Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο
Στο νηπιαγωγείο μας τιμήσαμε και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου με μια σειρά παιδαγωγικών δραστηριοτήτων, μέσα από τις οποίες τα παιδιά γνώρισαν, με τρόπο προσιτό και βιωματικό, έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ξεκινήσαμε με την ανάγνωση του βιβλίου «Το Δάσος», όπου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την ιδέα ότι όλοι έχουν φωνή και δικαιώματα. Συζητήσαμε για τη σημασία της συνεργασίας και της ελευθερίας έκφρασης, κάνοντας συνδέσεις με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Δραματοποιήσαμε το παραμύθι και το ζωγραφίσαμε!!
Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε εκλογική διαδικασία, με πραγματικά ψηφοδέλτια και κάλπη, ώστε τα παιδιά να βιώσουν τι σημαίνει συμμετοχή, επιλογή και σεβασμός στο αποτέλεσμα. Τα νήπια μπήκαν ενεργά στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατανόησαν τη λειτουργία της και συζητήσαμε μαζί τους γιατί οι εκλογές αποτελούν θεμέλιο της δημοκρατίας.
Ακόμη, διαβάσαμε το βιβλίο «Κυρά Δημοκρατία», μέσα από το οποίο τα παιδιά κατάφεραν να διαχωρίσουν τις έννοιες δημοκρατία και δικτατορία, κατανοώντας με απλό τρόπο τις διαφορές τους.
Με αφορμή την «Ντενεκεδούπολη», γνωρίσαμε τους ήρωές της, συζητήσαμε για τις αξίες που εκπροσωπούν και τα παιδιά κατασκεύασαν τον αγαπημένο τους ήρωα. Έπειτα έπαιξαν κουκλοθέατρο!
Κλείσαμε τις δραστηριότητες με τη δημιουργία κολάζ με διάφορους τρόπους για το Πολυτεχνείο. Τα παιδιά αποτύπωσαν εικόνες, σύμβολα και μηνύματα που συνδέονται με την ιστορική αυτή επέτειο, εκφράζοντας με τον δικό τους τρόπο την ιδέα της ελευθερίας και της ειρήνης.
Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, τα παιδιά κατανόησαν –στο μέτρο του δυνατού για την ηλικία τους– ότι η δημοκρατία χρειάζεται τη συμμετοχή όλων, τη συνεργασία, τον σεβασμό και τη δύναμη της φωνής μας.











