Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του Διαστήματος!

Η προσέγγιση της θεματικής του διαστήματος αποτελεί έναν συναρπαστικό και πολυδιάστατο κόσμο που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη στο νηπιαγωγείο, καθώς προάγει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και διδάσκει τη σημασία της εξερεύνησης και της ανακάλυψης. Διαμέσου της αστρονομίας και της εξερεύνησης του διαστημικού χώρου, τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία της περιέργειας και της διάρκειας στην αναζήτηση γνώσης. Επιπλέον , η εξοικείωση με το διάστημα αποτελεί μια βάση για μελλοντικές μαθησιακές εμπειρίες, όπως η φυσική, η χημεία, η τεχνολογία και η μηχανική. Ως εκ τούτου, τα παιδιά ενεπλάκησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην συγκεκριμένη θεματική που προέκυψε από τα ενδιαφέροντά τους και υλοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες.

Διαμορφώσαμε το κέντρο μάθησης του διαστήματος, το οποίο περιελάμβανε βιβλία, εικόνες, παιχνίδια με πλανήτες, αστροναύτες και διαστημόπλοια και άλλα εκπαιδευτικά υλικά σχετικά με το διάστημα όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες για το διάστημα και το ηλιακό σύστημα, να πειραματιστούν και να αναστοχαστούν.

κι      ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΡΟΛΩΝ          κ2     2 3  4 Gv

Μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά έμαθαν για τις ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά, τα μεγέθη, τις κινήσεις των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, 

α1 α2 γ1

Παρακολούθησαν σχετικά εκπαιδευτικά video, προκειμένου να διευρυνθούν οι γνώσεις τους και τα αξιοποιήσαμε διδακτικά. Ενδεικτικά:

 

Αξιοποιήσαμε  διδακτικά παραμύθια και ιστορίες σχετικά με το διάστημα και τους πλανήτες, τις οποίες τα παιδιά αποτύπωσαν με ζωγραφιές. Ένα από αυτά ήταν το παραμύθι “Δεν είμαι μόνη” του Stuart Scott, όπου Η Γη αισθάνεται μοναξιά στην ουράνια πορεία της και ψάχνει να βρει ένα φίλο ή μια φίλη. Βλέπει κι ακούει πολλά που την κάνουν να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό της και να αναμετρηθεί με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της. Και τότε… … μέσα απ’ την πιο μεγάλη δυσκολία γεννιέται μια βαθειά κι αληθινή φιλία… Η Γη χαρίζει απλόχερα τα δώρα της ζωής και περιμένει από εμάς να σεβαστούμε τις ανάγκες της.

 

μ1    plμ3 μ4μ2μ9μ5μ6 μ8

 

Οι μαθητές δημιούργησαν ένα λεξικό με όρους και έννοιες που σχετίζονται με το διάστημα και ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες γλώσσας και γραφής.

λ1 λ2        2 2            λ3  1 3

 

Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες και κατασκεύασαν το δικό τους πλανητικό σύστημα, αξιοποιώντας χαρτόνια, τέμπερες, ψαλίδια, χρυσόσκονη, αστεράκια, μαρκαδόρου

 

1 2

ΟΜΑΔΙΚΗ 1 ΟΜΑΔΙΚΗ 2 δ1 1 ΟΜΑΔΑ 3ΟΜΑΔΙΚΗ 6 α1 1

α2 1 α α3

α4

Μάθαμε να βάζουμε τους πλανήτες στη σωστή σειρά, ανάλογα με την απόσταση που έχουν από τον Ήλιο!

π1 1 πλ2 πλ3

Χορέψαμε τον “χορό” των πλανητών γύρω από τον ‘Ηλιο με το τραγούδι “η γιορτή  των αστεριών” από τον δίσκο του τεμπέλη δράκου

χ1 χ2 χ3

χ4

Τα παιδιά. αξιοποιώντας ποικίλα υλικά, κατασκεύασαν τους δικούς τους μοναδικούς πυραύλους, τους οποίους διακόσμησαν με βάση τις δικές τους επιλογές, για να πραγματοποιούν φανταστικά ταξίδια στο διάστημα!

Α β γ π1 π2 π3δ

Η θεματική του διαστήματος στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης  αποτέλεσε το επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας και στο μάθημα των αγγλικών, όπου οι μαθητριες/μαθητές παρακολούθησαν σχετικά videos, έπαιξαν παιχνίδια με τους πλανήτες και έμαθαν τα ονόματα τους  και λέξεις που σχετίζονται με το διάστημα στην αγγλική γλώσσα, χόρεψαν και τραγούδησαν σχετικά τραγούδια, μαθαίνοντας για το διάστημα με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο.

αα αα1 αα2

Συνδυάσαμε το διάστημα με την διαχείριση των συναισθημάτων και ειδικά του συναισθήματος του θυμού, τον οποίο αποφασίσαμε να βάζουμε σε έναν πύραυλο και να τον εκτοξεύουμε στο διάστημα, αξιοποιώντας το εξαιρετικό “Τραγούδι του θυμού” που συνέθεσε η εκπαιδευτικός Μουσικής κ. Ευαγγελία Μητρογιάννη.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Φορητού Ψηφιακού Πλανηταρίου, τα παιδιά παρατήρησαν με τηλεσκόπιο τον ήλιο 

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ1        IMG 20240216 124501                     ΤΗΛΕΣΚΟΠΕΙΟ 2

Συζητήσαμε για το διαστημόπλοιο, τα μέρη που το αποτελούν, τον εξοπλισμό του, τη διαδικασία της εκτόξευσης. Επίσης τα παιδιά παρακολούθησαν σχετικά videos και τέλος αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους διαστημόπλοιο από ανακυκλωμένα υλικά, όπως κουτιά, χαρτόνι, αλουμινόχαρτο, καπάκια. Αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, εργάστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα αποφάσισε σε ποιο στάδιο θα εμπλακεί και ποια υλικά χρειάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή. Κάθε ομάδα διακόσμησε το διαστημόπλοιο  με χρώματα και σχέδια. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία επισημάνθηκε η σημασία της ανακύκλωσης και της δημιουργικότητας.

 

13δ            9                12δ      DIAST     1δ 2δ 3δ 4δ 5δ6δ  7δ8δ 9δ 10δ

11δ DIASTD2D1 

Το διαστημόπλοιο και το κέντρο μάθησης του διαστήματος αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό προκειμένου οι μαθητές/μαθήτριες να εμπλακούν σε συνεχή παιχνίδια ρόλων υποδυόμενοι τους αστροναύτες και τους εξωγήινους και πραγματοποιώντας ανεξάντλητα φανταστικά  ταξίδια στο Διάστημα.

σ1 σ2 σ3 σ4σ5σ7

Και φυσικά μιλήσαμε για την διαδικασία της εκτόξευσης κα παρακολουθήσαμε σχετικά videos

 

Με τη χρήση ξυδιού και σόδας, τα παιδιά πραγματοποίησαν μια εκτόξευση πυραύλου στην αυλή του σχολείου, παρακολουθώντας έτσι ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό πείραμα.

ε2 ε1 ε311

 

Μετά την ολοκλήρωση του πειράματος τα παιδιά αποτύπωσαν τις σκέψεις τους με ζωγραφική

ζ1 ζ2 ζ3ζ4ζ5

 

ζ6 ζ7 ζ8ζ9ζ10

Βοηθήσαμε τον Τάκη τον Ταξιδάκη να ολοκληρώσει το ταξίδι του, επιστρέφοντας στον αρχικό του προορισμό, ταξιδεύοντας πάντα προς την ίδια κατεύθυνσητα1 τα2 τα3

Φτιάξαμε τους δικούς μας χάρτες, τους οποίους στη συνέχεια τους κολλήσαμε σε μπαλόνια και φτιάξαμε τους δικούς μας πλανήτες

χ11 χ22 χ33

χ44 χ55 χ66

 

χ77 χ88 χ99

χ10 χ12 χ13

χ14 χ15

Οι φωτογραφίες μπερδεύτηκαν! Βοηθήσαμε τους φωτογράφους να βρουν τις φωτογραφίες τους, εξετάζοντας από ποιο σημείο τραβήχτηκε η κάθε φωτογραφία, με κριτήρια την απόσταση και τις λεπτομέρειες που απεικονίζονται σε κάθε φωτογραφία

φ

 

 

Τέλος φτιάξαμε τη Γη με πλαστελίνη πριν και μετά την παρέμβαση

πλ

 

08-02-2024. Εκπαιδευτική δράση. Φορητό ψηφιακό πλανητάριο

Την Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές/τριες του Πειραματικού Νηπιαγωγείου Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο ενδοσχολικής βιωματικής δράσης, είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες εξοικείωσης και ανακάλυψης αναφορικά με την εξερεύνηση του διαστήματος, την επιστήμη της αστρονομίας και της ανακάλυψης του κόσμου γύρω μας σε συνεργασία με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο.

    Παρατήρησαν με τηλεσκόπιο τον ήλιο και “ταξίδεψαν “ στο διάστημα μαζί με τον εξωγήινο/ ξεναγό τους, μέσα από το διαστημόπλοιό του.

  

Τα παιδιά μέσω διαδραστικών εικόνων προσομοίωσης και οπτικοακουστικών υλικών γνώρισαν νέα στοιχεία, επαλήθευσαν τα ήδη γνώριμά τους από σχετικές δραστηριότητες στην τάξη τους και ετοιμάστηκαν για ανάλογες προεκτάσεις του θέματος του διαστήματος.

 

01-02-2024. Ενδοσχολική δράση: Εγώ και Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί.

Σήμερα, 01-02-2024, υποδεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας μέλη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας <<Καλλίπολις>>.

    OK2

Δόθηκε η δυνατότητα στους/τις μαθητές/τριες να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής τους σε καταστάσεις επίλυσης προβλημάτων και αντιμετώπισης δυσκολιών που αφορούν στις κοινωνικές δεξιότητες και να παίρνουν πρωτοβουλία σε θέματα που τα αφορούν.

Καταλήγοντας στην αξία της ομάδας και της συνεργασίας.

 

 

καλ2                          καλ3

καλ4                                           καλλιπολις