Τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο Νηπιαγωγείο μας!

Η 17η Νοεμβρίου, ημέρα επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τιμήθηκε και φέτος από το Νηπιαγωγείο μας. Οι μαθητές με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες γνώρισαν τα γεγονότα που συνέβησαν στο Πολυτεχνείο και επιχειρήθηκε να προσεγγίσουν τις έννοιες της Δημοκρατίας και της  Δικτατορίας.

Αξιοποιήσαμε διδακτικά το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου»  και υλοποιήσαμε σχετικές δράσεις. Δραματοποιήσαμε τα γεγονότα και δημιουργήσαμε σχετική ομαδική κατασκευή-κολάζ. 

Διαφάνεια5 2 Διαφάνεια11 2

Κατασκευάσαμε το περιστέρι που συμβολίζει την ειρήνη και τη Δημοκρατία, τα παιδιά συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μία ομαδική εργασία με θέμα την ειρήνη και φωνάξαν δυνατά το σύνθημα των φοιτητών “Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία!“, το οποίο έγραψαν μέσα σε ένα λουλούδι.

Διαφάνεια7 1 Διαφάνεια8 2

Διαφάνεια2 2 Διαφάνεια3 2 Διαφάνεια4 2

Επεξεργαστήκαμε διδακτικά το παραμύθι  ‘’Ντενεκεδούπολη’’ της Ευγενίας Φακίνου, ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας ήρωα και παίξαμε κουκλοθέατρο την ιστορία.

Διαφάνεια15 2

Επεξεργαστήκαμε διδακτικά τo παραμύθι “Η κυρά-Δημοκρατία” της  Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, συζητήσαμε για τη Δημοκρατία και την Δικτατορία, διακρίναμε με κάρτες τις διαφορές των δύο πολιτευμάτων και δραματοποιήσαμε την ιστορία με κουκλοθέατρο. Επίσης, δημιουργήσαμε μία ομαδική εργασία με την Δημοκρατία και τη Δικτατορία.

Διαφάνεια1 3 Διαφάνεια6 2

Διαφάνεια9 2

Επεξεργαστήκαμε διδακτικά το παραμύθι της Αθηνάς Ασαριώτη όπου μια κακή μάγισσα συγκεντρώνει σε ένα τσουκάλι τα υλικά της δικτατορίας για να τα μαγειρέψει. Στο τέλος, όμως, η συνταγή αποτυγχάνει αφού κερδίζει το δέντρο της Δημοκρατίας που έσπερε ο λαός με όμορφα συναισθήματα. Με αφορμή το συγκεκριμένο παραμύθι τα παιδιά συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μία ομαδική εργασία.

 

Διαφάνεια12 2

Τα παιδιά προσπάθησαν να κατασκευάσουν με το οικοδομικό υλικό το Πολυτεχνείο και να αναπαραστήσουν τα γεγονότα.

Διαφάνεια13 2

Επεξεργαστήκαμε διδακτικά  το παραμύθι “Η σοφή ελιά” της  Ειρήνη Καμαράτου – Γιαλλούση  (https://www.youtube.com/watch?v=t8vT-m3H0ro) και συζητήσαμε με τα παιδιά για το δικαίωμα ψήφου που έχουμε στο πολίτευμα της δημοκρατίας, ενώ, στη συνέχεια, προκειμένου να μυηθούν τα παιδιά στην έννοια της Δημοκρατίας, ψηφίσαν τον αγαπημένο τους ήρωα από το παραμύθι.

Διαφάνεια16 1

 

Ακούσαμε τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τον Αγώνα των Φοιτητών ενάντια στη Δικτατορία 

Και τα παιδιά “ζωγράφισαν στον τοίχο δύο καρδιές και έναν ήλιο στη μέση

Διαφάνεια14 2

“Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθοράΟδυσσέας Ελύτης

 

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στο Νηπιαγωγείο μας!

Στο νηπιαγωγείο μας, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της αποταμίευσης μέσα από διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Συζητήσαμε τον όρο “αποταμίευση”, εξετάζοντας τη σημασία της στη ζωή μας, τη σύνδεσή της με υλικά αγαθά, όπως τα χρήματα, και τα μέρη όπου μπορούμε να αποταμιεύουμε, όπως ο κουμπαράς ή η τράπεζα. Επιπλέον, προβληματιστήκαμε για τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αν δεν έχουμε φροντίσει να αποταμιεύσουμε χρήματα.

Διαφάνεια3 1Διαφάνεια4 1

 

Επίσης, επεξεργαστήκαμε διδακτικά  το παραμύθι “Αν κάθε μέρα” του Αντώνη Παπαθεοδούλου, το οποίο προσεγγίζει την έννοια της αποταμίευσης από μια διαφορετική και πιο διευρυμένη σκοπιά, δεδομένου ότι η αποταμίευση αποτελεί μια ευκαιρία για τα παιδιά να κατανοήσουν ότι μεγάλοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με μικρές, καθημερινές προσπάθειες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία της συνέπειας, καλλιεργώντας μια αισιόδοξη στάση απέναντι στο μέλλον. Στη συνέχεια, με αφορμή το βιβλίο, τα παιδιά απέδωσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τις υπέροχες ιδέες τους για την αποταμίευση και τους σημαντικούς στόχους που μπορούν να επιτευχθούν.

Διαφάνεια5 1 Διαφάνεια6 1

 

Επιπρόσθετα, παίξαμε ένα παιχνίδι ρόλων, όπου τα παιδιά υποδύθηκαν τους “πελάτες” και “ταμίες” σε μια αυτοσχέδια τράπεζα. Έμαθαν να “καταθέτουν” και να “αποταμιεύουν” χρήματα, καλλιεργώντας βασικές έννοιες οικονομικής διαχείρισης μέσα από το παιχνίδι.

Τέλος, με πολλή φαντασία και ενθουσιασμό, τα παιδιά δημιούργησαν τους δικούς τους κουμπαράδες-γουρουνάκια με ανακυκλώσιμα υλικά , δίνοντας έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Κάθε κουμπαράς έγινε μοναδικός, αντανακλώντας την προσωπικότητα του κάθε παιδιού.

Διαφάνεια1 2 Διαφάνεια2 1

Η ημέρα ήταν γεμάτη χαρά, γνώση και δημιουργία, ενώ τα παιδιά έμαθαν ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή: πως η αποταμίευση είναι ένας τρόπος να φροντίζουμε για το μέλλον μας!

 

 

 

 

 

Ο Οκτώβριος στο Νηπιαγωγείο μας!

Ο μήνας Οκτώβριος ήταν γεμάτος καινούριες εμπειρίες, δημιουργία και γνώσεις!  Γιορτάσαμε πολλές παγκόσμιες ημέρες, τιμήσαμε την πατρίδα μας και ανακαλύψαμε την ομορφιά της φύσης το Φθινόπωρο! Βγήκαμε στην αυλή, παρατηρήσαμε τα φύλλα των δέντρων, τα μαζέψαμε και κάναμε όμορφες κατασκευές. Ζωγραφίσαμε τα δέντρα του φθινοπώρου  με τα χρώματά του (κόκκινο, κίτρινο ,καφέ, πορτοκαλί) καθώς και με ρολά από ανακυκλώσιμα υλικά. Διαβάσαμε το παραμύθι “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό πράσινο φύλλο” και φτιάξαμε φθινοπωρινά φύλλα με κηρομπογιές.

Διαφάνεια3 Διαφάνεια16Διαφάνεια7 Διαφάνεια18Διαφάνεια6Διαφάνεια20 1

Τραγουδήσαμε το τραγούδι  “Τα παιδιά του Φθινοπώρου“. Γνωρίσαμε την κ. Ρούλα Φθινοπωρούλα και μάθαμε τη φωνούλα (γράμμα) Φ που ξεκινά το όνομα του κ. Φώτη του Φθινοπωρούλη, τη φωνούλα Ο του Οκτώβρη και της ομπρέλας και, τέλος, τη φωνούλα Σ του σαλιγκαριού και της σημαίας. Σκορπίσαμε το γράμμα Ο στην τάξη και οι μικροί ντετέκτιβς ανέλαβαν την αποστολή να το  ανακαλύψουν. Ζωγραφίσαμε το αρχικό μας γράμμα και το σχηματίσαμε με το δάχτυλο μας στη ζάχαρη. Κάθε παιδί σχημάτισε σπιτάκι με τα γράμματα του ονόματος του.  Μάθαμε  για τα φρούτα και τα λαχανικά και παίξαμε παιχνίδια μνήμης με φθινοπωρινές κάρτες . Επεξεργαστήκαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα το Φθινόπωρο και ζωγραφίσαμε τους δικούς μας. Πειραματιστήκαμε με ασκήσεις λεπτής κινητικότητας. Με μανταλάκι πιάσαμε το φύλλο που μας δίνει ο φίλος μας και βάλαμε στο σκαντζοχοιράκι μας τόσα μανταλάκια –αγκάθια όσα εφέρνε το ζάρι που ρίξαμε. Διαβάσαμε  το παραμύθι  “Άουτς” και με πιρούνι βάψαμε τον σκαντζόχοιρο στα ίδια χρώματα. Επεξεργαστήκαμε διδακτικά το παραμύθι  “ο Ακανθούλης¨ που αναφέρεται σε έναν σκαντζόχοιρο διαφορετικό από τους άλλους και διαπραγματεύεται το θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας. Φτιάξαμε με τις παλάμες μας  φθινοπωρινά φύλλα. Ντύσαμε τον Έκτορα  το αρκουδάκι  με φθινοπωρινά ρούχα.

Διαφάνεια1 Διαφάνεια4 Διαφάνεια5  Διαφάνεια19Διαφάνεια10Διαφάνεια11 1Διαφάνεια12 1Διαφάνεια9 1Διαφάνεια8 1

Διαφάνεια17 1

Η γνωριμία με τον υπέροχο εαυτό μας και τη μοναδικότητα που έχει ο καθένας/καθεμιά μας συνεχίστηκε και αυτόν τον μήνα…Δημιουργήσαμε τα πορτρέτα μας και μιλήσαμε για την οικογένεια μας, τις προτιμήσεις μας και τους φίλους μας.

Διαφάνεια13 1Διαφάνεια2Διαφάνεια21 1

 

Μιλήσαμε για τα χρώματα ,παίξαμε παιχνίδια και πειραματιστήκαμε με τις μίξεις των χρωμάτων. 
Γνωρίσαμε τα σχήματα και δημιουργήσαμε τον δικό μας Σχηματούλη. Έπειτα ζωγραφίσαμε σύνολα σχημάτων με κηρομπογιές και κάναμε κολάζ. Γνωρίσαμε πίνακες του  σπουδαίου ρώσου ζωγράφου Wassily Kandinsky και φτιάξαμε το δικό μας δέντρο των κύκλων στο πρότυπο της τεχνοτροπίας του Kandinsky!
Αξιοποιήσαμε διδακτικά το παραμύθι  “Έλμερ: Ο παρδαλός ελέφαντας” και υλοποιήσαμε δραστηριότητες προγραμματισμού και ρομποτικής με το ρομποτ-μελισσούλα beebot. Δημιουργήσαμε τον δικό μας ξεχωριστό Έλμερ και κάναμε  ομαδική εργασία με το σύνθημα της τάξης. Δημιουργήσαμε με κύκλους τα μπαλόνια της φιλίας και της αγάπης. Μάθαμε τον αριθμό  1  και παίξαμε σχετικά παιχνίδια εμπέδωσης.

Διαφάνεια14 1 Διαφάνεια15 1 Διαφάνεια22 1 Διαφάνεια23 1 Διαφάνεια24 1 Διαφάνεια25 1

Και το ταξίδι μας στη γνώση και στη δημιουργία συνεχίζεται….