Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς (21 Ιανουαρίου 2025)
Είναι άραγε ποτέ αρκετές οι αγκαλιές που κάνουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπά; Έχετε σκεφτεί ποτέ τη σπουδαιότητα κάθε αγκαλιάς που ανταλλάσσουμε; Τα ερευνητικά δεδομένα πάντως αναδεικνύουν τη συμβολή τους στη συναισθηματική και ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων!
Μάλιστα, η Virginia Satir, μία σπουδαία οικογενειακή ψυχολόγος, τονίζει πως χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ για να διατηρηθούμε και δώδεκα για να εξελιχθούμε!
Αφορμή για τη συζήτησή μας με τα παιδιά αποτέλεσε η ανάγνωση του βιβλίου “Η αγκαλιά που ψήλωνε“, του Μάριου Μάζαρη (Εκδόσεις Παπαδόπουλος). Στο βιβλίο του η αγκαλιά από τους φίλους και συμμαθητές/-τριες είναι αυτή που βοηθά την ηρωίδα, Αλίκη, να “ψηλώσει”, όταν άλλοι την φώναζαν κοντή, την έδειχναν και γελούσαν μαζί της… Αυτή η αγκαλιά, όμως, την έκανε να νιώσει αποδοχή, αναγνώριση, κομμάτι μιας ομάδας!
Άραγε πώς θα νιώθαμε στη θέση της Αλίκης; Ποια συναισθήματα μας έρχονται στο μυαλό; Εμάς μας έχουν κοροϊδέψει ποτέ και για ποιο λόγο; Τι θα λέγαμε στα παιδιά που κορόιδευαν την ηρωίδα;
Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που καθοδήγησαν την κουβέντα μας. Κι ύστερα, βάλαμε μπρος για τις δράσεις “Αδιάβροχος εαυτός” και “Δωρεάν αγκαλιές” από το βιβλίου του ίδιου συγγραφέα με τίτλο “Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς“.
“Αδιάβροχος Εαυτός”: Αρχικά, τα παιδιά έκαναν παρατηρήσεις για διάφορα χαρακτηριστικά που παρατηρούν το ένα στο άλλο και στην εκπαιδευτικό. Ύστερα, κλήθηκαν να κάνουν κάποια πιο δυσάρεστα σχόλια για την εκπαιδευτικό, η οποία ακούγοντάς τα απαντούσε “Αυτή είναι απλώς η γνώμη σου!” και ταυτόχρονα άνοιγε σιγά σιγά μια ομπρέλα που κρατούσε στα χέρια της. Η ομπρέλα συμβολίζει το “φίλτρο” μας απέναντι σε όσα οι άλλοι λένε για εμάς, τα οποία είναι απλώς η γνώμη τους και όχι η αλήθεια. Συζητήσαμε για το ότι εμείς καθορίζουμε αυτό που είμαστε ανεξάρτητα από όσα μπορεί να μας λένε!
“Δωρεάν Αγκαλιές”: Έπειτα, μιλήσαμε για τη σημασία κάθε αγκαλιάς, αλλά και ο ζήτημα της δικής μας “συναίνεσης-συμφωνίας” στο να πραγματοποιηθεί αυτή. Ετοιμάσαμε έτσι τα εισιτήρια για τις αγκαλιές μας. Τα ζωγραφίσαμε και τα προσφέρουμε σε όποιον/-α θέλουμε να μας χαρίσει την αγκαλιά του!
Τέλος, κατασκευάσαμε την πιο γλυκιά αγκαλιά μας για τους ανθρώπους που μας αγκάλιασαν για πρώτη φορά στη ζωή μας: τη μαμά και τον μπαμπά!