«Ο Πέτρος και ο λύκος» είναι μία μουσική εικονογραφημένη ιστορία, όπου οι ήρωες προσωποποιούνται μέσω ενός ή περισσοτέρων οργάνων, με σκοπό να εξοικειώσουν τα παιδιά με τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας.
Στο πανέμορφο αυτό παραμύθι, ένα μικρό αγόρι, ο Πέτρος, ανοίγει μια μέρα την πόρτα του κήπου -παρά την απαγόρευση του παππού του- και βγαίνει στο λιβάδι, όπου συναντά τα ζώα του δάσους. Ο κάθε χαρακτήρας ερμηνεύεται και από διαφορετικό όργανο.
Το φλάουτο κάνει το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον αυστηρό παππού του Πέτρου. Τρία κόρνα παίζουν τον γκρίζο λύκο, όλα τα έγχορδα τον Πέτρο και όλα τα ξύλινα πνευστά τους κυνηγούς, με τα τύμπανα να βροντούν σαν τουφεκιές.
Ο διάσημος Ρώσος συνθέτης και πιανίστας, Σεργκέι Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ, έπειτα από μία μεγάλη περιπλάνηση σε χώρες της δύσης, επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση και επανασυνδέθηκε με τη ρομαντική παράδοση. Τότε έγραψε τη μουσική και τα κείμενα του παραμυθιού, «Ο Πέτρος και ο λύκος», το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα το 1936.
Έκτοτε, έχει παρουσιαστεί από τις σπουδαιότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο, αλλά και από σπουδαίους αφηγητές, όπως ο Ζακ Μπρελ. Στην Ελλάδα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα με την αφήγησή του Δημήτρη Χορν.
Ωστόσο, πολύ αξιόλογη και αγαπητή στα παιδιά είναι και η αφήγηση του Πέτρου Φιλιππίδη που μπορείτε να την ακούσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ για το πρώτο μέρος
Αργά μεν σου απαντώ, αλλά με έφαγε ο “δαίμων” του ιστολογίου!
Ξετρελάθηκαν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, είναι κάτι που αρέσει πάρα πολύ αυτό το “παραμύθι”. Η αφήγηση του Φιλιππίδη είναι υπέροχη! Υπάρχουν και διάφορες εκδόσεις στο παραμύθι αυτό, μια κλασική και μια μοντέρνα!
Εμένα πάλι μου αρέσει η αφήγηση αυτή του Χόρν, με συγκινεί πολύ!
Από τα πολύ αγαπημένα μου και για μένα, Ειρήνη. Ήταν το πρώτο Cd που πήρα για την Κατ., αυτό με την αφήγηση από τον Φιλιππίδη. Πραγματικά αξιόλογο. Ποιές είναι οι αντιδράσεις στο νηπιαγωγείο?