Εργαστήριο δεξιοτήτων για τη διαφορετικότητα και τον αλληλοσεβασμό.

Τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο ολοκληρώσαμε όπως είχαμε προγραμματίσει το δεύτερο εργαστήριο δεξιοτήτων της χρονιάς από τη θεματική ενότητα : Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη. Ο τίτλος του ήταν : αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα στο νηπιαγωγείο και αντλήθηκε όπως και το πρώτο απο τις βιβλιοθήκες του ΙΕΠ.

Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε είναι από κάποιες απ τις δραστηριότητες που έγιναν σε αυτό το εργαστήριο.

1
Ελεύθερη κίνηση στον χώρο

με συνοδεία τη μουσική του Βιβάλντι “χειμώνας” απ τη συλλογή 4 εποχές τα παιδιά μιμήθηκαν ελεύθερα τις κινήσεις μιας χιονονιφάδας, προσέχοντας μόνο να αφήσουν ελεύθερο χώρο και στις άλλες νιφάδες.

3

στη συνέχεια εκ περιτροπής μπήκαν όλα τα παιδιά στη θέση του συντονιστή της ομάδας. Το κάθε παιδί που αναλάμβανε αυτόν τον ρόλο έδινε την κίνηση στα υπόλοιπα.

5 1
Οι κανόνες της ομάδας

Σε κάθε ευκαιρία τα παιδιά μαθαίνουν ότι όσα λέμε μπορούμε να τα γράφουμε για να τα θυμόμαστε. Καταγράψαμε λοιπόν σε μορφή ιστογράμματος τις ιδέες μας για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας.

Φτιάξαμε και μια αφίσα με τις παλάμες μας να αντικαθιστούν τα φύλλα ενός δέντρου. Μέσα στις παλάμες τα παιδιά είχαν ζωγραφίσει σκηνές όπου παίζουν με αγαπημένα τους πρόσωπα.

4 1

στο Φυλλάδιο που θα πάρουν στο τέλος της χρονιάς τα παιδιά αναλύονται οι στόχοι της κάθε δραστηριότητας. Αυτό που συμφωνήσαμε πάντως στο τέλος του εργαστηρίου είναι ότι είμαστε κι εμείς όπως και  οι νιφάδες όταν τις παρατηρείς στο μικροσκόπιο, όλοι διαφορετικοί και όλοι πανέμορφοι!