Διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Untitled 1

Την Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2025, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την εκδήλωση για μαθητές και εκπαιδευτικούς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η εκδήλωση αυτή, η οποία βασίστηκε στο βιβλίο «Οι ιππότες της ελευθερίας» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουμε σημαντικά στοιχεία για τον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό, και τη σχέση του με τον συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, ο οποίος μελοποίησε τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν».

978 618 03 2752 6 2

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Στα Επτάνησα, περίπου διακόσια χρόνια πριν, δύο άνθρωποι συναντιούνται. Ο ρομαντικός ποιητής και ο αριστοκράτης συνθέτης. Μια δυνατή φιλία γεννιέται. Ένα ποίημα, ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, ντύνεται με μια όμορφη μελωδία. Ταξιδεύει από στόμα σε στόμα, τραγουδιέται, γίνεται ο Εθνικός μας Ύμνος.

Μέσα από την εκδήλωση, οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον χρόνο και να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανακάλυψαν πώς ήταν η ζωή στα Επτάνησα και στην επαναστατημένη Ελλάδα του 19ου αιώνα, κατανοώντας τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τη σκέψη και το έργο του Διονυσίου Σολωμού. Παράλληλα, γνώρισαν τη φιλία και τη συνεργασία του με τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, δύο προσωπικότητες που, αν και προέρχονταν από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους, μοιράστηκαν το ίδιο όραμα για την ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα. Η μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» αποτέλεσε ένα από τα πιο συγκινητικά σημεία της εκδήλωσης, καθώς τα παιδιά κατανόησαν πώς η ποίηση και η μουσική ενώθηκαν για να δημιουργήσουν έναν ύμνο αφιερωμένο στην ελευθερία. Μέσα από αυτό το ταξίδι στη λογοτεχνία και την ιστορία, οι μαθητές όχι μόνο εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, αλλά ήρθαν και σε επαφή με διαχρονικές αξίες, όπως η φιλία, η δημιουργικότητα και η αγάπη για την πατρίδα.

Με το πέρας της εκδήλωσης, με την βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας και των νέων τεχνολογιών, τα παιδιά παρακολούθησαν τον Διονύσιο Σολωμό να τους μιλάει για το έργο του.

 

Η εκδήλωση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας.