Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας και του σχεδίου δράσης της σχολικής μας μονάδας, υποδεχθήκαμε στην τάξη μας τη μαμά Μαρία, η οποία μας διάβασε το βιβλίο «Ένας πιγκουίνος όχι και τόσο τέλειος» της Τσορώνη-Γεωργιάδη Γιολάντας.
Λίγα λόγια για την ιστορία: Οι πιγκουίνοι που ζούσαν στο νησί ήταν τέλειοι! Έξυπνοι, πειθαρχημένοι, πάντα με τάξη και κανόνες. Όλοι, εκτός από τον Οδυσσέα, που… εντάξει, δεν ήταν και τόσο τέλειος! Ο Οδυσσέας ήταν ζωηρός, ανέμελος και γεμάτος ενέργεια, κάτι που συχνά τον έφερνε σε σύγκρουση με τους υπόλοιπους. Όταν, όμως, τον έδιωξαν από την ομάδα, όλα έμοιαζαν διαφορετικά χωρίς αυτόν. Οι φίλοι του κατάλαβαν ότι η χαρά, η διαφορετικότητα και η αποδοχή είναι πιο σημαντικά από την προσπάθεια να είναι κάποιος τέλειος.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά. Μέσα από την ιστορία του Οδυσσέα, τα παιδιά διδάσκονται την αξία της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συνεργασίας. Μαθαίνουν πως η τελειότητα δεν είναι ο στόχος, αλλά η κατανόηση, η αλληλεγγύη και η χαρά της συνύπαρξης.
Εμπνευσμένα από το βιβλίο, τα παιδιά δημιούργησαν μια αφίσα όπου αποτύπωσαν λέξεις και φράσεις που δείχνουν τι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε αυτή τη μοναδικότητά μας. Μια συμβολική δημιουργία που θα μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι για να είμαστε αγαπητοί και σημαντικοί στην ομάδα μας!
Ευχαριστούμε θερμά τη μαμά Μαρία για την όμορφη ανάγνωση και τη συμμετοχή της σε αυτή την ξεχωριστή δράση!