4 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Στο Νηπιαγωγείο μας, η σημερινή ημέρα, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4/10), ήταν γεμάτη με διάφορες δραστηριότητες που αφορούσαν τα αγαπημένα μας ζώα. Στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και να αντιληφθούν την ουσιαστική έννοια της Φιλοζωίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν τις σκέψεις τους, άκουσαν και συζήτησαν για τα δικαιώματα των ζώων, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα προστατεύουμε και να τα φροντίζουμε, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η αγάπη προς αυτά.

1 2 1 3 1 4 5

1η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Η 1η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στους ηλικιωμένους, καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων! Στο νηπιαγωγείο μας, αυτή η μέρα ήταν ξεχωριστή, γεμάτη δραστηριότητες που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορετικές ηλικίες και τη σημασία των ηλικιωμένων στη ζωή μας.

Ξεκινήσαμε με μια συζήτηση για την 1η, 2η και 3η ηλικία. Ανακαλύψαμε τι σημαίνει να είσαι παιδί, ενήλικας και ηλικιωμένος, και πόσο σημαντικοί είναι οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας – οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που μας αγαπούν και μας φροντίζουν.

Στη συνέχεια, διαβάσαμε το πολύ όμορφο βιβλίο “Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι από τη γιαγιά” της Helen Stephens. Μέσα από την ιστορία, καταλάβαμε πόσο αγαπητοί είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αλλά και πόσο διασκεδαστικό είναι να μοιραζόμαστε μαζί τους μικρά μυστικά και περιπέτειες!

Μετά το βιβλίο, συζητήσαμε όλοι μαζί τι μας αρέσει να κάνουμε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Κάποια παιδιά είπαν ότι τους αρέσει να παίζουν μαζί τους, άλλα ότι απολαμβάνουν να μαγειρεύουν ή να διαβάζουν ιστορίες. Είπαμε επίσης πόσο ξεχωριστοί είναι για εμάς, γιατί μας προσφέρουν αγάπη, σοφία και ατελείωτες αγκαλιές.

Για να τους δείξουμε πόσο πολύ τους αγαπάμε, φτιάξαμε όμορφες κάρτες! Με χρώματα, σχέδια και πολλές καρδιές, οι μικροί καλλιτέχνες μας δημιούργησαν κάρτες για να χαρίσουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Κάθε κάρτα είναι γεμάτη με αγάπη και ζεστασιά, ακριβώς όπως οι ίδιοι μας γεμίζουν με τρυφερότητα κάθε μέρα.

1 2 3

 

 

 

 

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικοί είναι οι ηλικιωμένοι στη ζωή μας. Είναι οι άνθρωποι που μας δίνουν αγάπη, εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές. Ας τους ευχαριστήσουμε με μια ζεστή αγκαλιά και μια όμορφη κάρτα!

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024 και στο Νηπιαγωγείο μας

“Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε Ποιότητα στη Ζωή”!

 

Κάναμε πράξη το “Μαζί” περπατώντας, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, 2024 IMG 7078 IMG 7090μέτρα (και κάτι παραπάνω τελικά) μέχρι το γήπεδο μπάσκετ του νησιού μας.

 

 

 

 

 

Αφού ξεκουραστήκαμε και κάναμε το πικ νικ μας, παίξαμε ελεύθερα αλλά και με μπάλες μαζί με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου!

IMG 7081 IMG 7083

 

 

 

 

 

 

 

 

Μόλις επιστρέψαμε στο σχολείο φτιάξαμε τα μετάλλια μας για να θυμόμαστε αυτή την ημέρα…

IMG 7091 IMG 7092

IMG 7097

IMG 4233

 

 

 

 

 

 

 

IMG 4239

IMG 4235

 

 

 

 

 

 

 

 

…αλλά συνεχίσαμε και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας τις αθλητικές δραστηριότητες.

IMG 7093

 

 

 

 

 

 

Μέσα από την ενθουσιώδη συμμετοχή και τη συνεργατική διάθεση όλων των παιδιών, αναδείχτηκε η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του Αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου.

Δεν σταματήσαμε όμως εδώ!!!

Ο Ναυτικός Όμιλος Bοιών (ΝΟΒ), https://www.novoion.gr/, επισκέφθηκε το νησί μας και έκανε με τα παιδιά το πρώτο τους μάθημα ιστιοπλοΐας. Μάθαμε πως λένε το σκάφος, πως φωνάζουμε δεξιά και πως αριστερά αλλά και πως κινείται!!!

IMG 43812 IMG 4383 IMG 4408 IMG 4410 IMG 4417 IMG 4419

Η Οικογένειά μου

Με αφορμή το ποίημα συζητήσαμε για την οικογένεια

  • Τι είναι η οικογένεια;Η γελαστή οικογένεια ανθολόγιο 1 768x877 1
  • Από ποια άτομα αποτελείται;
  • Πόσα άτομα έχει η δική μου οικογένεια;

➡  Τα παιδιά παρουσίασαν την οικογένειά τους στην ολομέλεια. Ονομάτισαν τα μέλη της και μοιράστηκαν τι τους αρέσει να κάνουν μαζί με την οικογένειά τους περισσότερο.

  • Τι κάνουμε με την οικογένειά μας;
  • Πως ζούμε μαζί;
  • Tι μας προσφέρει η οικογένειά μας;
  • Tι προσφέρουμε εμείς στην οικογένειά μας;

Ανατρέξαμε σε φωτογραφίες οικογενειών από το διαδίκτυο (ασπρόμαυρες και έγχρωμες) και τις συγκρίναμε με τις δικές μας οικογένειες. Τι διαφορετικό έχουν τελικά; Μαθαίνουμε ότι όλοι κάνουν κάτι μέσα στην οικογένεια, δηλαδή έχουν ρόλους και ότι κάθε οικογένεια έχει κανόνες και όλοι βοηθάνε έτσι ώστε να ζουν αρμονικά. Προσπαθήσαμε να θυμηθούμε έναν κανόνα της δικής μας οικογένειας.

Αφού είπαμε και είδαμε τόσα πολλά για τις οικογένειες ήρθε η ώρα να κάνουμε μια κατασκευή. Ζωγράφισε ο καθένας το σπίτι του με τα χρώματα της επιλογής του και στην συνέχεια απεικόνισε μέσα σε αυτό την οικογένειά του.

 

IMG 6961 IMG 6962 1IMG 6963

 

Παίζω με το όνομά μου και με το αρχικό μου γράμμα…..!!!

Το σπουδαιότερο και κύριο γνώρισμα του εαυτού μας είναι το όνομά μας. Στα πλαίσια της γνωριμίας με τον εαυτό μας παίξαμε πολλά παιχνίδια με το αρχικό γράμμα και με το όνομά μας. Το όνομα έχει συναισθηματική αξία γιατί αποτελεί το αναγνωστικό του σημείο, είναι η ταυτότητα του, η υπογραφή του. Η σημασία ενός ονόματος είναι πολύπλευρη και αφορά πολλά άτομα. Τα ονόματα φαίνεται να επικοινωνούν πολλές πληροφορίες και να μοιράζονται πολλά νοήματα (Fish, 2011).

Παίξαμε παιχνίδια με τις καρτέλες των ονομάτων. Μια από τις δραστηριότητες  ήταν η αναγνώριση του ονόματος του κάθε παιδιού. Τα παιδιά μάθανε να αναγνωρίζουν ολιστικά το όνομά τους. Αρχικά να εντοπίζουν, να αναγνωρίζουν και να ταυτίζουν την καρτέλα με το όνομά τους. Μεγάλη υποστήριξη λάβαμε από τα Νήπια της ομάδας μας που γνωρίζονται ήδη πολύ καλά μεταξύ τους.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι κατασκευές προκειμένου να εξασκήσουν την λεπτή κινητικότητα. Τα παιδιά έπρεπε να ζωγραφίσουν το χαρτί τους με χρώματα της επιλογής τους χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους και μόνο και στην συνέχεια να κόψουν το αρχικό τους γράμμα, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο την δημιουργία τους.

 

IMG 6939 IMG 6940 IMG 6941 IMG 6942 IMG 6943 IMG 6944 IMG 6945

Τέλος, διακοσμήσανε το περίγραμμα του αρχικού τους γράμμα του ονόματος με χαρτάκια εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητά τους.