Η 17η Νοεμβρίου, ημέρα επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τιμήθηκε και φέτος από το Νηπιαγωγείο μας. Οι μαθητές με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες γνώρισαν τα γεγονότα που συνέβησαν στο Πολυτεχνείο και επιχειρήθηκε να προσεγγίσουν τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας.
Αξιοποιήσαμε διδακτικά το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» και υλοποιήσαμε σχετικές δράσεις. Δραματοποιήσαμε τα γεγονότα και δημιουργήσαμε σχετική ομαδική κατασκευή-κολάζ.
Κατασκευάσαμε το περιστέρι που συμβολίζει την ειρήνη και τη Δημοκρατία, τα παιδιά συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μία ομαδική εργασία με θέμα την ειρήνη και φωνάξαν δυνατά το σύνθημα των φοιτητών “Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία!“, το οποίο έγραψαν μέσα σε ένα λουλούδι.
Επεξεργαστήκαμε διδακτικά το παραμύθι ‘’Ντενεκεδούπολη’’ της Ευγενίας Φακίνου, ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας ήρωα και παίξαμε κουκλοθέατρο την ιστορία.
Επεξεργαστήκαμε διδακτικά τo παραμύθι “Η κυρά-Δημοκρατία” της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, συζητήσαμε για τη Δημοκρατία και την Δικτατορία, διακρίναμε με κάρτες τις διαφορές των δύο πολιτευμάτων και δραματοποιήσαμε την ιστορία με κουκλοθέατρο. Επίσης, δημιουργήσαμε μία ομαδική εργασία με την Δημοκρατία και τη Δικτατορία.
Επεξεργαστήκαμε διδακτικά το παραμύθι της Αθηνάς Ασαριώτη όπου μια κακή μάγισσα συγκεντρώνει σε ένα τσουκάλι τα υλικά της δικτατορίας για να τα μαγειρέψει. Στο τέλος, όμως, η συνταγή αποτυγχάνει αφού κερδίζει το δέντρο της Δημοκρατίας που έσπερε ο λαός με όμορφα συναισθήματα. Με αφορμή το συγκεκριμένο παραμύθι τα παιδιά συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μία ομαδική εργασία.
Τα παιδιά προσπάθησαν να κατασκευάσουν με το οικοδομικό υλικό το Πολυτεχνείο και να αναπαραστήσουν τα γεγονότα.
Επεξεργαστήκαμε διδακτικά το παραμύθι “Η σοφή ελιά” της Ειρήνη Καμαράτου – Γιαλλούση (https://www.youtube.com/watch?v=t8vT-m3H0ro) και συζητήσαμε με τα παιδιά για το δικαίωμα ψήφου που έχουμε στο πολίτευμα της δημοκρατίας, ενώ, στη συνέχεια, προκειμένου να μυηθούν τα παιδιά στην έννοια της Δημοκρατίας, ψηφίσαν τον αγαπημένο τους ήρωα από το παραμύθι.
Ακούσαμε τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τον Αγώνα των Φοιτητών ενάντια στη Δικτατορία
Και τα παιδιά “ζωγράφισαν στον τοίχο δύο καρδιές και έναν ήλιο στη μέση“
“Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά”– Οδυσσέας Ελύτης