STEM ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

322679156 944629760248094 3664926764918753552 n
Το Νηπιαγωγείο είναι ο κατ’ εξοχήν κατάλληλος χώρος όπου μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες STEM και ρομποτικής κάθε μορφής και να ενσωματωθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου αρκεί να έχουν επιλεγεί κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών δραστηριότητες.

Μέσω του STEM μπορούμε να κάνουμε τη μάθηση να αποκτήσει ιδιαίτερο νόημα για τους μαθητές συμβάλλοντας στη απόκτηση θετικής συμπεριφοράς για τη μάθηση και το σχολείο. Παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.Οι μαθητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν θέματα – προκλήσεις της παγκόσμιας σύγχρονης κοινωνίας ,τα οποία όμως έχουν περιβαλλοντικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές επιδράσεις.

Η εκπαιδευτική ρομποτική βοηθά τους μαθητές να κατακτήσουν τη γνώση πιο αποτελεσματικά και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει, να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον και την περιέργειά τους και να αυξήσει την εμπλοκή τους με την επιστήμη και την τεχνολογία, βοηθώντας τους να εμπνευστούν και να καινοτομήσουν, αντλώντας παράλληλα, ικανοποίηση από τη συμμετοχή τους και χαρά από την εκπαιδευτική διαδικασία.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

323378763 838850963888109 8338264459363029980 n 1
Η Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ήταν αφιερωμένη στο πιο γνωστό και αγαπημένο έθιμο της Πρωτοχρονιάς, το έθιμο της βασιλόπιτας, αφού θεωρείται ένδειξη καλής τύχης και οιωνός μιας δημιουργικής κι εύφορης χρονιάς.
Αφού οι μαθητές μας πληροφορήθηκαν για την ιστορία του εθίμου μέσα από βίντεο και εποπτικό υλικό έκοψαν , στο κάθε τμήμα αντίστοιχα, τη δική τους βασιλόπιτα, αναδεικνύοντας δύο νικητές και ανταλάσσοντας ευχές για καλή χρονιά!

Το έθιμο της βασιλόπιτας
Βασιλόπιτα
Οι ρίζες αυτού του εθίμου όμως είναι πανάρχαιες και συνδέονταν με γιορτές σχετικά με την αγροτική παραγωγή (Θαργήλια, Θαλύσια, Κρόνια). Στη συνέχεια, πίτες συναντούμε και στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια», που γίνονταν προς τιμήν του Κρόνου για να φτάσουμε στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όπου οι πίτες συνδέονται πλέον με τον Μέγα Βασίλειο από την Καισάρεια. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισάρειας, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους με άγριες διαθέσεις. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία του επισκόπου τους. Αυτός τους είπε να συγκεντρώσουν όσα πολύτιμα αντικείμενα είχαν για να τα προσφέρουν στον έπαρχο. Ο άγιος, όμως τον έπεισε να φύγει χωρίς να πάρει τίποτε. Αργότερα, όταν προσπάθησαν να επιστρέψουν τα αντικείμενα στους κατόχους τους, συνειδητοποίησαν ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, οπότε με προτροπή του Αγίου Βασιλείου ζυμώθηκαν πλακούντια (μικρές πίτες) και μέσα τοποθετήθηκε από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Παραλλαγές αυτής της εκδοχής στον Πόντο και τη Μικρά Ασία παρουσιάζουν τον Άγιο Βασίλειο να κερδίζει τον εισπράκτορα των φόρων σε χαρτοπαίγνιο και στη συνέχεια να γίνεται η διανομή των κερδών με μικρά ψωμιά ή με μια μεγάλη πίτα.

Οι βασιλόπιτες φτιάχνονται ως επί το πλείστον από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα. Στην επιφάνειά τους συνήθως αναγράφεται ο αριθμός του έτους, ή μια ευχή από ξηρούς καρπούς και ρόδια -σήμερα βέβαια οι ζαχαροπλάστες έχουν εφεύρει διάφορες παραλλαγές στολισμού. Στο εσωτερικό τους τοποθετείται ένα κέρμα, που λέγεται κωνσταντινάτο, ενώ σε διάφορες αγροτικές περιοχές συχνά ο μποναμάς ήταν ένας σπόρος που συμβόλιζε την καλή σοδειά. Σε παλιότερες και δύσκολες εποχές, το φλουρί ήταν ακόμα κι ένα κουμπί, ένα άχυρο ή ένα κομμάτι κόκκινη κλωστή.

Οι πιο κλασικές βασιλόπιτες είναι οι πολίτικες που περιέχουν μαχλέπι, οπότε θυμίζουν κάπως το τσουρέκι ή αυτές που μοιάζουν με κέικ, και περιλαμβάνουν φρούτα, ξηρούς καρπούς, λικέρ ή άλλα ηδύποτα ανάλογα την περιοχή. Επίσης στη Θεσσαλονίκη συναντάμε μια ενδιαφέρουσα συνταγή με σαλέπι, γιαούρτι και μαστίχα.

Πηγή: https://www.bovary.gr/living/taste/ethimo-tis-basilopitas-kai-oi-ekdohes-tis

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΩΝ ΑΡΑΠΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ


322305023 556879119822352 1667806351672848592 n

Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου αναβίωση του εθίμου των Αράπηδων, με μορφή δρώμενου που τελείται την ημέρα των Θεοφανίων σε συγκεκριμένες περιοχές της Δράμας. Οι μαθητές μας είδαν ανάλογο εποπτικό υλικό , παρατήρησαν τη στολή και μεταμφιέστηκαν και οι ίδιοι κάτι που διασκέδασαν ιδιαίτερα. Στο τέλος ζωγράφισαν ότι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση.

ΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ
Το έθιμο των Αράπηδων της Δράμας, μέσα από 14 φωτογραφίες
Οι «Αράπηδες» είναι στην ουσία καρναβάλια που έχουν το πρόσωπο και τα χέρια τους μαυρισμένα με καπνιά. Στην πλάτη τους φορούν καμπούρα, φτιαγμένη από μια βελέντζα γεμάτη άχυρα, στη μέση τους ζώνονται κουδούνια, στο κεφάλι σκεπάζονται με προβιά και στα χέρια κρατούν ένα χοντρό ξύλο, πάνω στο οποίο στηρίζουν το σώμα τους. Περιφέρονται κρατώντας το σώμα τους σκυφτό, υπό το βάρος της καμπούρας και με αυτοσχέδιο χορό και πλάγιες κινήσεις, κτυπούν τα κουδούνια με θόρυβο, δίνοντάς τους ρυθμό.

Μαζί με κάθε ομάδα «Αράπηδων» υπάρχει ο «τσαούσης» και η «νύφη», οι οποίοι με το δικό τους τρόπο, συμβάλουν στο χορό και πειράζουν τον κόσμο. Το έθιμο πραγματοποιείται υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής, μέσα από την γκάιντα, το νταχαρέ και τη λύρα. Το κρασί και το τσίπουρο ρέει άφθονο και τα καζάνια με τη μαγειρευτή γίδα περιμένουν τον επισκέπτη να τη γευτεί.