Φεβρουάριος…

Τον μήνα Φεβρουάριο ασχοληθήκαμε με το δέντρο της αμυγδαλιάς. Αφού μάθαμε για τον μύθο της αμυγδαλιάς, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας για τα μαθηματικά και συζητήσαμε με τα παιδιά για το δέντρο , τους καρπούς που μας δίνει και μάθαμε και ένα τραγουδάκι. Ολοκληρώσαμε μια ομαδική εργασία και φτιάξαμε και τις ατομικές αμυγδαλίτσες μας.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Στα πλαίσια της αποκριάτικης περιόδου ασχοληθήκαμε εκτενώς με το θέμα αυτό. Μιλήσαμε για τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς στα διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, την Τσικνοπέμπτη, για την Σαρακοστή και για το έθιμο του χαρταετού. Διαβάσαμε παραμύθια , κάναμε ζωγραφιές και φύλλα εργασίας γλώσσας και μαθηματικών που μας άρεσαν πολύ. Φτιάξαμε ομαδική εργασία για τον χαρταετό και κατασκευάσαμε τις δικές μας αποκριάτικες στολές με ανακυκλώσιμα υλικά. Χορέψαμε, τραγουδήσαμε και φτιάξαμε επίσης μάσκες Αρλεκίνου με αφορμή το παραμύθι της Ζωρζ Σαρρή «Ο Αρλεκίνος».

Φεβρουάριος…

Τον Φεβρουάριο, με αφορμή τις αλκυονίδες μέρες, ασχοληθήκαμε με το μύθο της Αλκυόνης, όπου διαβάσαμε τον μύθο και κάναμε χρονική ακολουθία της ιστορίας με εικόνες, μάθαμε το τραγούδι της και φτιάξαμε την Αλκυόνη σε πιάτο. Επίσης μάθαμε το γράμμα Αα και τον αριθμό 5, ενώ ταΐσαμε τα ψαροπούλια τον ίδιο αριθμό ψαριών….

Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε είναι  « η αμυγδαλιά» και ο μύθος γύρω από αυτό το υπέροχο δέντρο! Αφού διαβάσαμε το μύθο, γνωρίσαμε και γευτήκαμε τον καρπό του και τα παράγωγα του…

Ζωγραφίσαμε με τεχνική πουαντιγισμού και κάναμε κατασκευή με φυσικά υλικά…

Έπειτα παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια με λέξεις από τα μέρη του δέντρου, μάθαμε τον αριθμό 6 και βάλαμε πολλά καλάθια με αμύγδαλα!!

Τέλος, φτιάξαμε τα αγαπημένα μας βραχάκια με σοκολάτα και αμύγδαλα…

Φυσικά από τον μήνα αυτό δε θα μπορούσαν να λείπουν οι Απόκριες!! Αφού αναλύσαμε και κατανοήσαμε τον όρο Αποκριά- από+κρέας (αποχή από το κρέας), γνωρίσαμε τα ήθη και έθιμα και στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε την Κα Κοπανάκη που επισκέφτηκε το σχολείο μας και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι αναβιώσαμε πολλά έθιμα των αποκριών απ’ όλη την Ελλάδα!!

Επίσης διαβάσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου της Ζωρζ Σαρή, κάναμε χρονική ακολουθία της ιστορίας, φτιάξαμε τις δικές μας αυτοσχέδιες στολές Αρλεκίνου και τσικνίσαμε με….πίτσες!!!

Οι μάσκες δεν έλειψαν ούτε από την ώρα των αγγλικών, όπου με την Κα Ελεάννα μεταμορφώθηκαν σε χαριτωμένα τιγράκια!! Επίσης φτιάξαμε την Κυρά Σαρακοστή, μάθαμε τον αριθμό 7, φτιάξαμε χαρταετούς και ξεφαντώσαμε στο αποκριάτικο πάρτι μας!!

Φεβρουάριος…

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Συζητήσαμε , λοιπόν στην τάξη για το γνωστό σε μικρούς και μεγάλους καρναβάλι!!! Γνωρίσαμε τα διαφορετικά ήθη και έθιμα που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ταξιδεύοντας σε αυτά με τη βοήθεια του χάρτη. Μάθαμε λοιπόν για τους γενίτσαρους και τις μπούλες ( Νάουσα), για τις μπουμπούνες ( Καστοριά), για τις τζαμάλες (Γιάννενα), για τον αλευροπόλεμο (Γαλαξίδι) και για πολλές ακόμα περιοχές…. Το ταξίδι μας στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια της θεατρικής ομάδας που μας επισκέφτηκε και μας έδωσε ακόμα περισσότερες πληροφορίες και μας βοήθησε να ζήσουμε  ( αναπαράσταση) τα ξεχωριστά και μοναδικά έθιμα που αναβιώνουν ακόμα και σήμερα στη χώρα μας!!!

Ο Αρλεκίνος

Με αφορμή το βιβλίο της Ζωρς Σαρή  ¨ΟΑρλεκίνος¨ ταξιδέψαμε στο καρναβάλι της Βενετίας και συζητήσαμε για την ιστορία του, τη ζωή του, τα συναισθήματα που βίωσε σε όλη τη διάρκεια του παραμυθιού και την στολή που του έφτιαξε η μητέρα του με τόση αγάπη!! Στη συνέχεια είδαμε πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων καλλιτεχνών , που αναπαριστούν τον Αρλεκίνο, και αναλύσαμε τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χρώματα και τα σχήματα που είχε η στολή του. Στο τέλος φυσικά φτιάξαμε τον δικό μας μεγάλο Αρλεκίνο, που θα διακοσμούσε την τάξη μας, χρησιμοποιώντας πολλά χρώματα και πολύ φαντασία!!

Η κυρά Σαρακοστή

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Ελλάδας και σχετίζεται με την γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ημερολόγιο που βοηθούμε παλαιότερα να μετρούν τις μέρες της νηστείας μέχρι το Πάσχα, έκοβαν λοιπόν κάθε βδομάδα ένα από τα επτά ποδαράκια της. Αφού λοιπόν μιλήσαμε για αυτό το παλιό έθιμο, συζητήσαμε για τα νηστίσιμα φαγητά καθώς και για αυτά που δεν είναι, τα χωρίσαμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες και στο τέλος φτιάξαμε μια μεγάλη κυρά Σαρακοστή με επτά ποδαράκια, με σκοπό να κόβουμε ένα την εβδομάδα… η Σαρακοστή επίσημα ξεκινάει μετά την καθαρά Δευτέρα , που πετάμε και τον χαρταετό μας!! Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην φτιάξουμε και τον δικό μας χαρταετό που θα πετούσε πολύ πολύ ψηλά!!!

 

Εγγραφές Νηπίων για το Σχολικό Έτος 2023-2024

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας:  

gov

https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Βασικές διευκρινήσεις:

  • Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας από 1 έως 20 Μαρτίου 2023.
  • Εγγράφονται μαθητές γεννημένοι από 01/01/2018 έως και 31/12/2019.                    
  • Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα.
  • Εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν μετά την 20η Μαρτίου θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν στο Νηπιαγωγείο:

  1. Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας https://proti-eggrafi.services.gov.gr/                                                                            Προσοχή:  Πριν την τελική υποβολή της αίτησης απαιτείται η συναίνεση του έτερου γονέα με υπεύθυνη δήλωσή του.
  2. Αίτηση εγγραφής και τα δικαιολογητικά για το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα ή/ και το τμήμα πρόωρης υποδοχής (ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ).
  3. Α.Δ.Υ.Μ. (Λήψη αρχείου).
  4. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας με τα στοιχεία του μαθητή και τις σελίδες των εμβολίων.
  5. Αποδεικτικό στοιχείο διεύθυνσης κατοικίας του μαθητή.
  6. Σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εφόσον υπάρχουν θα πρέπει να προσκομίζονται βεβαίωση από ΚΕΔΑΣΥ ή Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή άλλη δημόσια υπηρεσία.
  7. Σε περίπτωση αλλοδαπών μαθητών όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής θα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα.

(περισσότερα…)