Εγγραφές Νηπίων για το σχολικό έτος 2024-2025

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας:

gov

https://protieggrafi.services.gov.gr/

Βασικές διευκρινήσεις:

         Προσοχή:  Πριν την τελική υποβολή της αίτησης απαιτείται η συναίνεση του έτερου γονέα με υπεύθυνη δήλωσή του.

  • Εγγράφονται μαθητές γεννημένοι από 01/01/2020 έως και 31/12/2020.                    
  • Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα.
  • Εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν μετά την 20η Μαρτίου θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν στο Νηπιαγωγείο:

  1. Την Υπεύθυνη δήλωση έτερου γονέα που αναφέρθηκε παραπάνω είτε εκτυπωμένη και συμπληρωμένη είτε μέσω www.gov.gr.
  2. Το Α.Δ.Υ.Μ. (Λήψη αρχείου).
  3. Σε περίπτωση εγγραφής στο Ολοήμερο, τσεκάρετε το αντίστοιχο κουτάκι στην ηλεκτρονική  αίτηση και συμπληρώνετε την έντυπη αίτηση που θα βρείτε εδώ: ΑΙΤΗΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟ.   Η έντυπη αίτηση προσκομίζεται στο Σχολείο. Εφόσον επιλέξετε συμμετοχή στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα, ο μαθητής/η μαθήτρια, εάν επιθυμείτε, δικαιούται συμμετοχή και στο πρόγραμμα πρωινής ζώνης, κατά την οποία η προσέλευση στο Νηπιαγωγείο γίνεται αυστηρά 7.45-8.00.
  4. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας με τα στοιχεία του μαθητή και τις σελίδες των εμβολίων.
  5. Αποδεικτικό στοιχείο διεύθυνσης κατοικίας του μαθητή.
  6. Σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εφόσον υπάρχουν θα πρέπει να προσκομίζονται βεβαίωση από ΚΕΔΑΣΥ ή Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή άλλη δημόσια υπηρεσία.
  7. Σε περίπτωση αλλοδαπών μαθητών όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής θα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα.

Υποχρεωτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης:

Προσέλευση: 8.15-8.30

Λήξη: 13.00

 Προαιρετικό Πρόγραμμα:

Ολοήμερο: 13.00-16.00

Πρωινή Ζώνη: (προσέλευση) 7.45-8.00                                           

Σημείωση: Στο τμήμα πρωινής ζώνης δικαίωμα εγγραφής έχουν  ΜΟΝΟΝ μαθητές που παρακολουθούν ολοήμερο πρόγραμμα

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στοιχεία όταν έρχεστε για την προσκόμισή τους ώστε να είναι σωστά ενημερωμένος ο φάκελος εγγραφής του παιδιού σας.

(περισσότερα…)

Διαδικτυακή Επίσκεψη της Συγγραφέως Βασιλικής Μουργελά

Αυτή την περίοδο προσεγγίζουμε το “Βιβλίο” και συγκεκριμένα ποια η διαδικασία να δημιουργηθεί ένα βιβλίο και όλους τους εμπλεκόμενους από την σύλληψη της ιδέας μέχρι και την παρουσία των βιβλίων στα βιβλιοπωλεία. Όπως ήταν φυσικό κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας μας γεννήθηκαν πολλές απορίες και έτσι ζητήσαμε την βοήθεια μιας συγγραφέως παιδικού παραμυθιού για να μας βοηθήσει. Η κ. Βασιλική Μουργελά με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σχολείου και έτσι σήμερα πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Webex μια διαδικτυακή συνάντηση, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις απορίες τους και να συνεργαστούν με την συγγραφέα ώστε να γράψουν ένα  Χαϊκού (αστείος στίχος που αποτελείται από 17 συλλαβές χωρισμένες σε 5-7-5 συλλαβές).  Την ιδέα την έδωσαν τα παιδιά δίνοντας τίτλο “Οι πειρατές ψάχνουν τις εποχές” ορμώμενοι από το βιβλίο τις συγγραφέως “Που κρύβονται οι εποχές” και προέκυψε το εξής:

“Μικρά παιδάκια

ψάχνουν παντού εποχές

πειρατών χαρά!” 

 

1708680977081

Έπειτα υποσχεθήκαμε να γίνουμε εικονογράφοι  ζωγραφίζοντας τι μας άρεσε από το βιβλίο της, ώστε μαζί να εκδώσουμε ένα βιβλίο. Ιδού το αποτέλεσμα:



Λήψη αρχείου

 

 

Ευχαριστούμε την κ. Βασιλική Μουργελά για την συνεργασία της, τον χρόνο που μας διέθεσε και απάντησε στις απορίες μας.

Επίσκεψη στην Βιβλιοθήκη το Δημοτικού Σχολείου Ελούντας

        Στα πλαίσια της έναρξης της Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο σχολείο μας και της δράσεις της ομαλής μετάβασης, επισκεφθήκαμε την εξαιρετική βιβλιοθήκη το Δημοτικού Σχολείου Ελούντας όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης για τους τρόπους , τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον δανεισμό ενός βιβλίου, το πλαίσιο ταξινόμησης μίας βιβλιοθήκης καθώς και τις αξίες που προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου.

 

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης και τα παιδιά του σχολείου για την φιλοξενία!

Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2024

Γυρνώντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων κάναμε μια ανασκόπησης των διακοπών μας και μιλήσαμε για τις εμπειρίες των παιδιών, βόλτες , ταξίδια, αγαπημένα φαγητά, και αγαπημένα πρόσωπα Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τη νέα χρονιά, μάθαμε τους αριθμούς που την αποτελούν (2024), μιλήσαμε για τις προσδοκίες μας και τι στόχους έχουμε και κόψαμε τη βασιλόπιτα της τάξης μας που ήταν προσφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας! Συζητήσαμε για την έννοια του χρόνου, την κυκλική ακολουθία των εποχών, των μηνών, της εβδομάδας των ημερών. Παίξαμε εκπαιδευτικά παιχνίδια, παρακολουθήσαμε επιλεγμένα βίντεο, φτιάξαμε ομαδική εργασία για τις εποχές και τα χαρακτηριστικά της καθεμίας.

 

Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με την εποχή του χειμώνα, μάθαμε τα χαρακτηριστικά της εποχής αυτής, τι συμβαίνει στη φύση και συγκεκριμένα επεξεργαστήκαμε τα γράμματά που αποτελούν αυτή τη λέξη πραγματοποιώντας γλωσσικές δραστηριότητες και παίζοντας παιχνίδια. Μιλήσαμε για τα ρούχα του χειμώνα και φτιάξαμε τη δική μας ντουλάπα του χειμώνα! Μέσα από βιβλία γνωρίσαμε τα παιδιά του χειμώνα (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος).

Βρήκαμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό το χιόνι, είδαμε πίνακες ζωγραφικής με χειμωνιάτικα τοπία. Διαβάσαμε το καταπληκτικό ουκρανικό παραμύθι «το γάντι», και αφού το συζητήσαμε διεξοδικά, παίξαμε με τις έννοιες της  σειραθέτησης, ταξινόμησης και ομαδοποίησης και στο τέλος το δραματοποιήσαμε. Με αφορμή το παραμύθι αυτό γνωρίσαμε τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη ή σε χειμέριο ύπνο βλέποντας εκπαιδευτικά βίντεο και πραγματοποιώντας ποικίλες δραστηριότητες με στόχο την κατανόηση της έννοιας αυτής.

Τα ζώα του πάγου αποτέλεσαν μια άλλη θεαματική αυτού του μήνα . Διαβάσαμε βιβλία και μάθαμε ποια ζώα είναι αυτά. Είδαμε πραγματικές εικόνες στο διαδίκτυο και μάθαμε για τη ζωή στο βόρειο και νότιο πόλο. Ζωγραφίσαμε, κατασκευάσαμε, τραγουδήσαμε,  παίξαμε ομαδικά παιχνίδια, μιμηθήκαμε μερικά από αυτά τα ζώα.

 

Τέλος με αφορμή την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου, μιλήσαμε για την γιορτή αυτή των γραμμάτων, της παιδείας , των δασκάλων και των μαθητών.Για να τους τιμήσουμε αναφερθήκαμε στην ζωή τους, την προσφορά τους στα γράμματα, τους ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε μια μικρή κατασκευούλα για το σπίτι.

 

 

Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2024

Η έλευση του καινούργιου χρόνου αποτέλεσε έναυσμα για τη διδασκαλία των αριθμών που συνθέτουν το νέο έτος. Αφού μάθαμε τους αριθμούς αυτούς με παιγνιώδη τρόπο για ακόμη καλύτερη κατανόηση φτιάξαμε καπέλα και κατασκευές με το 2024 ενώ θέσαμε καινούργιους στόχους για τη χρονιά. Αυτό αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για υπενθύμιση των κανόνων της τάξης μας όπου αφού τους καταγράψαμε σαν “υπάκουοι πειρατές” υποσχεθήκαμε να τους τηρούμε όλοι και έτσι υπογράψαμε τον «Κώδικα τιμής των πειρατών»!!

Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με την εναλλαγή των εποχών και των μηνών και μάθαμε ότι η εναλλαγή αυτή ονομάζεται κύκλος των εποχών και πως μία ολόκληρη περιστροφή-πέρασμα από όλες τις εποχές χρειάζεται ένας χρόνος και πάλι απ’ την αρχή. Ιδιαίτερα εστιάσαμε στην εποχή του χειμώνα όπου παρέα με τον Άκη το Χειμωνάκη και τη φίλη του μάθαμε πολλά πράγματα για την εποχή αυτή και παίξαμε πολλά παιχνίδια κατανόησης και εμπέδωσης της θεματικής αυτής.

 

Φυσικά δεν παραλείψαμε να κόψουμε και τη δική μας βασιλόπιτα και έτσι η τάξης μας γέμισε με άφθονη ζάχαρη άχνη αλλά και με γέλια και χαρές!! Το φλουρί της βασιλόπιτας ήταν η τέλεια αφορμή για να μιλήσουμε για τον Άγιο Βασίλειο των Χριστιανών μιας και πλησίαζε η γιορτή των «Τριών Ιεραρχών». Μαζί με τα παιδιά μάθαμε για το έργο και τις σοφές διδαχές των τριών πατέρων ενώ για καλύτερη κατανόηση παίξαμε παιχνίδια σειροθέτησης και λεξιλογικής ταύτισης.

 

Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2024

Ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου κατέφθασε … κι εμείς τον υποδεχτήκαμε και τον γνωρίσαμε με γέλια, τραγούδια, χορό, παιχνίδια, κατασκευές και πολλές ευχές!!!

«Καλωσόρισες 2024, να είσαι γεμάτο με Υγεία, Αγάπη, Χαρές και Τύχη!!!» 

 

 

Θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά χωρίς να κόψουμε τη  Βασιλόπιτά μας;;;

Ο γέρο Χρόνος μας βοήθησε να μάθουμε τον αριθμό «4», αφού μας θύμισε  πρώτα πόσα σπιτάκια έχει(εποχές) κι έπειτα από ψυχοκινητικό παιχνίδι, όπου έγιναν τα παιδιά οι εποχές και μπήκαν στη σωστή σειρά.

Η διασκέδαση και τα γέλια δε σταματάνε… Η επανάληψη των αριθμών 0-4 έγινε με παιχνίδι οπτικοκινητικού συντονισμού εξασκώντας και το αυτί.

 

Ο «ΧΕΙΜΩΝΑΣ» έχασε τα γράμματά του … Μπορεί άραγε η Bee Bot με τη βοήθεια των παιδιών να τα βρει;;; Αφού τα γράμματα βρέθηκαν, τα νήπια έκαναν αναγραμματισμό της λέξης.

 

Με αφορμή τη θεματική μας ενότητα «Χειμώνας», φτιάξαμε κατασκευές με χιονάνθρωπους, κάναμε επανάληψη του γράμματος «Χ» και συνθέσαμε και λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη «χίονι».

Επίσης, μάθαμε «Το τραγούδι του Χειμώνα» , αναφέραμε  ποια είναι τα φωνήεντα κι έπειτα, μας επισκέφτηκε το «Ιι» του Ιανουαρίου να το γνωρίσουμε με το σώμα μας, να το πλάσουμε με πλαστελίνη και να το βρούμε μέσα σε λέξεις.

Επιπλέον, με αφορμή το ίδιο τραγούδι βρήκαμε λέξεις για κάθε γράμμα και φτιάξαμε ομαδική εργασία.

 

Αυτό το μήνα αφού γνωρίσαμε και τον αριθμό 5 και με αφορμή του ποιήματος «Η μύτη του χιονάνθρωπου» κάναμε αφαιρέσεις με βιωματικό τρόπο.

 

Ήρθε η ώρα να φορέσουμε τα χειμωνιάτικα αξεσουάρ μας και να χορέψουμε για να ζεσταθούμε. Μην ξεχάσουμε όμως να βρούμε το ζευγάρι από τα γάντια μας, όταν σταματήσει η μουσική. Στόχος της δραστηριότητας ήταν η αντιστοίχιση αριθμού με ποσότητα και σειροθέτηση αριθμών 1-5.

Ο χιονάνθρωπος συνεχίζει να είναι στην παρέα μας και μαζί του έφερε κι άλλους ζητώντας τη βοήθειά μας, ώστε να τους συναρμολογήσουμε σωστά. Στόχος ήταν να σχηματίσουμε τις συλλαβές, να τις αναγνωρίσουμε και να βρούμε τις λέξεις που έχουν την αντίστοιχη πρώτη συλλαβή. Ποια ομάδα θα κερδίσει; Ποιος χιονάνθρωπος θα είναι πρώτος έτοιμος;

Με αφορμή τη μορφή του χιονάνθρωπου γνωρίσαμε τον αριθμό 8 και τον φτιάξαμε και με κλωστή. Επίσης, κατασκευάσαμε τους δικούς μας χιονάνθρωπους χωρίς κουμπιά κι ένα ζάρι, ώστε να παίζουμε στο σπίτι μαθηματικά παιχνίδια με κουμπιά.

Ένα από τα παραμύθια που διαβάσαμε αυτό το μήνα κι αξιοποιήσαμε διδακτικά είναι το ουκρανικό παραμύθι «Το γάντι». Συζητήσαμε για τη φιλία, την αποδοχή, τη συνεργασία, τη φροντίδα, την αλληλοβοήθεια. Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τους  τακτικούς αριθμούς και τοποθετήσαμε τα ζώα ανάλογα με τη σειρά που αναφέρθηκαν στο παραμύθι. Έπειτα, αντιστοιχίσαμε τα ονόματα των ζώων με τις φωτογραφίες τους και τέλος, δραματοποιήσαμε το παραμύθι.

Ο Ιανουάριος τελείωσε με τη γιορτή των 3 Ιεραρχών και με κατασκευή προς τιμήν τους!