Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


326537869 587138493232757 7872194007766747255 n

Εθελοντισμός σημαίνει αγάπη και προσφορά…
και ποιος ξέρει καλύτερα για την αγάπη ,
από τα ίδια τα παιδιά;

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας και καθημερινά το νηπιαγωγείο ασχολείται αβίαστα με τον εθελοντισμό.
Από τις μικρές ,καθημερινές δράσεις των μαθητών (βοηθώ πχ τον συμμαθητή μου να βάλει το μπουφάν του ,να πλύνει τα χέρια του, να ολοκληρώσει την εργασία ή το παιχνίδι του κλπ) ,μέχρι την γνωριμία με εθελοντικές οργανώσεις και την συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή την αξία και τις αρχές του εθελοντισμού!!

Στο πλαίσιο ωστόσο του Τρίτου Κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με τίτλο “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση Και Ευθύνη” οι μαθητές μας προσεγγίζουν για τις επόμενες 5 εβδομάδες πιο συστηματικά την έννοια του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ μέσω οργανωμένων δράσεων και κατάλληλων ερεθισμάτων προσαρμοσμένων πάντα στο επίπεδο ανάπτυξης τους ,προκειμένου να ανακαλύψουν την ουσία του και τις προεκτάσεις του διαμορφώνοντας υγιείς στάσεις ως ενεργοί και ευσυνείδητοι πολίτες του αύριο.

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ

.jpg
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εν όψει της 6ης Μαρτίου Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό θα πραγματοποιήσει για 10η συνεχή χρονιά την εκστρατεία Μίλα Τώρα. Όλες οι δράσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης συνεργασίας μας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέσα από το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο «ΓΙΝΟΜΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ-ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ» (Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΕΧ/65889/112444/Δ7).

Με βασικό μήνυμα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» το σχολείο μας θα δώσει το δικό του παρόν ενάντια στον σχολικό εκφοβισμού μέσω της ενεργής συμμετοχής, της εικαστικής δημιουργίας και αποστολής του δικού μας μηνύματος.

https://www.milatora.gr/

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να είναι καταστροφικός για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών, ειδικά αν είναι προσχολικής ηλικίας.

Είναι πολύ συχνό και λογικό, ως ένα σημείο, το φαινόμενο να θέλουν κάτι και να αντί να το ζητήσουν με λόγια και ηρεμία, να το αρπάξουν ή και να σπρώξουν για να το αποκτήσουν.

Όμως, αυτή η επιθετική συμπεριφορά όταν γίνεται επανειλημμένα και απειλεί τη σωματική ή ψυχολογική ακεραιότητα του άλλου, πλέον θεωρείται εκφοβισμός και bullying.

Παρ’ όλο, όμως, που ο σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει σε μεγαλύτερες σχολικές τάξεις, τόσο οι γονείς μικρών παιδιών όσο και οι παιδαγωγοί πρέπει να είναι ενήμεροι για τα σημάδια εκφοβισμού και πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν εάν ένα παιδί είναι μάρτυρας, θύτης ή θύμα σχολικού εκφοβισμού στο νηπιαγωγείο.

Τι κάνουμε αν ένα παιδί έχει πέσει ΘΥΜΑ εκφοβισμού στο νηπιαγωγείο

Αν παρατηρήσετε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού ή αν το ίδιο το παιδί εκφράσει την επιθυμία να σας μιλήσει για κάτι που το στεναχωρεί:

Το ακούμε το προσεκτικά. Καθημερινά θα πρέπει να δείχνουμε ενδιαφέρον για το πώς ήταν η μέρα του στο σχολείο και να κάνουμε ερωτήσεις που η απάντησή τους δεν είναι ένα απλό ναι ή όχι. Για παράδειγμα “Με ποιον έπαιξες σήμερα;” ή “Ποιο ήταν το λιγότερο αγαπημένο γεγονός σήμερα;”

ΔΕΝ υποβιβάζουμε αυτά που μας λέει. Για παράδειγμα «Έλα δεν πειράζει, δεν έγινε τίποτα». Μπορεί να μην είναι όντως τίποτα ανησυχητικό, αλλά αν γίνεται επανειλημμένα πρέπει να διερευνηθεί.

Παραμένουμε ήρεμοι χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις, γιατί μπορεί να το τρομάξουμε και να μη θελήσει άλλη φορά να μας μιλήσει για αυτό

Μιλάμε με τους παιδαγωγούς: Η συνεργασία των γονιών με τους παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας είναι ύψιστης σημασίας, γιατί μέσα από την εμπειρία τους και την επαφή τους με τόσα παιδιά καθημερινά, μπορούν να αναγνωρίσουν σημάδια και να προλάβουν καταστάσεις, όπως επίσης και να συμβουλεύσουν τους γονείς για το χειρισμό μίας τέτοιας κατάστασης.

Τι κάνουμε για να προετοιμάσουμε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, ώστε να ΜΗΝ πέσει ΘΥΜΑ σχολικού εκφοβισμού στο νηπιαγωγείο

Παίζουμε παιχνίδια ρόλων: Ζητάμε από το παιδί να σκεφτεί πώς θα αντιδρούσε εάν συνέβαινε κάτι άσχημο, όπως το να βλέπει κάποιον επανειλημμένα να του μιλάει ή να του φέρεται άσχημα, με τρόπο που να το πληγώνει είτε συναισθηματικά είτε ψυχολογικά.

Διαβάζουμε βιβλία ενσυναίσθησης για παιδιά, που τα βοηθούν μέσα από ιστορίες να μπουν στη θέση του άλλου και να σκεφτούν τι θα έκαναν σε ανάλογη περίπτωση. Έτσι, θα ενισχύσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και θα ωριμάσουν

Προσέχουμε τη δική μας συμπεριφορά: Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι κάποιες καταστάσεις, αντικατοπτρίζουν και τη συμπεριφορά που υιοθετεί το παιδί μιμούμενο εμάς. Αντιμετωπίζουμε τους άλλους με σεβασμό και καλοσύνη; Έχουμεκοροϊδέψει ή σχολιάσει αρνητικά ποτέ κάποιον μπροστά στο παιδί μας;

Ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του: Κάνουμε το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του είτε μέσα από τον τρόπο που αντιδράμε όταν αποτυγχάνει σε κάτι είτε μέσα από βιβλία αυτοπεποίθησης για παιδιά, που δίνουν ερεθίσματα για συζήτηση.

Μιλάμε στο παιδί για το σχολικό εκφοβισμό και το bullying: Ο σχολικός εκφοβισμός έχει δύο όψεις: μπορεί να είναι σωματικός, δηλαδή άσκηση βίας, όπως κλωτσιές, σπρώξιμο, άρπαγμα ή μπορεί να είναι κοινωνικός, δηλαδή αποκλεισμός κάποιου από την παρέα, αρνητικά σχόλια και φάρσες που μειώνουν ένα άτομο και το κάνουν να αισθάνεται άσχημα. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα βιβλία για τον σχολικό εκφοβισμό και το bullying που θα το βοηθήσουν να καταλάβει πότε να περιστατικό βίας πρέπει να θεωρείται επικίνδυνο και πρέπει να το πει οπωσδήποτε σε εσάς και στους παιδαγωγούς για να βοηθήσουν το αδύναμο θύμα.

Τι κάνουμε εάν το παιδί μας είναι ο ΘΥΤΗΣ

Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι το παιδί είναι ο θύτης και καθημερινά ασκεί bullying, θα πρέπει να του μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και να του εξηγήσουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τον αποκλείουμε από την παρέα μας και να τον κάνουμε να νιώθει μειονεκτικά για αυτό. Αν και μετά από συζήτηση δεν υπάρξει βελτίωση της συμπεριφοράς του παιδιού, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει η συμβουλή ενός ειδικού για να διερευνηθούν τα αίτια της επιθετικότητας.

Πηγή: https://www.schooling.gr/article/350/scholikos-ekfobismos-sto-nipiagogeio-pos-na-thorakisoume-ena-paidi-proscholikis-ilikias