Ο μήνας Νοέμβρης ήταν γεμάτος από νέες εμπειρίες, πολλές γιορτές και μηνύματα! Οι Φθινοπωρινές κατασκευές συνέχισαν με αμείωτο ενδιαφέρον με διαφορετικά υλικά και τεχνικές. Κατασκευάσαμε ομπρέλες και κάναμε σκιουράκια και σκαντζόχοιρους με τα χρώματα του φθινοπώρου, μιλήσαμε για τις αλλαγές στη φύση, τον καιρό, τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου, χρωματίσαμε τα φθινοπωρινά φύλλα ψεκάζοντάς τα σε ένα αλουμινόχαρτο και καλωσορίσαμε το Νοέμβρη ζωγραφίζοντας καρδούλες από χαρτόκουτα!

Ακόμη μιλήσαμε για τα αποδημητικά πουλιά, για τις αλλαγές που γίνονται την εποχή του Φθινοπώρου. Κάναμε ομαδική και ατομικές εργασίες με θέμα «Αντίο πουλάκια». Με την κ. Βίκυ την καθηγήτρια των αγγλικών μάθαμε να λέμε φθινοπωρινές λέξεις στα αγγλικά και παίξαμε ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Μάθαμε να μοιραζόμαστε και να παίζουμε στις διάφορες γωνιές μάθησης με διαφορετικά παιχνίδια κάθε φορά. Με αφορμή το εργαστήριο δεξιοτήτων ¨Συνεργασία στο νηπιαγωγείο¨ κατασκευάσαμε μια ομαδική εργασία. Τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν διάφορα χαμένα κομμάτια παζλ και το κάθε παιδί επέλεξε τυχαία ένα κομμάτι και σχεδίασε τον εαυτό του και στο τέλος το σύνθημά μας ήταν: «Βρίσκουμε όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν».


Οι πειραματισμοί δεν σταμάτησαν… Με αφορμή το εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο: «Σεισμός και τώρα τι κάνω;» μιλήσαμε και για άλλες φυσικές καταστροφές όπως η έκρηξη του ηφαιστείου όπου και κατασκευάσαμε ένα δικό μας. Χρησιμοποιήσαμε υλικά της καθημερινότητας και παρατηρήσαμε μια έκρηξη ηφαιστείου! Με αφορμή τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για τη δημιουργία της έκρηξης του ηφαιστείου (ξίδι και σόδα), υλοποιήσαμε και ένα δεύτερο πείραμα για το «Πώς αλλιώς μπορεί να φουσκώσει ένα μπαλόνι;»

Επιπλέον μάθαμε για την ελιά. Είδαμε προϊόντα που βγαίνουν από την ελιά, ακούσαμε τον μύθο της Ελιάς με τη θεά Αθηνά και τον Ποσειδώνα, φτιάξαμε παζλ την εικόνα από τον μύθο και τα παιδιά έπαιξαν με τα σύμβολα τους. Μιλήσαμε για το ελαιωμάζωμα και επεξεργαστήκαμε με παιγνιώδη τρόπο σύνθετες λέξεις (ελαιόλαδο, λαδόξιδο, λαδοκούλουρο.)
Μιλήσαμε για τον ελαιώνα και παρατηρήσαμε από τι αποτελείται μια ελιά. Γνωρίσαμε τους εχθρούς της και μάθαμε πώς μαζεύουμε τις ελιές, πώς γίνεται το λάδι και που το χρησιμοποιούμε.
Δοκιμάσαμε ψωμί και λάδι, δραματοποιήσαμε το ελαιομάζωμα και φτιάξαμε τον δικό μας ελαιώνα. Δημιουργήσαμε τους δικούς μας αμφορείς και μάθαμε με ποιον τρόπο τους χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αναφερθήκαμε στη σπουδαιότητα των Ολυμπιακών αγώνων και στον τρόπο διεξαγωγής τους. Προβάλαμε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.
Τα παιδιά έγιναν μικροί επιστήμονες και έκαναν υποθέσεις…το νερό είναι πιο βαρύ από το λάδι; Τι θα γίνει αν βάλουμε σε μπουκάλι μαγειρική σόδα και ξύδι; Κι αν βάλουμε στο στόμιο του ένα μπαλόνι;

Επίσης, το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην Εβδομάδα Προγραμματισμού (CODEWEEK) με επιπλέον δραστηριότητες. Με φθινοπωρινές λέξεις και εικόνες τα παιδιά αποκωδικοποίησαν φρούτα γράμματα και συνέθεσαν τη λέξη φθινόπωρο. Μπήκαν σε λαβύρινθο και έφτασαν στο μήλο. Έπαιξαν Sudocu και οδήγησαν το ρομποτ Beebot στα φθινοπωρινά φρούτα. Τα παιδιά έμαθαν τον αριθμό 2!Τι έχουμε δύο στο σώμα μας; Ευκαιρία να το μάθουμε να το γράφουμε και να το μεταμορφώσουμε σε κάποιο ζώο!


Στις 20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού γιορτάσαμε τα δικαιώματα των παιδιών, συζητήσαμε γι’αυτά και παρακολουθήσαμε σχετικό εποπτικό υλικό. Παίξαμε με καρτέλες και δημιουργήσαμε ομαδικές εργασίες, όπως το αερόστατο των δικαιωμάτων που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με επιβάτες παιδιά από όλες τις ηπείρους που έχουν δικαιώματα για φαγητό, νερό, σπίτι ,εκπαίδευση, φάρμακα ,αγάπη κ α.

Και το ταξίδι μας στη γνώση, τη χαρά και τη δημιουργία συνεχίζεται!