Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (Code Week 2025)

Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε και φέτος με χαρά και ενθουσιασμό στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (Code Week 2025), μια πανευρωπαϊκή δράση που έχει στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο του προγραμματισμού, της ρομποτικής και του ψηφιακού αλφαβητισμού μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Οι μικροί μας μαθητές έγιναν μικροί προγραμματιστές, έμαθαν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να επιλύουν προβλήματα, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν ήπιες δεξιότητες μέσα από το παιχνίδι και τη μάθηση.

Στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας υλοποιήθηκαν τρεις όμορφες και παιγνιώδεις δραστηριότητες με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού ρομπότ Bee-Bot.

Η πρώτη δραστηριότητα είχε τίτλο «Στο σχολείο για να περνώ καλά, φέρομαι σωστά!» και στόχευε στην καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών στο σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά επέλεξαν εικόνες θετικής και αρνητικής συμπεριφοράς από τον φάκελο εικόνων του νηπιαγωγείου και τις τοποθέτησαν στο πλέγμα. Στη συνέχεια, προγραμμάτισαν το Bee-Bot έτσι ώστε να περάσει μόνο από τις εικόνες που δείχνουν σωστή και ευγενική συμπεριφορά, για να φτάσει στο σχολείο που βρισκόταν στο τέλος της διαδρομής. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίζουν τη σημασία της καλής συμπεριφοράς, να ξεχωρίζουν τις θετικές πράξεις και να συζητούν για τα συναισθήματα που προκαλούν στους συμμαθητές τους, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τους κανόνες της τάξης.

Diafaneia1 1 Diafaneia2 2 Diafaneia3 1

Η δεύτερη δραστηριότητα, με τίτλο «Υγιεινή Διατροφή», πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Τα παιδιά έμαθαν για τη σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης, αναγνώρισαν υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές και συμμετείχαν σε δύο ξεχωριστά παιχνίδια. Στο πρώτο, έγιναν τα ίδια «Bee-Bots» και κινήθηκαν στο δάπεδο, ακολουθώντας μια διαδρομή όπου επέλεγαν μόνο τις υγιεινές τροφές. Κάθε σωστή επιλογή αποκάλυπτε ένα γράμμα, και στο τέλος σχημάτισαν τη λέξη-μυστήριο. Στο δεύτερο παιχνίδι, προγραμμάτισαν το ρομποτάκι Bee-Bot για να φτάσει στις εικόνες με τις σωστές τροφές, δημιουργώντας τον κώδικά του με βελάκια και οδηγίες. Μέσα από συνεργασία και πειραματισμό, ανακάλυψαν τη λέξη που κρυβόταν και έμαθαν, με τρόπο διασκεδαστικό, πόσο σημαντικό είναι να τρώμε σωστά.

  Diafaneia8 CopyStigmiotypo othonhs 2025 11 15 193503

Diafaneia9 Copy

Η τρίτη δραστηριότητα είχε τίτλο «Η Μέλισσα Bee-Bot ψάχνει το φθινόπωρο» και συνδύαζε τη ρομποτική με τον ψηφιακό αλφαβητισμό και τις ήπιες δεξιότητες. Ο/η εκπαιδευτικός παρουσίασε στα παιδιά το ρομποτάκι Bee-Bot και εξήγησε τις βασικές εντολές προγραμματισμού (μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά). Στο πλέγμα τοποθετήθηκαν εικόνες σχετικές με το φθινόπωρο, όπως φύλλα, σύννεφα, βροχή, μήλα και κολοκύθες. Τα παιδιά βοήθησαν τη μέλισσα να φτάσει στον στόχο της, ακολουθώντας σενάρια όπως «Η μέλισσα πεινάει και θέλει να βρει το μήλο που έπεσε από τη μηλιά» ή «Η μέλισσα θέλει να μαζέψει ένα κίτρινο φύλλο που έπεσε στο έδαφος». Σε μικρές ομάδες συζήτησαν, προγραμμάτισαν τις κινήσεις, δοκίμασαν και, αν χρειάστηκε, διόρθωσαν την πορεία τους. Η δραστηριότητα συνεχίστηκε με νέες προκλήσεις και στόχους, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να πειραματιστούν, να συνεργαστούν και να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά του φθινοπώρου με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.

Diafaneia7 1 Diafaneia6 1

Diafaneia4 1 Diafaneia5 1

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού, ανέπτυξαν συνεργατικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, καλλιέργησαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και συνειδητοποίησαν πως η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα ευχάριστο και δημιουργικό εργαλείο μάθησης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2025 στο νηπιαγωγείο μας ήταν μια υπέροχη εμπειρία που συνδύασε τη γνώση με το παιχνίδι, την τεχνολογία με τις αξίες και τη χαρά της ανακάλυψης με τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.

12η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο Νηπιαγωγείο μας ��⚽

Με αφορμή την 12η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε μια ξεχωριστή ημέρα γεμάτη παιχνίδι, άθληση και συνεργασία! Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και παιχνίδια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικά αθλήματα, όπως μπάσκετ και ποδόσφαιρο, αλλά και να συμμετάσχουν σε παιχνίδια ισορροπίας, σκυταλοδρομίες, αγώνες ταχύτητας και πίστες με εμπόδια. Το σχολείο μας μετατράπηκε σε μια μικρή αθλητική γιορτή, όπου
η χαρά της κίνησης και της ομαδικότητας κυριάρχησε!

 Slide1Slide3

 

Slide4Slide2

 

Slide5

Παράλληλα, μέσα από δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά ανέδειξαν την αξία του παιχνιδιού, της συνεργασίας και του «ευ αγωνίζεσθαι». Όπως και στην Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού, μέσα από το παραμύθι «Ο Δράκος Μιαμ Μιαμ» και τεχνικές Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, οι μικροί μας μαθητές εξέφρασαν συναισθήματα, φαντασία και ομαδικό πνεύμα, συνδέοντας το σώμα με τη δημιουργική έκφραση και τη χαρά της συμμετοχής.

Slide7Slide6

Slide9

 

Η δράση ολοκληρώθηκε με χαμόγελα και μικρές απονομές μεταλλίων, καθώς κάθε παιδί έγινε «νικητής» της προσπάθειας, της συμμετοχής και της χαράς του παιχνιδιού! 🥇✨

Slide10

Η ημέρα αυτή μας θύμισε πως ο αθλητισμός δεν είναι μόνο άσκηση του σώματος, αλλά και του νου και της ψυχής. Προάγει τη συνεργασία, τη σεβασμό, την επιμονή και τη χαρά της προσπάθειας — αξίες που καλλιεργούμε καθημερινά μέσα από το παιχνίδι και τη μάθηση στο νηπιαγωγείο μας.

Όμιλος Αριστείας, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας : “Λιλιπούτειοι σεφ στο γευστικό ταξίδι των υγιεινών συνταγών’’, Οκτώβριος 2025”

16/10/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Διατροφής αναφερθήκαμε στις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές .Γνωρίσαμε την κα Υγιεινούλα και τον κο Ανθυγιεινούλη και τους ταίσαμε τις ανάλογες τροφές.

Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας φαγητό σε φύλλο εργασίας και το κάναμε σουπλά.

Παρατηρήσαμε φθινοπωρινά φρούτα , τα μυρίσαμε και φτιάξαμε φρουτοσουβλάκια.

Diafaneia2 1 Diafaneia3

23/10/2025

Διαχωρίσαμε διάφορα φρούτα και λαχανικά ανάλογα με το χρώμα που έχουν και φτιάξαμε με τέμπερες το ουράνιο τόξο των φρούτων και λαχανικών. Πρώτα βάψαμε το ουράνιο τόξο και μετά κολλήσαμε τις τροφές στο αντίστοιχο χρώμα ανάλογα με το χρώμα τους.

Φτιάξαμε σαλάτα-ουράνιο τόξο με πολύχρωμα λαχανικά.

  • Για επιδόρπιο φτιάξαμε smoothie με φρούτα , γάλα, μέλι και κανέλα.
  • Diafaneia4 Diafaneia5
  • Diafaneia6
  • 30/10/2025
    • Διαβάσαμε το παιδικό βιβλίο του Eric Carle “Μία κάμπια πολύ πεινασμένη’’

    και κάναμε αναδιήγηση χρησιμοποιώντας σχετικές εικόνες.

    Χρησιμοποιώντας μια πλαστικοποιημένη κάμπια , κολλημένη σε χαρτονάκι τα παιδιά την ταΐζουν τις τροφές που ακούγονται στο παραμύθι με τη σωστή σειρά. Σε μία κατασκευή με 5 ρολά υγείας αριθμημένα από το 1-5 τα παιδιά ρίχνουν τα φρούτα που έφαγε η κάμπια όλη την εβδομάδα σύμφωνα με το παραμύθι και εξασκούν τη μνήμη και την παρατηρητικότητα τους.

  • Η συνταγή της ημέρας : Κάμπια από ψωμί τοστ και ντομάτα με αβοκάντο, τυρί κρέμα , αγγουράκι και τυρί του τοστ.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality)

Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας και στα συστεγαζόμενα Πειραματικά δημοτικά σχολεία , εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) σε συνεργασία με την εταιρεία  VRevolution.gr.

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να καταδυθούν ψηφιακά στους ωκεανούς και να εξερευνήσουν τον κόσμο της θάλασσας μέσα από μία μοναδική βιωματική εμπειρία.

Diafaneia1 Diafaneia2

Η Εικονική Πραγματικότητα αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο μάθησης που ενισχύει το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών, επιτρέπει τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης , καλλιεργεί τη φαντασία και την κριτική σκέψη.