Η γιορτή του Πολυτεχνείου δίνει αφορμή για πολλές όμορφες δραστηριότητες με τα παιδιά και την δυνατότητα προσέγγισης εννοιών όπως η δημοκρατία, η δικτατορία, η ελευθερία, η ειρήνη και η δικαιοσύνη. Η προσέγγιση έγινε μέσα από σχετικά βιβλία, εποπτικό υλικό, τραγούδια και φυσικά κουκλοθέατρο.
Αφόρμηση για να μιλήσουμε στα παιδιά για την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι η διήγηση της ιστορίας «Η κυρά Δημοκρατία» της Κωνσταντίνας Αρμενάκη. Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, γι’ αυτό την διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρια η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία; Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατίας και για να θυμόμαστε ότι «όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί». Προτρέψαμε τα παιδιά να αναδιηγηθούν την ιστορία βλέποντας τις εικόνες και κάναμε και δικό μας σύνθημα αυτό του βιβλίου.
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τα γεγονότα μέσω εποπτικού υλικού και ταυτόχρονα σχολιάζαμε και αντιπαραβάλαμε με τις προσωπικές μας εμπειρίες και γνώσεις. Γιατί οι φοιτητές έφτιαξαν το ραδιόφωνο; Γιατί οι εικόνες είναι πάλι ασπρόμαυρες; Προτιμούμε την Δημοκρατία ή την Δικτατορία; Γιατί; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις μας έβαλαν στο κλίμα της εποχής εκείνης. Μάθαμε τα συνθήματα των ημερών και τα γράψαμε στον πίνακα.
Με αφορμή την λέξη Πολυτεχνείο και Δημοκρατία/ Δικτατορία κάναμε μια εισαγωγή στο γράμμα Π, π και Δ,δ. Είπαμε λέξεις που ξεκινούν από αυτά, τα ζωγραφίσαμε και φυσικά τα γράψαμε με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο στον πίνακα.
Ακούσαμε το τραγούδι «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο» και ζωγραφίσαμε και εμείς τους δικούς μας τοίχους! Και επειδή μας αρέσουν πολύ τα τραγούδια μάθαμε και το τραγούδι «Ο δρόμος» αλλά και το «Ο Μέρμηγκας» του Μάνου Λοϊζου.
Παρακολουθήσαμε το κουκλοθέατρο «Η Ντενεκεδούπολη» που παρουσίασαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκέριζας Κορινθίας, με τη δασκάλα τους Γεωργαλλή Αντωνία και διαλέξαμε και ζωγραφίσαμε ο καθένας το δικό του ντενεκεδάκι.
Κλείσαμε την θεματική αυτή ενότητα με την κατασκευή μιας ομαδικής αφίσας την οποία κρεμάσαμε στην τάξη μας για να θυμόμαστε τα γεγονότα αυτά (ιδέα από το pinterest).