Καλώς ήρθες χειμώνα!
Στο νηπιαγωγείο, η προσέγγιση της θεματικής ενότητας “Χειμώνας” αποτέλεσε μία σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής εμπειρίας των παιδιών. Με σκοπό να καλλιεργήσουμε την αγάπη τους για τη μάθηση και να προωθήσουμε την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων, υιοθετήσαμε μία πολυδιάστατη προσέγγιση που συνδυάζει το παιχνίδι, τη δημιουργία και την εξερεύνηση. Καταρχάς, επικεντρωθήκαμε στην κατανόηση των εποχιακών αλλαγών και των χαρακτηριστικών του χειμώνα. Συζητήσαμε με τα παιδιά για τις αλλαγές στη φύση, τις οποίες παρατηρήσαμε διεξοδικά και βιωματικά στην αυλή τους σχολείου μας ,προσεγγίσαμε τις αλλαγές του καιρού, παρατηρήσαμε και περιγράψαμε χειμωνιάτικες εικόνες αξιοποιώντας πίνακες ζωγραφικής και σχετικά videos, μιλήσαμε για τα φρούτα και τα λαχανικά του χειμώνα, τον τρόπο ένδυσης και τα μέσα θέρμανσης. Επιπλέον, τα παιδιά έμαθαν με χαρά το τραγούδι του χειμώνα “Αααα αρχίζει η παγωνιά”, αξιοποιώντας το παρακάτω εικονόλεξο.

Επιπλέον, αφηγηθήκαμε παραμύθια σχετικά με το χειμώνα, τα οποία προσεγγίσαμε διδακτικά με ποικίλους τρόπους, προβαίνοντας π.χ. σε αναδιήγηση της ιστορίας, δραματοποίηση, συζήτηση. Ιδιαίτερα, ενθουσίασε τα παιδιά το παραμύθι “Ο Συναχωμένος Χιονάνθρωπος” της Maureen Wright , το οποίο αποτύπωσαν με γλαφυρότητα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.


Το πείραμά μας!
Και φυσικά, από την προσέγγισή μας για τον χειμώνα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πειράματα, καθώς μυούν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο των φυσικών επιστημών και στον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Με αφορμή το παραμύθι «Ο συναχωμένος χιονάνθρωπος», διερευνήσαμε και ανιχνεύσαμε τις ιδέες των παιδιών για τις διάφορες μορφές του νερού, το σχήμα, το χρώμα και αν επηρεάζονται από τη θερμοκρασία. Για να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αποφασίσαμε να διενεργήσουμε ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό πείραμα και να βάλουμε νερό στην κατάψυξη. Τα παιδιά αποτύπωσαν τις ιδέες τους σε ένα φύλλο εργασίας σχετικά με την ερώτηση τι θα συμβεί με το νερό όταν παραμείνει για κάποια ώρα στην κατάψυξη.



Στη συνέχεια προχώρησαν στην υλοποίηση του πειράματος, γεμίζοντας νερό αντικείμενα διαφόρων μεγεθών (αυγοθήκη, κεσεδάκι από γιαούρτι, καπάκι κτλ) και τοποθετώντας τα στην κατάψυξη.

Τα παιδιά την επόμενη ημέρα περίμεναν με ανυπομονησία να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα του πειράματός μας. Παρατήρησαν, άγγιξαν και έπαιξαν με τον πάγο. Συζήτησαν τις ιδέες τους σχετικά με το πως μετατράπηκε το νερό σε πάγο και στη συνέχεια του εξηγήσαμε για τις αλλαγές στις μορφές του νερού ανάλογα με τη θερμοκρασία. Έπειτα τοποθέτησαν τα παγάκια πάνω στο καλοριφερ και παρατήρησαν ότι η θερμότητα μετέτρεψε ξανά τον πάγο σε νερό.

Στο τέλος του πειράματος, τα παιδιά συζήτησαν για τον πάγο, πώς δημιουργείται και αν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχήμα. Έπειτα, ζωγράφισαν τα συμπεράσματά τους και τις εντυπώσεις τους, τονίζοντας πώς η θερμοκρασία επηρεάζει τη μορφή του νερού.


Με αυτόν τον τρόπο, συνδυάσαμε τη διασκέδαση και τη δημιουργικότητα με την εκπαίδευση, προωθώντας την ανεξάρτητη σκέψη και την ανακάλυψη μέσω του παιχνιδιού και της πειραματικής μάθησης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του πειράματος, τονίσαμε τη σημασία της παρατήρησης και της εργασίας σε ομάδες για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Το πείραμα ενίσχυσε την κατανόηση των παιδιών σχετικά με τις φυσικές διαδικασίες και τους οδήγησε στο να αναγνωρίσουν πώς η θερμοκρασία επηρεάζει την κατάσταση του νερού.
Επιπλέον, δώσαμε έμφαση στη δημιουργική έκφραση μέσα από χειροτεχνίες, ζωγραφική και κατασκευές. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν χιονάνθρωπους, χειμερινά τοπία και να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες για τον χειμώνα με τη χρήση διαφόρων υλικών. Την αγαπημένη τους κατασκευή αποτέλεσε το παιχνίδι- χιονάνθρωπος!!!!
