Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης της Δ’ Δημοτικου

Πρόσκληση λάβαμε από το Δημοτικό

να πάμε όλοι να δούμε,

μια μαγευτική αφήγηση

και να χειροκροτούμε!

εικόνα Viber 2024 05 30 10 25 27 275

    Οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού Σχολείου Ελούντας μας αφηγήθηκαν ένα παραμύθι για έναν λύκο ξεχωριστό. Μας έδειξαν πως μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο που όλα τα πλάσματα μέσα του χωρά. Φυσικά τους χειροκροτήσαμε με όλη μα την καρδιά.

Παραμύθια της Λαμπρής

Παραμύθια! Πόσο αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους! Μέσα από αυτά μαθαίνουμε, παίρνουμε διδάγματα και εξασκούμε την φαντασία μας. Η ομάδα «Πλουμιστά Παραμύθια» Ήρθε στο σχολείο μας και μέσα από τα « Παραμύθια της Λαμπρής»  ιστορίες τις παράδοσης που μας αφηγήθηκε, ταξιδέψαμε στα παλιά τα χρόνια μαθαίνοντας για τον Ιησού.  

“Πλάθω κουλουράκια”

Με τα δυο χεράκια

πλάθω κουλουράκια

κουλουράκια, κουλουράκια.

Ο φούρνος θα τα ψήσει

το σπίτι θα μυρίσει

κουλουράκια, κουλουράκια.

Τι γλυκά κι αφράτα

όλα μυρωδάτα

κουλουράκια, κουλουράκια

Γι’ αυτό και στο σχολειό τους

παίρνουν τα παιδάκια

κουλουράκια, κουλουράκια.

 

             Το Πάσχα έχει τόσα πολλά γλυκά! Το πιο διάσημο από όλα τα κουλουράκια που μας αρέσουν πολύ! Ποιος όμως είναι ειδικός να μας μιλήσει για αυτά και να μας δείξει πώς γίνονται; Μα φυσικά ένας ζαχαροπλάστης! Έτσι καλέσαμε στο σχολείο τον κ. Θανάση Στεργιόπουλο από το Francesco Gelato και όλοι μαζί  φτιάξαμε μυρωδάτα κουλουράκια. Μας μίλησε για αυτά και μάθαμε πως για να γίνουν ακόμα πιο νόστιμα χρειάζονται ένα σημαντικό αλλά ταυτόχρονα απλό υλικό. Την Αγάπη! Τον ευχαριστούμε για τις γλυκές αναμνήσεις που μας χάρισε!

“Λαζαράκια” μαζί με τον παιδικό σταθμό

Πού ‘σαι Λάζαρε, πού είναι η φωνή σου

Που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος

Κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος

Βάγια, βάγια των Βαγιών

Τρώνε ψάρια, τον κολιόν

Και την άλλη Κυριακή

Ψήνουν το παχύ τ’ αρνί

               Μαθαίνοντας για το Σάββατο του Λαζάρου και τα έθιμα της ημέρας και στο πλαίσιο των δράσεων για την ομαλή μετάβαση από τον παιδικό σταθμό στο νηπιαγωγείο, προσκαλέσαμε τον παιδικό σταθμό Ελούντας.

 

Mαζί με τα προνήπια έφτιαξαν,  πραγματοποιώντας σωστές μετρήσεις ώστε να βγει το ζυμάρι σωστό και μυρωδάτο, και έψησαν Λαζαράκια.

 

 

Μας έκαναν δώρο μια κάρτα λαγουδάκι με ζωγραφιές των παιδιών και εμείς τους δωρίσαμε έναν υπέροχο άτακτο λαγό. Περάσαμε υπέροχα!

Επίσκεψη στην Α’ Δημοτικού

  Πλησιάζουμε σιγά σιγά στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Αυτή η γλυκόπικρη στιγμή όπου αποχαιρετούμε τα νήπια καθώς θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα συνεχίσουν το ταξίδι της γνώσης στο δημοτικό.

  Για να πάρουμε μία γεύση από τον χώρο που θα φιλοξενηθούν του χρόνου επισκεφθήκαμε την Α’ Δημοτικού του Δημοτικού σχολείου Ελούντας όπου οι μαθητές και η εκπαιδευτικός μας υποδέχτηκαν τραγουδώντας. Έπειτα είχαμε της ευκαιρία να εκφράσουμε διάφορες απορίες μας όπως « Που βρίσκονται   τα παιχνίδια μέσα στην τάξη;» , «Πόσο συχνά μπορούμε να παίξουμε ;» κλπ., τις οποίες και μας απάντησαν με μεγάλη χαρά. Έπειτα μας έβαλαν διάφορες δοκιμασίες όπου δείξαμε τις γνώσεις μας σε γράμματα και αριθμούς και όλοι μαζί κατασκευάσαμε ένα πασχαλινό κοτοπουλάκι. Τα πήγαμε εξαιρετικά σε όλες και έτσι μας παρέδωσαν το κλειδί της Α’ Δημοτικού.

  Η Επίσκεψή ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση μας σε όλους τους χώρους του σχολείου  όπως την αυλή , τις τουαλέτες, τις βρύσες, την αίθουσα εκδηλώσεων και φυσικά στο γραφείο του Διευθυντή για να γνωριστούμε…

Η “Μικρή Κυψέλη” στο Νηπιαγωγείο

                    Άνοιξη! Ζουμ! Ζούμ! Μέλισσες παντού! Ενοχλητικό έντομο! Ή μήπως όχι; Μα δεν χρειάζονται πουθενά! Ή μήπως όχι; Πολλές απορίες! Για να τις λύσουμε καλέσαμε στο σχολείο την ομάδα «Μικρή Κυψέλη». Τα μέλη της μας έφεραν και μας έδειξαν πως ζουν οι μέλισσες σε μία κυψέλη, τι χρειάζονται για να ζήσουν, πως παράγεται το μέλι και γιατί είναι ενοχλητικό αλλά αναγκαίο είδος για την βιοποικιλότητα της Γης.

                   Επίσης μας έφεραν σε επαφή με το επάγγελμα του μελισσοκόμου όπου μας έδειξαν εξοπλισμό που χρησιμοποιεί και γιατί, τον τρόπο με τον οποίο βγάζει το μέλι από την κυψέλη και ποιες σημαντικές προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνει. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε λίγο μέλι! Μμμμ τι νόστιμο!

Ζωγραφιές για τα παιδιά της Ογκολογικής

Πάσχα! Μια γιορτή για να θυμόμαστε τα Άγια πάθη του Χριστού. Συγγενής και φίλοι συναντιούνται και αναβιώνουν τα εκάστοτε έθιμα. Υπάρχουν όμως οικογένειες που το δικό τους Πάσχα είναι λίγο διαφορετικό. Τα παιδιά τους βρίσκονται στο νοσοκομείο καθώς πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Για να τους δώσουμε λίγη χαρά κάθε μαθητής από το σχολείο ετοίμασε από μία πολύ όμορφη ζωγραφιά για να μοιραστούν στα παιδιά αυτά. Ευχόμαστε να τους απαλύναμε λίγο τον πόνο τους και να έχουν μία γρήγορη ανάρρωση.

IMG 20240419 120224

Πρόγραμμα Μαρτίου 2024

  Τον μήνα Μάρτιο υποδεχτήκαμε την Άνοιξη και γνωρίσαμε τα τρία παιδιά της, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ποιες είναι οι εποχές; Ποιες γιορτούλες κρατάει στην αγκαλιά της η Άνοιξη; Τι καιρό κάνει και τι αλλαγές βλέπουμε στη φύση, στα δέντρα και στα ζώα; Μιλήσαμε για τα αποδημητικά πουλιά, για τα ζώα που ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη, για τα φρούτα και τα λαχανικά της Άνοιξης. Ζωγραφίσαμε ότι μας αρέσει περισσότερο και φτιάξαμε γλαστράκια με πολύχρωμα λουλούδια αλλά και όμορφες πεταλούδες.

 

   Γνωρίσαμε έντομα όπως η πεταλούδα, η μέλισσα,  το μυρμήγκι και παρακολουθήσαμε ενδιαφέροντα βίντεο σχετικά με τον κύκλο ζωής του κάθε εντόμου. Φορέσαμε τα Μαρτάκια μας για να μην μας κάψει ο ήλιος.

   Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τις Απόκριες, από τις πιο αγαπημένες γιορτές των μικρών αλλά και των μεγάλων. Έτσι και εμείς στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε, παίξαμε, διασκεδάσαμε. Μιλήσαμε για τα ήθη και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας και μάθαμε για την Σαρακοστή και για τη νηστεία. Όλες αυτές τις μέρες διαβάσαμε πολλά βιβλία και φτιάξαμε πολλές αποκριάτικες κατασκευές που μας γέμισαν χαρά και δημιουργικότητα. Φτιάξαμε χαρταετούς, την δική μας κυρά-Σαρακοστή και ξεφαντώσαμε στο πάρτυ που οργανώσαμε στο χώρο του σχολείου μας ντυμένοι όλοι μασκαράδες! Απόκριες χωρίς πάρτυ δεν γίνεται…γίνεται;

 

   Τέλος τον μήνα Μάρτιο με αφορμή την επανάσταση του 1821 γιορτάσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου απαγγέλωντας ποιήματα και πραγματοποιώντας την καθιερωμένη παρέλαση στην πλατεία του χωριού μας. Ξετυλίξαμε το κουβάρι της ιστορίας γνωρίζοντας τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης, βλέποντας ενδιαφέρουσες προβολές σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο και διαβάζοντας βιβλία. Γνωρίσαμε τη διπλή διάσταση της επετείου, θρησκευτική και εθνική, ενώ με τη βοήθεια ποικίλου υλικού έντυπου και ψηφιακού μάθαμε για τον ξεσηκωμό και την επανάσταση των Ελλήνων που οδήγησε στην απελευθέρωση τους! Μας απασχόλησαν επίσης οι ενδυμασίες της εποχής εκείνης όπως και η ζωή των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας. Ακούσαμε τραγούδια, φτιάξαμε όμορφες κατασκευές και γεμίσαμε υπερηφάνεια για την ανδρεία και τον ηρωισμό των προγόνων μας!

Πρόγραμμα Μαρτίου 2024

 

     Το μήνα Μάρτιο τον υποδεθήκαμε με μεγάλη χαρά γιατί μαζί με την έλευση του καινούργιου μήνα προϋπαντήσαμε και την εποχή της Άνοιξης. Αφού μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά της εποχής αυτής και πιο συγκεκριμένα τι συμβαίνει στη φύση, στις ανθρώπινες συνήθειες αλλά και στο κόσμο των ζώων εξηγήσαμε ότι ο Μάρτης μας φέρνει 3 μεγάλες γιορτές. Την Αποκριά, την 25η Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό!!

 

     Αρχικά μαζί με τα παιδιά μάθαμε ότι Αποκριά σημαίνει «Από+κρέας» και διδαχθήκαμε ότι ξεκινάει μία μεγάλη νηστεία για τους μεγάλους που διαρκεί 7 εβδομάδες. Ταξιδέψαμε μέχρι τη Βενετία και μεταμορφωθήκαμε σε Αρλεκίνοι, μασκαρευτήκαμε και ξεφαντώσαμε στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού. Για καλύτερη εμπέδωση του εθίμου της Καθαρής Δευτέρας αναβιώσαμε το έθιμο «Κούλουμα» στην αυλή μας όπου γευτήκαμε σαρακοστιανά εδέσματα και πετάξαμε τους χαρταετούς μας που με πολύ αγάπη και μεράκι είχαμε φιλοτεχνήσει με τα παιδιά τις προηγούμενες ημέρες. Δεν  παραλείψαμε να φτιάξουμε την κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό και υποσχεθήκαμε να κόβουμε ένα ποδαράκι την εβδομάδα όπως κάνανε οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας οι οποίοι δεν είχαν ημερολόγιο και έτσι να γνωρίζουμε πότε πλησιάζει το Πάσχα.

     Πριν καλά καλά προλάβουμε να βγάλουμε τις αποκριάτικες στολές μας ντυθήκαμε στα γαλανόλευκα για να τιμήσουμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αφού διδαχθήκαμε την ιστορία της 25ης Μαρτίου και πως είναι διπλή γιορτή νιώσαμε πολύ τυχεροί και ευλογημένοι που έχουμε ειρήνη και ελευθερία. Για το λόγο αυτό φτιάξαμε κατασκευές με αφορμή τη συγκεκριμένη θεματική, διακοσμήσαμε την τάξη μας και μάθαμε τραγούδια και ποιήματα με σκοπό να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τους πεσόντες του πολέμου που θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία.

    Λίγο πριν κλείσει τα παράθυρα του ο μήνας Μάρτιος και υποδεχθούμε τον Απρίλη φτιάξαμε το σπιτάκι του Γερο-χρόνου, μια ομαδική κατασκευή εμπνευσμένη αποκλειστικά από τους μαθητές οι οποίοι παρατηρώντας ότι όλοι οι μήνες μένουν στα σπιτάκια των εποχών αναρωτήθηκαν αν ο Γερο-χρόνος έχει στέγη. Τα παιδιά έκαναν υπέροχες υποθέσεις και μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο, τις ερωτοαποκρίσεις και την ιδεοθύελλα αναδύθηκε η ιδέα ενός σπιτιού αποκλειστικά για το Γερο-χρόνο το οποίο θα κοσμούν στοιχεία από όλες τις εποχές. Το αποτέλεσμα ήταν ανεπανάληπτο και το χάρηκαν εξίσου και οι μαθητές βλέποντας οι σκέψεις τους να δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση στην οποία έχουν συνεισφέρει όλοι!!

 

Πρόγραμμα Μαρτίου 2024

«Μάρτης είναι νάζια κάνει πότε κλαίει πότε γελάει!»

  Υποδεχόμαστε την Άνοιξη με δημιουργική διάθεση για ανοιξιάτικες κατασκευές στολίζοντας την τάξη μας!

  Επίσης, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης ξεκινάει σε καρναβαλίστικους ρυθμούς! Η τάξη μας διακοσμήθηκε και με αποκριάτικες κατασκευές των παιδιών, ομαδικές και ατομικές.

  Παράλληλα, οι πρώτες μέρες του μήνα κύλησαν με παιχνίδια, όπως αινίγματα της αποκριάς, τα συναισθήματα του κλόουν.

  Την Τσικνοπέμπτη αφότου συζητήσαμε για εκείνη τη μέρα και παίξαμε ηλεκτρονικά παιχνίδια, έπειτα τσικνίσαμε και διασκεδάσαμε με ψυχοκινητικά παιχνίδια.  Τις απόκριες τις γιορτάσαμε με ένα ξέφρενο πάρτι γεμάτο γέλια, σερπαντίνες, μουσική,  χορό, φαγητό!!!

  Και μετά τις απόκριες τι γιορτάζουμε;;; Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες συνεργάστηκαν και μια καινούρια κυρία ετοίμασαν να μας κάνει παρέα μέχρι το Πάσχα…Ποια είναι αυτή;;;Μα η κυρία Σαρακοστή φυσικά!!!Παράλληλα, ετοιμάσαμε και ο καθένας τη δική του κυρία Σαρακοστή για το σπίτι, όπως επίσης, κατασκευάσαμε ατομικούς και ομαδικούς χαρταετούς.

  Και πριν προλάβουμε να βγάλουμε τα αποκριάτικα  μας, «ντυνόμαστε» στα γαλανόλευκα μας. Γνωρίσαμε τη σημαία μας, μάθαμε τα ποιήματά μας, φτιάξαμε κατασκευές για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου και αφού ετοιμάσαμε και το σκηνικό της γιορτής μας, γιορτάσαμε!!!

  Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης ολοκληρώθηκε με τη θεματική της Άνοιξης, γνωρίζοντας τα έντομα και τα οφέλη τους. Μεταμορφωθήκαμε σε μέλισσες και χορέψαμε το χορό τους, γευτήκαμε μέλι. Επίσης, γνωρίσαμε τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και τον κατασκευάσαμε με τη χρήση πολλών διαφορετικών υλικών. Επιπλέον, γίναμε μικροί καλλιτέχνες και επηρεασμένοι από διάσημους ζωγράφους ετοιμάσαμε το δικό μας ανοιξιάτικο πίνακα ζωγραφικής. Τέλος, αποχαιρετίσαμε το Μάρτιο τραγουδώντας τα χελιδονίσματα.