Ο σπόρος της ειρήνης. Ταξιδεύοντας με ένα βιβλίο.

 

«Η ειρήνη δίνει ψωμί στον γεωργό, ακόμα κι αν βρίσκεται ανάμεσα στα βράχια, αντίθετα ο πόλεμος του φέρνει δυστυχία κι αν ακόμα βρίσκεται στον πιο πλούσιο κάμπο.»
Μένανδρος

 

 


Με αυτό το πανέμορφο αντιπολεμικό παραμύθι επιλέξαμε φέτος να ξεκινήσουμε το < Ταξιδεύοντας μέσα από ένα βιβλίο>.Στόχος μας να υμνήσουμε τα παιδιά το ιδανικό της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας και της Αγάπης μεταξύ των λαών. Και μάλιστα τώρα, σήμερα, που η Ειρήνη υποφέρει και βιάζεται, ας σπείρουμε και μεις μαζί με τα παιδιά μας ένα σπόρο, τον σπόρο της Ειρήνης, με την ελπίδα αυτός ο σπόρος να φυτρώσει, να θεριέψει και να δώσει πολλούς καρπούς που θα εξαπλωθούν στα πέρατα του κόσμου.

Η αφορμή μας δόθηκε με τον εορτασμό της επετείου της 28 Οκτώβρη ,στο νηπιαγωγείο μας.

Καπετάνιος στο πρώτο αυτό ταξίδι μας ο  Κωνσταντίνος που πήρε το βιβλίο στο σπίτι του να το διαβάσει με τους γονείς του να το επεξεργαστεί και να  μας το παρουσιάσει στο σχολείο.

Ζωγράφισαν την σκηνή των δύο λαών των σκαραβαίων και των σκαθαριών και τον σπόρο που έπεσε ακριβώς στη γραμμή τω συνόρων τους και έγινε αιτία πολέμου ,γιατί τον διεκδικούσαν και οι δύο λαοί.


 

Τι άλλο όμως θα μπορούσαν να σκεφτούν οι δύο λαοί πριν φτάσουν στον πόλεμο; Τα παιδιά καταθέσαν τις απόψεις τους και τις καταγράψαμε.

Αν κάνανε όλα αυτά τότε

Ο πόλεμος και η ειρήνη μέσα από δύο υπέροχους πίνακες ζωγραφικής .

Πως αισθανόμαστε στη θέα του πολέμου

και πως στη θέα της ειρήνης

Είδαμε εικόνες πολέμου και εικόνες ειρήνης .

Τι συμβαίνει στον πόλεμο τι στην ειρήνη.

 

τις ομαδοποιήσαμε και γράψε λέξεις που σχετίζονται με πόλεμο και λέξεις με ειρήνη.

Πως αισθανόμαστε στον πόλεμο και πως στην ειρήνη

Είδαμε την ειρήνη μέσα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου <Ειρήνη>

Ακολούθησαν πολλές  δραστηριότητες που βγήκαν μέσα από τα λόγια του Ρίτσου για το τι είναι ειρήνη.

τα σκουριασμένα κανόνια είναι ειρήνη.

                                                        και γίνονται< τα κανόνια της ειρήνης>

Μαζί με τους φίλους μας από το Τμήμα 2 κάναμε το κανόνι ανθοστόληστη φωλιά για τα πουλιά και μας παρουσίασαν σε κουκλοθέατρο το κανόνι της ειρήνης.

Χορέψαμε και τραγουδήσαμε για την ειρήνη και φτιάξαμε με το σώμα μας το σήμα της.

Κάναμε αναγραμματισμό της λέξης ειρήνη και με κεφαλαία και πεζά γράμματα και αντιστοίχηση πεζών με κεφαλαίων.

Μέσα από το Φωτόδεντρο ένα εκπαιδευτικό δίκτυο ήρθαμε σε επαφή και με τη γραφή άλλων χωρών και είδαμε πως γράφεται η λέξη ειρήνη αλλά και πως ακούγεται και σε άλλες γλώσσες.

Τα παιδιά θέλανε και στα κινέζικα τη λέξη ειρήνη, τη βρήκαμε στο διαδίκτυο , αλλά δε μπορέσαμε να τη διαβάσουμε.

Χορέψαμε τον χορό της ειρήνης που τον βρήκαμε στο διαδίκτυο.

Τα παιδιά όλης της γης είναι ειρήνη.< Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια.>

Κάναμε την ακροστοιχίδα της λέξης ΕΙΡΗΝΗ 

Ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων.< Δώστε τα χέρια αδέρφια μου> αυτό είναι ΕΙΡΗΝΗ γράφει ο Ρίτσος.

Από αυτόν τον στίχο εμπνευστήκαμε για την δημιουργία της αφίσας μας για την ειρήνη.

Στα περιστέρια που συμβολίζουν την ειρήνη γράψανε τα παιδιά τη λέξη ειρήνη σε άλλες γλώσσες που γνωρίσαμε σε προηγούμενη δραστηριότητα.

Αγάπη, φιλία, ομόνοια, συνεργασία, χαρά, ελπίδα, αποδοχή είναι αξίες που συνοδεύουν την ειρήνη και τις γράψανε πάνω στην αφίσα τους.

Και αυτή είναι η αφίσα μας.

Πως καταλαβαίνουν όμως τα παιδιά την ειρήνη το αποτύπωσαν σε φίλο εργασίας.

 

Ο Κωνσταντίνος που ήταν ο καπετάνιος σε αυτό το ταξίδι μας παρουσιάζει το έργο που έφτιαξε με την οικογένεια του ,εμπνευσμένο από το βιβλίο <ο σπόρος της ειρήνης>. Είναι ένα γλυπτό. Μία μελά   που η μισή είναι η ελιά του πολέμου και η άλλη μισή η ελιά της ειρήνης.

Στον πόλεμο η ελιά είναι καμένη και μαυρισμένη χωρίς καρπούς και φύλλα. Στον κορμό της υπάρχουν μόνο σκουπίδια και η μόλυνση που αφήνει ο πόλεμος στον πλανήτη Γη.

Στην πλευρά της ειρήνης  όλα είναι καταπράσινα με καρπούς , στον κορμό υπάρχει ζω’η , υπάρχει ομορφιά και λουλούδια και πάνω στα φύλλα της ελιάς μας έγραψε της αξίες μέσα στις οποίες ζει και αναπτύσσεται η ειρήνη.

 

Και το υπέροχο γλυπτό του Κωνσταντίνου μαζί με την αφίσα μας μπήκανε στο καράβι μας για να μας υπενθυμίζουν τι μάθαμε και αποκομίσαμε σε αυτό  το  ταξίδι μας  μέσα από το βιβλίο< ο σπόρος της ειρήνης>

Το έργο του Κωνσταντίνου έκανε μεγάλη εντύπωση στα παιδιά. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε και στην τάξη μας και εμείς τέτοια έργα και να δημιουργήσουμε ένα μουσείο με δικά μας έργα τέχνης.

Ο Κωνσταντίνος μας έφερε φωτογραφίες για να μας δείξει τον τρόπο που δημιούργησε το έργο του και διάφορες φάσεις μέχρι την τελική του μορφή.

 

 

 

Αλήθεια τι είναι αυτός ο σπόρος που κατάφερε να μας ταξιδέψει μέσα από αυτό το βιβλίο;

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο και με τους σπόρους , μιας και είναι Νοέμβριος και είναι η εποχή  του  οργώματος  και της  σποράς .

Τα παιδιά φέραν σπόρους στο σχολείο τους ομαδοποιήσαμε, τους αναγνωρίσαμε και τους γράψαμε , μετρήσαμε των αριθμό των γραμμάτων.

 

Είδαμε στο διαδίκτυο το όργωμα και τη σπορά σήμερα , αλλά και τα παλιά χρόνια και ακολούθησε συζήτηση για τις συνθήκες της σποράς τα παλιά χρόνια και σήμερα.

<ο γεωργός πάει στον αγρό με μιμητικές κινήσεις>

Τι χρειάζεται ένας σπόρος για να μεγαλώσει

Στάδια ανάπτυξης ενός φυτού.

Φτιάξαμε τα δικά μας χωράφια και σπείραμε σπόρους ,με δύο τρόπους. Με βαμβάκι και χώμα.

Τα ποτίσαμε και τα βγάλαμε στην αυλή μας γιατί χρειάζονται ήλιο και αέρα για να μεγαλώσουν.

Είναι όμως προστατευμένα έξω τα σποράκια μας; Χρειάζονται ένα φύλακα για να τα προστατεύει από τα πουλιά.

Έτσι φτιάξαμε ένα σκιάχτρο.

Αντιστοιχίσαμε λέξεις με καρτέλες , μετρήσαμε τα γράμματα των λέξεων και γράψαμε τον αριθμό.

 

Πήγαμε στην αρχαιότητα και από τη μυθολογία  γνωρίσαμε μέσα από την τέχνη, τη θεά Δήμητρα που ήταν προστάτης της Γης και της γεωργίας.  

Demeter Mourning Persephone

Το Δ  της Δήμητρας με τα δάχτυλα, με το σώμα και σε φύλο εργασίας.

 

Είδαμε τον μύθο της Περσεφόνης σε βίντεο , που ήταν η κόρη της θεάς Δήμητρας και συζητήσαμε πως αυτός ο μύθος σχετίζεται με την αλλαγή των εποχών σύμφωνα με αυτά που πίστευαν στα αρχαία χρόνια και σύμφωνα με τη μυθολογία μας.

ο μύθος της Περσεφόνης σε εικόνες που βρήκαμε στο διαδίκτυο σε εικονογράφηση. 

Η ιστορία όπως εξελίσσεται μέσα από τις εικόνες και αρίθμηση των φάσεων.

οι 4 εποχές μέσα από εικόνες τις αναγνωρίσαμε τις διαβάσαμε και αντιστοιχίσαμε εποχές με όνομα.

Με τα χεράκια μας χτυπώντας σπάσαμε τις λεξούλες των εποχών τις μετρήσαμε για κάθε εποχή και συνθέσαμε τις λέξεις από την αρχή , μετρώντας συλλαβές και γράμματα αντίστοιχα.

Εποχές και θεά Δήμητρα. Φθινόπωρο και Χειμώνα λυπημένη, Άνοιξη και Καλοκαίρι χαρούμενη.

Μετρήσαμε τους μήνες κάθε εποχής και είδαμε ότι η Δήμητρα 6 μήνες το χρόνο είναι χαρούμενη και 6 μήνες λυπημένη και ψάχνει την κόρη της.

Για κάθε μήνα που λείπει η Περσεφόνη αντιστοιχίσαμε και ένα σπόρο με ρόδι, όσα δηλαδή έφαγε η Περσεφόνη πριν φύγει από τον Πλούτωνα και επιστρέψει στην γη.

Τi συμβαίνει στη γη όταν η  Περσεφόνη είναι 6 μήνες το χρόνο με τον Πλούτωνα και 6 με τη μητέρα της; ;Έχουμε την εναλλαγή των εποχών.

 

Πότε ανθίζει πότε καρπίζει πότε ξεραίνεται και πότε μαραίνεται το είδαμε μέσα από το δέντρο των 4 εποχών, σε κάθε εποχή αντιστοιχίσαμε και την ανάλογη εικόνα και το ανάλογο συναίσθημα. Όλα αυτά όμως είναι μυθολογία, εξηγήσαμε στα παιδιά ότι αυτοί οι μύθοι δημιουργήθηκαν γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν τότε να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα.

Το φαινόμενο της  αλλαγής των εποχών σήμερα ξέρουμε που οφείλεται  από τους επιστήμονες . Είδαμε ένα βίντεο που ερμηνεύει και εξηγεί αυτό το φαινόμενο.

Η αρπαγή της Περσεφόνης μάγεψε τα παιδιά, οπότε η δραματοποίηση του μύθου ήταν πολύ μεγάλη χαρά για τα παιδιά.

Ετοιμάσαμε τα σκηνικά μας, τους πρωταγωνιστές στείλαμε τον θεό Ερμή να πάει το μήνυμα  και να καλέσει και τους φίλους μας από τμήμα 2  και η παράσταση αρχίζει…

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι <κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης>.

Γιατί όμως να μην ξαναβγεί η Περσεφόνη πάνω στη γη; 

Σε φύλλο εργασίας το αίνιγμα που φτιάξαμε για τη θεά Δήμητρα.

και όσο εμείς μιλούσαμε για τη Θεά Δήμητρα και τη Περσεφόνη τα φυτά που σπείραμε είχανε μεγαλώσει.

Η Θεά Δήμητρα και η αρπαγή της Περσεφόνης όπως την ζωγράφισαν τα παιδιά.

 

Ειρήνη είναι όταν φυτεύει ένα δέντρο  ακούσαμε τον Γιάννη Ρίτσο να απαγγέλλει.

 Το ταξίδι μας μέσα από το βιβλίο <Ο σπόρος της ειρήνης>, έφτασε στο τέλος του με τον ποιο όμορφο τρόπο,   φυτεύοντας λουλούδια στην αυλή μας γεμίζοντας τη με χρώματα και αρώματα.

Σε αυτή μας τη δράση συμμετείχαν και οι γονείς και τους ευχαριστούμε που πάντα είναι κοντά μας και συμμετέχουν στη εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών τους.

 

Το επόμενο ταξίδι μας θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες μέσα από ένα τρυφερό και αγαπημένο βιβλίο, <η Αρήτη της ροδιάς>.