Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών και σπουδαιότητά της.

Η κοινωνία των μελισσών.

 

H μέλισσα είναι ένα κοινωνικό  έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες τα μελίσσια. Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άτομα, 40.000 ή και περισσότερα στις αρχές του καλοκαιριού, τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί σε τρεις τάξεις, τις εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τους κηφήνες και τη βασίλισσα.

Tο μελίσσι ζει σε φωλιές που το προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή. Η φωλιά είναι ένας κοίλος χώρος με μικρή είσοδο όπως η κουφάλα ενός δέντρου, η κοιλότητα κάποιου βράχου ή κάποιου κτίσματος, όπου στο εσωτερικό της οι μέλισσες χτίζουν κηρήθρες. Το 1885 ο Αμερικανός μελισσοκόμος Langstronth κατασκεύασε την πρώτη κυψέλη ένα σύνθετο εργαλείο, που επιτρέπει στο μελισσοκόμο να επεμβαίνει στη ζωή του μελισσιού, να υποβοηθά την ανάπτυξή του με διάφορους μελισσοκομικούς χειρισμούς και να συλλέγει περισσότερο μέλι. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους οι μέλισσες το περνούν σε δραστηριότητες μέσα στη φωλιά τους και μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων τους λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό περιβάλλον και γίνεται αντιληπτό σε μας.

Δείτε παιδιά το παρακάτω βίντεο και ζωγραφίστε ό,τι σας άρεσε περισσότερο.

Μικρή μικρή νοικοκυρά μεγάλη πίτα κάνει, Τι είναι; Μα φυσικά η μέλισσα. 

Γνωρίζετε άλλα αινίγματα για την μέλισσα; Αν ναι μπορείτε να μας τα στείλετε;

Από  ποιο  γράμμα αρχίζει η μέλισσα;Βρείτε  από περιοδικά ή εφημερίδες λεξούλες που αρχίζουν από το αρχικό γράμμα της μέλισσας και αφού τις κόψετε να τις κολλήσετε σε ένα λευκό χαρτί και να μας τις στείλετε.

Ας ακούσουμε και ένα τραγουδάκι για τη μέλισσα:

Και για να παίξουμε ας φτιάξουμε το παρακάτω παζλ:

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση