Πρόγραμμα ομαλής μετάβασης στο Δημοτικό

Αυτές τις μέρες όπως είθισται πριν τη λήξη του σχολικού έτους, στο Νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η εξοικείωση των νηπίων με το περιβάλλον του Δημοτικού που θα φοιτήσουν ώστε να ενταχθούν πιο ¨ εύκολα¨ στο καινούριο τους σχολείο. Αφού ανιχνεύσαμε τι γνωρίζουν τα παιδιά από αδέρφια τους και φίλους τους για το Δημοτικό, είδαμε φωτογραφίες στο διαδίκτυο των σχολείων που θα φοιτήσουν, πήραμε στα χέρια μας τα βιβλία της Α ΄ τάξης, οργανώσαμε επισκέψεις σε συνεργασία με τις δασκάλες της Α τάξης και τους Διευθυντές των σχολείων που επισκεφτήκαμε. Τα Δημοτικά σχολεία που επισκεφτήκαμε ήταν το 1ο , 2ο , 15ο και Ειδικό Δημοτικό σχολείο με την ομάδα παιδιών που θα φοιτήσουν σε καθένα από αυτά.

Μας υποδέχτηκαν οι Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων όπου μας μίλησαν και επισκεφτήκαμε τα τμήματα της Α΄ Τάξης όπου  καθίσαμε στα θρανία , συζητήσαμε με τις δασκάλες και τα παιδιά , τραγουδήσαμε, ανταλλάξαμε δώρα και μας κέρασαν. Επισκεφτήκαμε  διάφορους  χώρους των σχολείων και καθίσαμε να ξεκουραστούμε και να παρατηρήσουμε την αυλή όπου θα παίζουμε με τη νέα σχολική χρονιά.

1ο Δημοτικό Σχολείο

1 δσχ 1 δσχ 1 βιβλιο 1 χαρισμα κολαζ 31δσχ 3

ολοι

2ο Δημοτικό Σχολείο

2ο δσχ 2ο δσχ 1 κάρτα

καρτες 1

Στο 15ο Δημοτικό Σχολείο

ελενη 3 ελενη 4 ελενη 5ολοι 1κέρασμα

Στο Ειδικό Σχολείο, μάλιστα χάρισαν ένα βιβλίο στον καινούριο μαθητή

ελενη 2ειδικο

παυλος 2

Ευχαριστούμε πολύ τους Διευθυντές των σχολείων όπου επισκεφτήκαμε καθώς και τις δασκάλες των Α΄ Τάξεων για την όμορφη φιλοξενία και συνεργασία, καθώς και για τα κεράσματα.

ΧΟΠΑ ΗΡΩΕΣ

Το Νηπιαγωγείο μας φέτος συμμετέχει με ορισμένα τμήματά του στο πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες, που σχεδιάστηκε από το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών. Σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά στην εκμάθηση των 3 πιο σημαντικών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέοντάς το με την άμεση κλήση 112. Ειδικότερα η δομή του αποτελείται από 5 βασικούς άξονες  δραστηριοτήτων διάρκειας τουλάχιστον 1 ώρας ανά εβδομάδα όπου τα παιδιά μαθαίνουν και από ένα σύμπτωμα του εγκεφαλικού  με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο, ανάλογο της ηλικίας τους και έχουν βοηθούς 3 υπερήρωες συνταξιούχους. Το πρόγραμμα συνοδεύεται και από ένα βιβλίο δραστηριοτήτων όπου τα παιδιά ασχολούνται με διάφορες διασκεδαστικές δράσεις. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://gr-el.fastheroes.com/. Οι Υπερήρωες είναι ο παππούς Χάρης , ο παππούς Πέτρος και η γιαγιά Όλγα

 

Αφού τους γνωρίσαμε φτιάξαμε τον αγαπημένο μας  σε κολάζ αλλά και με πλαστελίνη

κολαζ ολακολαζ 1κολαζ 2πλαστελινη χοπα

Έπειτα ως ενεργοί πολίτες που ενδιαφερόμαστε για το διπλανό μας και επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους δικούς μας ώστε να προστατευτούν από το εγκεφαλικό επεισόδιο, καλέσαμε τους δικούς μας στο Νηπιαγωγείο για να τους ενημερώσουμε. Τους εξηγήσαμε τι είναι το ΧΟΠΑ ( χέρι, ομιλία, πρόσωπο αμέσως 112) και όλα όσα μάθαμε.

παυλος 1 στεφανος

αρχη κοριτσια τρεις κωνσταντινος μαρία παναγιώτης

Αλλά έπρεπε να ενημερωθούν και οι δικοί μας παππούδες και γιαγιάδες και έτσι έγινε

αγάπη 1 αγάπη 2 δημμητρης σοφια 1 χριστόφορος

Και όχι μόνο αυτοί αλλά και οι ηλικιωμένοι στο ΚΗΦΗ  που η δράση αυτή βρίσκεται σε άλλη ανάρτησή μας.

 

Σχολικό πρωτάθλημα τηγανελαίου

Το Νηπιαγωγείο μας φέτος από τον Οκτώβριο συμμετέχει στο σχολικό πρωτάθλημα τηγανελαίου, μία πρωτοβουλία  της εταιρείας green dramas και μπορούμε να πούμε με μεγάλη επιτυχία!! Γιατί ως υπεύθυνοι πολίτες,  προστατεύουμε τη γη μας  και προωθούμε δράσεις για να φροντίσουμε το περιβάλλον.  Η ανακύκλωση του λαδιού που τηγανίζουμε είναι μία από αυτή!! Έπρεπε να κατανοήσουμε τι σημαίνει και τι γίνεται σε αυτή τη διαδικασία . Και έτσι η αρχή έγινε με  σχετικό βίντεο από τη green dramas όπου παρακολουθήσαμε  στον παρακάτω σύνδεσμο

https://fb.watch/skyKjYJ4x7/

Ακολούθησε συζήτηση και ζωγραφική των σταδίων  ανακύκλωσης του τηγανελαίου αλλά και που επαναχρησιμοποιείται

 

σταδια 1 σταδια 2 σταδια 3 σταδια 4 σταδια 5

που παει που παει 1

Φτιάξαμε το δικό μας ποίημα για την ανακύκλωση λαδιού, το γράψαμε και το ζωγραφίσαμε και έγινε σύνθημά μας

ποιημα

Το σύνθημα μας θελήσαμε να το διαδώσουμε στη γειτονιά μας , να ενημερώσουμε τον κόσμο για την ανακύκλωση του λαδιού ώστε περισσότεροι να συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος!! Ξεκινήσαμε από καταστήματα της γειτονιάς, σε ανθρώπους στο δρόμο και στις πολυκατοικίες και όταν δεν τους βρίσκαμε τοποθετούσε το σύνθημα μας στο γραμματοκιβώτιο μαζί με πληροφορίες για την δράση.

κρεοπωλειο πλακακια φουρνος

μηχανακια πολυκατοικ

μαρια παναγιωτης κωνσταντινα ζ φιλιππος

Επισκεφτήκαμε και το κοντινό μας Νηπιαγωγείο για να τους πούμε το σύνθημά μας και τα όσα μάθαμε για την ανακύκλωση τηγανελαίου

εξηγηση παραδοση 1

μας έδειξαν τον δικό τους κάδο και ανταλλάξαμε τις εμπειρίες μας από αυτή τη δράση

19ο

Στο τέλος φυσικά είχε κέρασμα

κερασμα 1 κερασμα 1 1

Αλλά και τα ίδια παιδιά είχαν εμπλακεί στην ίδια τη διαδικασία φέρνοντας τηγανόλαδο και τοποθετώντας το στον ειδικό κάδο

μηνας

Ζυγίστηκε το λάδι και καταλήξαμε ότι έχουμε πολλές ελπίδες για να πάρουμε έπαλθο

α ζυγιση ζυγαρια σημερα σημερα 1

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

Επίσκεψη στο Δημαρχείο

Την Παρασκευή 24 Μαϊου νήπια του Νηπιαγωγείου μας, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης ¨ Συμμετέχω , ενεργώ στην κοινωνία όπου ζω”  επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Δράμας , με σκοπό να επιδώσουν τα αιτήματα τους σε κάποιον υπεύθυνο της πόλης μας!! Ως ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν στα κοινά, όχι μόνο καταγράφουν τα προβλήματα που τους δυσκολεύουν στην καθημερινότητά τους αλλά προσπαθούν και  να τα επιλύσουν. Ένα πρόβλημα που απασχολεί το Νηπιαγωγείο μας είναι τα λιγοστά δέντρα στην αυλή , με αποτέλεσμα ιδίως τις θερμές μέρες η κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη. Αποτύπωσαν το αίτημα τους για δέντρα στην αυλή μας

ζωγραφιες 3 1

Ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί, όχι μόνο τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, αλλά όλης της γειτονιάς είναι τα παρκάκια και η έλλειψη παιχνιδιών και κάποιου προστατευτικού γύρω τους.

ζωγραφιες 2 1 225x300 1

Μετά σκέφτηκαν να γράψουν ένα γράμμα για να εξηγήσουν τους λόγους των αιτημάτων τους

γραμμα

Στο Δημαρχείο, μας δέχτηκε ο κύριος Αντιδήμαρχος, Σαλπιγκτίδης Παναγιώτης και αφού του εξηγήσαμε τους λόγους της επίσκεψής μας , του επιδώσαμε το φάκελο με  τα αιτήματά μας.

μεσα παραθυροαποδοση

διαβασμα

Του χαρίσαμε και μία αφίσα για καλό καλοκαίρι!

απόδοσηδωρο 1

Έπειτα έγινε ξενάγηση σε χώρους του Δημαρχείου , όπως στο γραφείο του Δημάρχου μας, που ενθουσίασε τα παιδιά

γραφειο δημ 1 1γραφειο δημ 2 1γραφειο δημ.3

γραφειο δημ

Στην αίθουσα των συνεδριάσεων για να συζητήσουμε ό,τι μας απασχολεί

αιθουσα 1 αιθουσα 2

Και βγήκαμε την καθιερωμένη φωτογραφία με την ελπίδα  να βρεθούν λύσεις, σε αυτά που ζητήσαμε!!

αιθουσα εξω

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Σαλπιγκτίδη Παναγιώτη και τους υπαλλήλους του  Δήμου για την φιλοξενία τους και για το ενδιαφέρον που έδειξαν για τα αιτήματά μας!!

Εκκαθάριση των πάρκων της γειτονιάς μας

Τα παρκάκια της γειτονιάς του Νηπιαγωγείου είναι ένας χώρος πολύ αγαπημένος των παιδιών όλης της γειτονιάς αλλά και των μεγάλων. Τον επισκεφτήκαμε πολλές φορές για να παρατηρήσουμε τις εναλλαγές των εποχών, παρατηρήσαμε όμως ότι πάντα  υπήρχαν σκουπίδια πεταμένα κάτω, ενώ υπάρχουν οι κάδοι. Ήταν μία κατάσταση που δεν αρέσει σε κανέναν ούτε μικρό ούτε μεγάλο. Έτσι την Πέμπτη 23 Μαϊου παιδιά του Νηπιαγωγείου μας,  ως ενεργοί πολίτες, ανέλαβαν δράση ,για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των παιδιών αλλά και των μεγάλων της γειτονιάς τους!! Επισκέφτηκαν τα παρκάκια και προχώρησαν στην εκκαθάριση τους από τα σκουπίδια . Αφού φόρεσαν τα καπελάκια τους και τα γάντια τους , πήραν σακούλες και ξεκίνησαν!!!

γαντια καπελα

αγάπη καθαρισμα παυλος

μακρια  σκουπίδια

Εν δράσει

Αφού κάναμε καλή δουλειά , χαρήκαμε που τα καταφέραμε και ήταν  καθαρό

παρκο 1

Τότε προέκυψε και άλλο πρόβλημα ενώ θέλαμε πολύ να παίξουμε,  δεν υπήρχε κάποιο παιχνίδι και   ούτε ασφάλεια αφού δεν είχαν τοποθετηθεί γύρω τους κάποια κάγκελα ή ¨φτάχτης¨ και   ήταν εύκολη η πρόσβαση από μηχανάκι ακόμα και από αυτοκίνητο. Έτσι φύγαμε με μεγάλη μας λύπη γρήγορα . Στο Νηπιαγωγείο αποφασίσαμε να πάμε σε κάποιον υπεύθυνο και να αιτηθούμε κάποιου παιχνιδιού. Πιο υπεύθυνο από τον Δήμαρχο της πόλης δεν υπάρχει  και έτσι καταγράψαμε τα αιτήματά μας!!!

ζωγραφιες 3

Ευχαριστήριο και δωράκια από τον Τοίχο της Καλοσύνης

Ο Τοίχος της Καλοσύνης, για να μας δείξει την ευγνωμοσύνη του για τη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου μας ( παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών) στη δράση του ¨ Γίνε νονός¨  , μας χάρισε δωράκια μπρελόκ για τα παιδάκια μας, τα οποία μοιράστηκαν, καθώς  έπαινο και ευχαριστήριο. Εμείς σας  ευχαριστούμε για τη συνεργασία και που μας δώσετε την ευκαιρία να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας  λίγη χαρά!!

ποδηλατα μοιρασμα

επαινοςευχαριστηρι

Επίσκεψη στο ΚΗΦΗ Δράμας και ενημέρωση για το ΧΟΠΑ Ήρωες

Την Τρίτη 21 Μαϊου, το Τμήμα 1 επισκέφτηκε το  ΚΗΦΗ Δράμας για να παρουσιάσει στους αγαπημένους μας  ηλικιωμένους το πρόγραμμα ΧΟΠΑ  Ήρωες, που δουλεύουμε στο Νηπιαγωγείο μας. Είναι  ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-9 ετών και σκοπό έχει την εκμάθηση των νηπίων των τριών βασικών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού καθώς και την άμεση αντιμετώπισή του. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο σχέδιο δράσης μας με τίτλο ¨ Συμμετέχω , ενεργώ στην κοινωνία όπου ζω¨  και για αυτό τα νήπια γίνονται σούπερ ήρωες και  αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο για την προστασία των αγαπημένων παππούδων και γιαγιάδων.

Αφού χαρήκαμε πολύ που τους συναντήσαμε πάλι, τους εξηγήσαμε το λόγο της επίσκεψης μας και τους αναλύσαμε τι σημαίνει ο τίτλος ΧΟΠΑ

αρχη 1 αρχη 2 αρχη 3

Έπειτα πήραμε τα βιβλία του προγράμματος και τους μιλήσαμε για τους τρεις ήρωες τον παππού Χάρη και Πέτρο και τη γιαγιά Όλγα καθώς και τον Αλέξη, για το πως προκαλείται το εγκεφαλικό, τα τρία  βασικά συμπτώματα του εγκεφαλικού αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

δημητρης κωνσταντινα σοφια

αλεξηςδημητρης 1

Αφού έγινε η ενημέρωση, πήραμε πολλά συγχαρητήρια, ήρθε η ώρα του παιχνιδιού και του κεράσματος

παιχνιδι κερασμα

Ο κύριος Ιωάννης , ο καλλιτέχνης του ΚΗΦΗ , ζωγράφισε για όλους μας και μας  χάρισε τις υπέροχες δημιουργίες του

ζωγραφιες 1 ζωγραφιες

Ανταλλάξαμε δώρα και πολλές ευχές για ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και δώσαμε υπόσχεση να ανταμώσουμε από Σεπτέμβριο!!!

δωρο δωρισμα κολαζ

Ευχαριστούμε πολύ τους αγαπημένους μας παππούδες και γιαγιάδες, το προσωπικό του ΚΗΦΗ Δράμας αλλά και την υπεύθυνή του κ. Σοφία Γαβριηλίδου για τη ζεστή και υπέροχη φιλοξενία.

Δωρεά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Δράμας, προχώρησε σε δωρεά και εξόπλισε τις αίθουσες διδασκαλίας του Νηπιαγωγείου μας με 3 τηλεοράσεις και συγκεκριμένα τα τμήματα 1,2 και 3, μια ενέργεια που συμβάλει ιδιαιτέρως στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του Νηπιαγωγείου μας . Κυρίως όμως η προσφορά αυτή, ενισχύει την προσπάθεια των Νηπιαγωγών, για την αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιοτικής εκπαίδευσης προς τους μαθητές /τριες μας. Ο Σύλλογος διδασκόντων του Νηπιαγωγείου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αμέριστη βοήθεια και στήριξη που παρέχουν στην σχολική μας μονάδα.. Ευχόμαστε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί επ’ ωφελείας των μαθητών και μαθητριών του Νηπιαγωγείου μας…

τμημα 1 τμημα 2 τμημα 3

Προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STE(A)M

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη προσέγγιση STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Arts,  Mathematics Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τις Επιστήμες των Μηχανικών, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά) αυξάνεται ολοένα και περισσότερο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, η προσχολική εκπαίδευση δεν δύναται να παραμένει αδιάφορη στις εξελίξεις, και για αυτό το Υπουργείο Παιδείας προμήθευσε το Νηπιαγωγείο μας με το αντίστοιχο υλικό Ρομποτικής κ STE(Α)M. Με αυτό το υλικό θα στοχεύσουμε στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών μας μέσω καταστάσεων επίλυσης προβλήματος και πειραματισμού, όπως η κριτική σκέψη, ο προγραμματισμός, η δημιουργικότητα, η συνεργασία.. Το υλικό που προμηθευτήκαμε είναι

18 bee bot σετ

18 πίστες Αρχαία Ελλάδα

18 πίστες Αγρόκτημα

18 θήκες γραφής

πινακιδα μπι αγροκταρχαια 1

ΜΑΝΑ-ΜΑΝΟΥΛΑ-ΜΑΜΑ

Την Κυριακή 12 Μαϊου ( τη δεύτερη Κυριακή του Μάη) γιορτάζανε όλες οι μαμάδες του κόσμου, οι μαμάδες στην Αμερική, στην Αφρική αλλά και οι δικές μας μαμάδες.

Οι πρώτες αναφορές για τη γιορτή της μητέρας και τη μητρότητα ήταν από τα αρχαία χρόνια στην αρχαία Ελλάδα. Μια φορά κι έναν καιρό τον κόσμο μας σκέπαζε βαθύ σκοτάδι… Και μετά γεννήθηκε η γη κι απ’ αυτήν… τα πάντα!  Η πρώτη θεά που οι άνθρωποι λάτρεψαν ήταν  η γη, που την έλεγαν τότε Γαία. Η μητέρα γη (γαία) σύζυγος του Ουρανού γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.

γαια

Στην Ελλάδα αρχικά γιορταζόταν η μητέρα την ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού δηλαδή την ημέρα που η Παναγία και ο Ιωσήφ πήγαιναν τον 40ήμερο Χριστό στην εκκλησία για ευλογία (σαραντισμό).

υπαπαντη

Από αρχαιοτάτων χρόνων πολλοί καλλιτέχνες όπως ζωγράφοι , γλύπτες , ποιητές ύμνησαν με τα έργα τους τη μητέρα

γλυπτικη  αρχαια αγιογραφιαιακωβιδης κλιμτ

Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με τη μαμά και διαβάσαμε παραμύθια για αυτήν.

βιβλιο

Έπειτα παίξαμε με τη Μανούσκα και διατάξαμε  από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη και  τη ζωγραφίσαμε

διαταξη διαταξη 2

Ακούσαμε και χορέψαμε το τραγούδι η ¨Καλύτερη μαμά του κόσμου¨

Τις αφιερώσαμε ζωγραφιές και κάρτες με χρόνια πολλά

ζωγραφια 1 εγω καρτα κατρες βασω

καρτες

Και μετά πήραμε διάφορα υλικά για να τις κατασκευάσουμε δωράκια με τα χεράκια μας, λουλούδια, κολιέ και μπρελόκ με πολλή αγάπη!!

λουλουδια καρδουλες κολιε κολιε 2 μπρελοκ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!