Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Φροντίζω το περιβάλλον – Τίτλος: Φυσικές Καταστροφές- Το Δάσος
Προστατέψτε το Δάσος είναι πηγή Ζωής!
1ο Εργαστήριο: Τι είναι το Δάσος;
Α. Αρχικά, οι εκπαιδευτικοί κατέγραψαν τις γνώσεις των παιδιών για το ΔΑΣΟΣ. Έπειτα οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο στον υπολογιστή όπου πήραν χρήσιμες πληροφορίες για το δάσος, άκουσαν διάφορους ήσχους απο το δάσος και διάβασαν ένα παραμύθι σχετικά με την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στα δέντρα, στα φυτά και στα ζώα του δάσους γενικά.
Β. Εν συνεχεία, οι μαθητές ζωγράφισαν και έγραψαν τη λέξη Δάσος.
2ο Εργαστήριο: Τα Ζώα του Δάσους.
Α. Είδαμε στον υπολογιστή ποιά ζώα ζουν στο δάσος και ακολούθησε φύλλο εργασίας.
Β. Παίξαμε μερικά μουσικοκινητικά παιχνίδια με θέμα τα ζώα του Δάσους “κάνοντας μια μικρή περιγραφή ζητάμε από τα παιδιά να βρούν το σωστό ζωάκι”, “αναπαράσταση ενός ζώου του δάσους” και το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι περπατώ περπατώ μες στο δάσο όταν ο λύκος δεν είναι εδω.
Γ. Τα παιδιά ζωγράφισαν το αγαπημένο τους ζωάκι του Δάσους και έγραψαν το ονομά του.
3ο Εργαστήριο: Η Ζωή στο Δάσος.
Με τους μαθητές παρακολουθήσαμε ένα βιντεάκι στον υπολογιστή και μάθαμε πως κυλά η ζωή στο Δάσος, δηλαδή πως μεγαλώνουν τα φυτά, τι χρειάζονται για να ζήσουν, πως ζουν τα ζώα. Έπειτα, είδαμε ένα παραμύθι σχετικά με την τροφική αλυσίδα και μάθαμε ότι μέσα στο δάσος όλα λειτουργούν σαν μια αλυσίδα, “την τροφική αλυσίδα”. Τέλος, οι μαθητές έφτιαξαν την τροφική αλυσίδα.
4ο Εργαστήριο: Τι μας δίνει το Δάσος;
Α. Με τους μαθητές παρατηρήσαμε κάποιους πίνακες αναφοράς στην παρεούλα και είδαμε τι σημαντικά πράγματα μας προσφέρει το δάσος και έπειτα ζωγραφίσαμε πίνακες ζωγραφικής οπου υποδηλώνουν τη σημαντικότητα του ΔΑΣΟΥΣ.
Β. Κάναμε μαθηματικά κολλόντας μήλα και καρπούς στους κορμούς των δέντρων σύμφωνα με τον αναφερόμενο αριθμό.
5ο Εργαστήριο: Το δάσος κινδυνεύει!
Α. Διαβάσαμε το διαδικτυακό παραμύθι “το καμένο δάσος” και είδαμε ότι το δάσος αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους, όμως η μεγαλύτερη απειλή είναι ο άνθρωπος.
Β. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με πυρκαγίες και διαπιστώσαμε πόσο μεγάλο κακό μπορεί να κάνει η φωτιά.
Γ. Τέλος, οι μαθητές ζωγράφισαν σε μια κόλλα χαρτί πως ήταν το δάσος πριν και μετά τη φωτιά.
6ο Εργαστήριο: Γνωρίζουμε τα Φυτά- Φυτεύουμε τα δικά μας Φυτά.
Α. Οι μαθητές κατέβηκαν στον αύλιο χώρο του δέντρου και παρατήρησαν τα φυτά, τα δέντρα, τα μικρά εντομάκια που περιτριγύριζαν.
Β. Οι μαθητές έκοψαν μερικά φυλλαράκια απο τα δέντρα μετά την υπόδειξη των δασκάλων τους για να φτιάξουν ένα βιβλίο με φυτά “φυτολόγιο- βοτανολόγιο.
Γ. Έφτιαξαν τα δικά τους φυτά με υλικά ένα πλαστικό ποτήρι, φακές, βαμβάκι και νερό και τα έβαλαν στον ήλιο. Επίσης έκαναν και ένα πείραμα, έβαλαν ένα ποτηράκι απο φακές μέσα στην ντουλάπα του νηπιαγωγείου, ποτίζοντας το όμως καθημερινά όπως τα υπόλοιπα και άλλο ένα στο παραθυρο με τα υπόλοιπα ποτηράκια δίχως όμως να του ρίχνουν νερό.
Τα αποτελέσματα ήταν ότι το φυτό μεγάλωνε όμως κιτρίνιζε και δεν ήταν πυκνό όπως τα υπόλοιπα, ένω το ποτήρι χωρίς το νερό δεν έβγαλε ποτέ φυτά.
Δ. Εν συνεχεία, με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Δάφνης κάναμε δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του σχολείου μας για να περάσουμε το μήνυμα στους μικρούς και μεγάλους φίλους μας, ότι πρέπει να αγαπάμε τα δέντρα, τα φυτά και το δάσος γιατί μας προσφέρουν οξυγόνο, χρώματα, ευωδίες και χαρά.
Ε. Τέλος, το νηπιαγωγείο είδε με τους μαθητές ένα βίντεο στον υπολογιστή για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος και έπειτα όλοι οι μαθητές ατομικά ζωγράφισαν ένα ευτυχισμένο και υγιές περιβάλλον.
7ο Εργαστήριο: Πειράματα με θέμα το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο και τα ηφαίστεια
Στις 29 Μαϊου του 2024 επισκέπτηκε το Νηπιαγωγείο μας ένας υποψήφιος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και έκανε στους μικρούς μαθητές διάφορα πειράματα με θέμα τη φωτιά.
Πείραμα 1ο
Τι θα συμβεί στο αναμμένο κεράκι αν το σκεπάσουμε με ένα ποτήρι; Παρατηρήσαμε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έσβησε η φωτιά, ενώ στα άλλα δύο που δεν ήταν σκεπασμένα , δεν έσβησαν. Συνεπώς καταλάβαμε ότι αν στερήσουμε τον αέρα (οξυγόνο) από τη φωτιά, αυτή σβήνει.
Πείραμα 2ο
Φτιάχνουμε έναν πυροσβεστήρα με ξύδι και σόδα που σβήνει τη φλόγα του κεριού. Οι φυσαλίδες του αερίου που σχηματίστηκαν μέσα στο ποτήρι όταν ανακατέψαμε τη σόδα με το ξύδι, είναι διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο αυτό είναι βαρύτερο από τον αέρα και επομένως ανεβαίνει μέσα από το μπουκάλι προς τη φλόγα, απομακρύνοντας με τον τρόπο αυτό το οξυγόνο και διακόπτοντας την καύση. Γνωρίζεται ότι και οι πυροσβεστήρες περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα;
Πείραμα 3ο
Κατασκευάσαμε ένα ηφαίστειο στην τάξη μας και είδαμε την έκρηξη του! Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!!
- Εν συνεχεία οι μαθητές έκαναν ένα φύλλο εργασίας, “τι παρατήρησαν από τα 3 πειράματα που είδαν;”
- Μετά το τέλος των πειραμάτων οι μαθητές παρελαβαν έναν έπαινο “Μικρού Επιστήμονα” για την αποτελεσματική συμμετοχή τους στα πειράματα.
8ο Εργαστήριο: Φυσικές καταστροφές
Σε αυτό το εργαστήριο οι μαθητές έμαθαν για τις φυσικές καταστροφές και ειδικότερα για τις πυρκαγίες, τα ηφαίστεια και τις πλημμύρες. Τα παιδιά κατανόησαν ότι οι πυρκαγίες στα δάση και η αποψίλωση των δασών προκαλεί το φαινόμενο των πλημμύρων. Για παράδειγμα, η χώρα μας κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά πλημμύρων που πλείττουν σημαντικά τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την οικονομία ειδικότερα.
Α. Αρχικά, οι μαθητές είδαν ένα βίντεο στον υπολογιστή, ένα περιστατικό πλημμύρας που έπληξε την Ελλάδα.
Β. Οι μαθητές έφτιαξαν την κιβωτό του Νώε ζωγραφίζοντας και κολλώντας πάνω στην κιβωτό τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ζώα ή αντικείμενα που θα έπερναν μαζί τους, ώστε να γλιτώσουν απο τις πλημμύρες.
9ο Εργαστήριο: Αξιολόγηση
Α. Σε αυτό το εργαστήριο οι μαθητές έκαναν ένα φύλλο εργασίας ομαδικά αλλά και ατομικά, έτσι ώστε να συνοψίσουν όσα έμαθα στην πορεία αυτού του εργαστηρίου.
Β. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα ομαδικό κολλάζ με θέμα το δάσος, την αξία του, τα οφέλη του και τι πρέπει να κάνουμε για να φρόντιζουμε το ΔΑΣΟΣ.