Βήματα για την Ζωή: Απογοητευμένος Πρώτος Πάντα; Δεν τα παρατάμε αλλά συνεχίζουμε να προσπαθούμε.

              Το μάθημά μας σήμερα «Απογοητευμένος» βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν την απογοήτευση όταν κάτι δεν πετυχαίνει. Τα ενθαρρύνει να επιμένουν και να προσπαθούν ξανά αντί να εγκαταλείπουν. Μέσα από συζήτηση, θεατρικά παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες (όπως ζωγραφική) τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Καλλιεργείται η ενσυναίσθηση,  η συνεργασία και η επιμονή. Το μάθημα ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα και την αυτοεκτίμηση.

Βήματα για την Ζωή: Περήφανος

        Το σημερινό μάθημα στοχεύει στο να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τι σημαίνει να νιώθουμε περηφάνια για τον εαυτό μας και για τις προσπάθειές μας. Μέσα από αφήγηση, συζήτηση και θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν τα θετικά τους χαρακτηριστικά και επιτεύγματα. Εστιάζεται στην αποδοχή τόσο των δικών τους προσπαθειών όσο και των προσπαθειών των άλλων. Κεντρική δραστηριότητα είναι η κατασκευή “μενταγιόν περηφάνιας”, όπου τα παιδιά σχεδιάζουν και ζωγραφίζουν τι τα κάνει να νιώθουν περήφανα για τον εαυτό τους. Η οικογένεια συμμετέχει με εργασία στο σπίτι που ενισχύει τη θετική αυτοεικόνα του παιδιού.

Βήματα για την Ζωή: Κατά Λάθος (Ατυχήματα)

                            Στο σημερινό μάθημα «ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ (ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ)»  τα παιδιά έμαθαν  να αναγνωρίζουν πότε ένα λάθος ή ατύχημα δεν έγινε σκόπιμα, καλλιεργώντας ενσυναίσθηση και κοινωνικές δεξιότητες. Μέσα από παιχνίδι ρόλων, αφήγηση και συζήτηση, τα παιδιά μαθαίνουν να ζητούν συγγνώμη, να συγχωρούν και να διαχειρίζονται συγκρούσεις. Παρουσιάστηκε η ιστορία με ήρωες την Μελίτσια μια μικρή καμηλοπάρδαλη και τον Γκίλμπο έναν μικρό πίθηκο που κάνουν λάθη και συζητούν τις συνέπειες. Το μάθημα ενθαρρύνει τα παιδιά να αναγνωρίζουν συναισθήματα και να επιλύουν παρεξηγήσεις ειρηνικά.

Βήματα για την ζωή: Νοιάζομαι, Βοηθάω

Στο μάθημα  «Νοιάζομαι, Βοηθάω» τα παιδιά έμαθαν τη σημασία της βοήθειας και της φροντίδας προς τους άλλους. Συζήτησαν τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθούν στο σπίτι, στο σχολείο και στους φίλους τους. Μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια ανέπτυξαν την ενσυναίσθηση και τη συνεργασία. Κατάλαβαν ότι η βοήθεια κάνει καλό και σε αυτόν που τη δίνει και σε αυτόν που τη δέχεται. Τέλος, συνειδητοποίησαν ότι όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια κάποιες στιγμές.

 

Ξιφασκία στο σχολείο μας

Οι περισσότεροι μαθητές έχουν έρθει σε επαφή γνωρίζουν και ασχολούνται με αθλήματα όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η κολύμβηση κλπ. Που είναι ευρέως γνωστά. Πόσοι όμως γνωρίζουν αθλήματα που είναι λιγότερο δημοφιλή; Το σχολείο μας λοιπόν επισκέφθηκε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής ομοσπονδίας Ξιφασκίας κ. Φουστανάκης Δημήτρης από τον Αθλητικό Όμιλο Λασιθίου και μας παρουσίασε το άθλημα της Ξιφασκίας, τον εξοπλισμό, τους κανόνες που το διέπουν και μας άφησε να το δοκιμάσουμε. Τον ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την σημαντική εμπειρία.

Βήματα για την ζωή: Ακούω το σώμα μου. Είμαι Προσεκτικός με τους ξένους / Μαθαίνω να λέω ΌΧΙ.

Σήμερα στο μάθημά μας, τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα που τους προκαλούν τα αγγίγματα και οι συμπεριφορές των άλλων. Συζητήσαμε ποια αγγίγματα είναι ευχάριστα, όπως μια αγκαλιά ή ένα χάδι, και ποια είναι δυσάρεστα, όπως ένα σπρώξιμο ή μια κλωτσιά. Μάθαμε ότι το σώμα τους μπορεί να τους προειδοποιήσει για καταστάσεις που τα κάνουν να νιώθουν άβολα ή ανασφαλή. Τονίστηκε η σημασία της προσοχής απέναντι σε ξένους και της εμπιστοσύνης σε γνωστά και ασφαλή πρόσωπα. Επίσης, τα παιδιά εξασκήθηκαν στο να λένε «ΟΧΙ» όταν νιώθουν άβολα ή όταν κάποιος τους ζητά κάτι που δεν θέλουν. Συζήτησαν τρόπους να αντιδρούν με αυτοπεποίθηση και να ζητούν βοήθεια όταν χρειάζεται. Μέσα από συζήτηση και παιχνίδι ρόλων, έμαθαν πώς να ξεχωρίζουν ασφαλείς και μη ασφαλείς καταστάσεις. Κατανόησαν ότι είναι σημαντικό να ακούνε τα συναισθήματά τους και να εκφράζουν τις ανάγκες τους. Το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι το σώμα μας μάς προειδοποιεί και ότι πρέπει να το ακούμε.

 

25η Μαρτίου στο σχολείο μας

            25η Μαρτίου! Ευλογημένη μέρα! Διπλή γιορτή για την πατρίδα μας! Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αλλά και η επέτειος του τιμημένου αγώνα των Ηρώων του 1821 ώστε να γίνουμε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι. Για να τιμήσουμε τις δύο αυτές γιορτές, με κλαδιά από Δαφνόδεντρο κατασκευάσαμε ένα στεφάνι, το οποίο καταθέσαμε την ημέρα της παρέλασης στο Ηρώο

 

Επιπλέον κάναμε μια μικρή γιορτούλα στο σχολείο μας απαγγέλοντας ποιήματα και τραγούδια που μάθαμε τις προηγούμενες μέρες.

Βήματα για την ζωή: Φοβάμαι/ Νοιώθω ασφαλής

Το σημερινό μάθημα έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του φόβου και της ασφάλειας, να αναγνωρίσουν ότι είναι φυσιολογικά συναισθήματα και να μάθουν τρόπους διαχείρισής τους. Μέσα από εικόνες και συζητήσεις, τα παιδιά εκφράζουν τους φόβους τους και παρατηρούν πώς αντιδρούν το σώμα και το πρόσωπό τους σε αυτές τις καταστάσεις. Εξετάζουν καταστάσεις που προκαλούν φόβο και ανακαλύπτουν τρόπους αντιμετώπισής του, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους. Τέλος, ενθαρρύνονται να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και να κατανοήσουν ότι όλοι φοβούνται διαφορετικά πράγματα. Δόθηκε εργασία για το σπίτι.

Βήματα για την Ζωή: Θυμωμένος- Πως διαχειρίζομαι τον θυμό μου; Αποδεκτές και μη αποδεκτές συμπεριφορές.

             Το σημερινό μάθημα διδάσκει στα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, αλλά οι συμπεριφορές που προκύπτουν από αυτά μπορεί να είναι αποδεκτές ή όχι. Μέσα από συζήτηση, ιστορίες και θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν τρόπους να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τον θυμό τους. Εισάγονται έννοιες όπως η ηρεμία, η ενσυναίσθηση και οι τεχνικές χαλάρωσης. Χρησιμοποιούνται εργαλεία όπως το “Μαξιλάρι του Θυμού” και η “Καρέκλα του Θυμού” για να βοηθήσουν στην αυτορρύθμιση και μέσα από συγκεκριμένη  δραστηριότητα μαθαίνουμε την τεχνική της χαλάρωσης με τη Διαφραγματική Αναπνοή. Τέλος, τα παιδιά εξασκούνται σε εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση συγκρούσεων μέσα από το παράδειγμα του μπαλονιού και κατασκευάζουν το “Φαναρι του θυμού” .

 

Βήματα για την Ζωή: Θυμωμένος- Μας θυμώνουν όλους τα ίδια πράγματα;

Το σημερινό μάθημα ασχολείται με το συναίσθημα του θυμού, βοηθώντας τα παιδιά να τον αναγνωρίσουν στον εαυτό τους και στους άλλους. Τα καθοδηγεί να κατανοήσουν τις σωματικές ενδείξεις του θυμού και να εξερευνήσουν ασφαλείς τρόπους έκφρασής του. Μέσα από συζήτηση και δραστηριότητες στον πίνακα, αναγνωρίζουν ότι διαφορετικοί άνθρωποι θυμώνουν με διαφορετικά πράγματα. Επίσης, ενθαρρύνονται να αποδεχτούν τον θυμό ως φυσιολογικό συναίσθημα και να βρουν τρόπους διαχείρισής του. Τέλος, δόθηκε σε όλα τα παιδιά εργασία για το σπίτι.