζητήσαμε τα διαφορετικά ήδη της ελιάς. Είδαμε τα διαφορετικά ήδη χρωμάτων και ειδών που υπάρχουν.
Παρακολουθήσαμε βίντεο από το internet το οποίο έδειχνε αναλυτικά, όλη την διαδικασία για το μάζεμα και την επεξεργασία της ελιάς και τον τρόπο με τον οποίο βγαίνει το λάδι και έρχεται στο πιάτο μας. https://www.youtube.com/watch?v=3hlMEU6B9nE
Στη συνέχεια, είδαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον λάδι και την ελιά στην καθημερινότητά μας. Είδαμε διάφορα είδη παξιμαδιού με λάδι και με κομμάτια από ελιά τα οποία και στη συνέχεια γευτήκαμε μαζί με ελιές. Μυρίσαμε σαπούνια και κρέμες οι οποίες έχουν φτιαχτεί με λάδι, οπότε και είχαν το άρωμα της ελιάς. Τέλος, συζητήσαμε για την χρήση του λαδιού στο άναμα του καντιλιού, καθώς και στο μυστήριο της βάφτισης.
Η ελιά, θεωρείται το Ιερό δέντρο της Ελλάδας, το οποίο και η Θεά Αθηνά έκανε δώρο στους ανθρώπους. Αναφερθήκαμε στον μύθο, τον οποίο είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν και φτιάξαμε το στεφάνι από τα κλαδιά ελιάς το οποίο και φοράνε οι Ολυμπιονίκες.
Τέλος, την ώρα του ολοήμερου τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους ελιές, με μπαλίτσες που έφτιαξαν από γκοφρέ και φυλλαράκια από χαρτόνι.
Ολοκληρώνοντας την επεξεργασία της Ελιάς, διαβάσαμε ένα ποίημα και ζωγραφίσαμε με τέμπερες ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την ελιά!