Διεθνής Ημέρα για τα θύματα του ολοκαυτώματος
Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.
Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Στο Νηπιαγωγείο μας ήταν ευκαιρία για άλλη μία φορά να καλλιεργήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα νήπια στις έννοιες της αποδοχής της διαφορετικότητας , του αλληλοσεβασμού, της συνεργασίας , της αλληλοβοήθειας των λαών ώστε να υπάρχει παντού ΕΙΡΗΝΗ.
Διαβάσαμε ” Τα κίτρινα καπέλα” της Κέλλυ Ματάθια Κόβο
και ετοιμάσαμε την ομαδική εργασία, με αφορμή την αφήγησή του
Διαβάσαμε παραμύθια που ευαισθητοποιούν τα νήπια στις παραπάνω έννοιες όπως ” Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος” και φτιάξαμε αφίσες θέλοντας να περάσουμε μηνύματα φιλίας, αγάπης , ισότητας στους ανθρώπους!
Παρακολουθήσαμε παραμύθια σχετικά με το θέμα όπως
https://youtu.be/P4b_kf4q8Yo
και ζωγραφίσαμε την άσπρη πολική αρκούδα με την καφέ αρκούδα
Αποτυπώσαμε όπως θα θέλαμε εμείς να είναι οι άνθρωποι στη γη μας, πιασμένοι χέρι- χέρι
και να χαιρετάμε κάθε μέρα ο ένας λαός τον άλλον με χαμόγελο, για αυτό είπαμε και γράψαμε το ΓΕΙΑ ΣΟΥ σε διαφορετικές γλώσσες
κατασκευάσαμε βραχιολάκια με μηνύματα αγάπης, αδελφοσύνης, ισότητας όλων των λαών της γης!!
ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ!!










