Αρχεία για Νοέμβριος, 2021

“17 Νοέμβρη 1973”

Νοέ 202117

17η Νοέμβρη 1973: Ημέρα μνήμης ενός αγώνα που βοήθησε να λάμψει η δημοκρατία! Ημέρα τιμής σε εκείνους που πάλεψαν ενωμένοι για τα ιδανικά τους, για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη! Αντιπαραβάλλοντας τις έννοιες της «δημοκρατίας» και της «δικτατορίας», μέσα από συζητήσεις με τη βοήθεια βιβλίων και αρχειακού υλικού, τα παιδιά αντιλήφθηκαν την ξεκάθαρη υπεροχή […]

από κάτω από: Γενικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “17 Νοέμβρη 1973”

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ

20211008 075049

Από το 1764 ιδρύθηκε στη Δημητσάνα το Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων, γνωστό ως σχολή της Δημητσάνας. Ο χώρος αυτός αποτέλεσε βασικό κέντρο παιδείας της περιοχής. Από τη σχολή της Δημητσάνας αποφοίτησαν 8 πατριάρχες και 70 ιεράρχες, οι οποίοι προετοίμασαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ανάμεσά τους ο Γρηγόριος ο Ε’, ο Παπαφλέσσας και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Στον ιστορικό αυτόν χώρο συστεγάζονται σήμερα το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Δημητσάνας (κοινή είσοδος, κοινός προαύλιος χώρος). Στο ίδιο κτίριο εδράζεται και η ιστορική Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, στην οποία λειτουργεί και μουσείο, με εθνικά κειμήλια, όπως η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο οποίος γεννήθηκε στη Δημητσάνα.

Το Σχολείο μας βρίσκεται στο κέντρο της τοπικής κοινότητας δίπλα από το εμβληματικό ρολόι, σήμα κατατεθέν του τόπου, και το Δημαρχείο του Δήμου Γορτυνίας. Απέναντι από το Σχολείο βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής. Το προαύλιο της Σχολικής Μονάδας είναι κοινόχρηστος χώρος με την Εκκλησία και τη Βιβλιοθήκη. Το Σχολείο μας λειτουργεί ως 1/θεσιο και το σχολικό έτος 2021-2022 φοιτούν σε αυτό 6 μαθητές/τριες από τη Δημητσάνα και από τις τοπικές κοινότητες  Ράφτη, Ζυγοβιστίου και Στεμνίτσας.

Χάρτης και πλήρη στοιχεία του σχολείου



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων