25η Μαρτίου, Διπλή Γιορτή -Διπλή Χαρά.

 

Διπλή Γιορτή -Διπλή Χαρά, γιορτάζει η Πατρίδα μαζί κι η Παναγιά.

Η 25η Μαρτίου, είναι διπλή γιορτή για τους Έλληνες. Εθνική αλλά και θρησκευτική.

Σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών, ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς.

 Εθνικοθρησκευτικοί μύθοι γύρω από την Επανάσταση του '21 | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Εκτός βέβαια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασής του 1821, η 25η Μαρτίου έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα. Γιορτάζουμε  τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού.

Ο Ευαγγελισμός είναι η αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι δια μέσου αυτής  θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού

.

Η ημέρα λοιπόν του Ευαγγελισμού ήταν η ημέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού.

Η γιορτή είναι τόσο μεγάλη, που η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να φάνε ψάρι ακόμα και αν η 25η Μαρτίου πέσει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε όλες της περιπτώσεις, η γιορτή της 25ης Μαρτίου είναι ίσως η πιο σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αφού είναι διπλή και διπλά χαρμόσυνη.

 

Να ακούσουμε τα τραγούδια που έλεγαν οι Έλληνες εκείνα τα χρόνια του ξεσηκωμού τα οποία τους έδιναν δύναμη και κουράγιο για να συνεχίζουν το δύσκολο αγώνα τους.

https://video.link/w/Dugdc

https://video.link/w/OFgdc

Το Παραμύθι τα ‘Ελληνάκια’ της Ευγενίας Φακίνου θα μας δώσει πληροφόριες για τη ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ας το παρακολουθήσουμε:

Βήμα βήμα ως την Λαμπρή με την Κυρά Σαρακοστή.

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.

Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ας μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την Κυρά Σαρακοστή και ας προσπαθήσουμε να την φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι μας με την βοήθεια της μαμάςπατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο. 

ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η ζωγραφιά της Γεωργίας με θέμα η Κυρά Σαρακοστή.