1ος θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα – Ευ ζην

Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υποενότητες: Αυτομέριμνα

Τίτλος: «Το παπάκι πάει»

Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε από το Χαμόγελο του παιδιού και  στόχος είναι η ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των παιδιών σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης μη προσδιοριζόμενης αλλιώς, δηλαδή σε συνθήκες που χάνουν τον προσανατολισμό τους ή για κάποιον λόγο δεν βρίσκονται κοντά στο άτομο που νομίμως ασκεί την επιμέλεια τους. Συνοπτικά τα παιδιά εκπαιδεύονται να έχουν  αυξημένη επίγνωση των κινδύνων και να είναι σε ετοιμότητα  (increase awareness), αναπτύσσοντας την ικανότητα της αυτοπροστασίας και της αυτομέριμνας.

Πρωταγωνιστής του εργαστηρίου μας ένα μικρό παπάκι  ο “Πάκο”. Ο Πάκο έχασε την οικογένειά του και χρειάζεται την βοήθειά μας για να την βρει

0024319 loytrino papaki 28 ek 550

Τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση…..αποφασίζουν να βοηθήσουν τον Πάκο χρειάζονται όμως και βοηθούς, μια κούκλα είναι ο καλύτερος βοηθός.

Στη συνέχεια διαβάσαμε την ιστορία του μικρού Αλέξανδρου, του αγοριού που έχασε τη μαμά του την λαϊκή αγορά.  Οι μαθητές μπόρεσαν να κατανοήσουν βασικά μηνύματα σε περίπτωση που  κάποιο παιδί βρεθεί στην θέση να έχει χάσει την μαμά , τον μπαμπά του ή τον άνθρωπο που το επιβλέπει. Μέσω της ιστορίας τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την εμπειρία της εξαφάνισης και  αποκτήσαν γνώσεις, οι οποίες, αν και δουλεύονται σε έναν υποθετικό κόσμο, θα μπορέσουν να ανακληθούν και να εφαρμοστούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

το λαθοσ1 το λαθος λαθοσ3

Στη συνέχεια παρουσιάσαμε στα παιδιά τον αριθμό έκτακτης ανάγκης ”100” καθώς και τον αριθμό ‘116000″  που  ανήκει στο χαμόγελο του παιδιού και συζητήσαμε τις περιπτώσεις στις οποίες τους χρησιμοποιούμε. Εξασκηθήκαμε να συνθέτουμε τα νούμερα.

Κατασκευή αφίσας

Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ομάδες. Η κάθε ομάδα αναλαμβάνει να χρωματίσει  τον αριθμό 100 καθώς και να ζωγραφίσει  περιπτώσεις κατά την οποία καλούμε το 100. Πριν την υλοποίηση κάθε ομάδα συζητά μεταξύ της ποιες  περιπτώσεις θα ζωγραφίσει και το ανακοινώνει στην ολομέλεια.

Αφού ολοκληρώσαμε  τις αφίσες μας, πραγματοποιήσαμε ψηφοφορία για να επιλέξουμε την αφίσα του προγράμματός μας.

 

Μουσικά παιχνίδια

Τα παιδιά έχουν στο κεφάλι τους αριθμούς από 0 ως το 9. Ένα παιδί είναι αυτός που κινδυνεύει. Όσο παίζει η μουσική τα παιδιά κινούνται στο χώρο. Όταν σταματήσει, τα παιδιά ακινητοποιούνται και ο κινδυνεύων πρέπει να βρει τα παιδιά που σχηματίζουν το 100.

Από το πρόγραμμά μας δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και η ρομποτική. τα παιδιά έπρεπε να προγραμματίσουν την μελισσούλα ρομπότ να φτάσει στον προορισμό της αποφεύγοντας κάθε φορά τα εμπόδια.

Τι θα έκανες Αν;

Tα παιδιά βιωματικά στην αρχή και στη συνέχεια επί χάρτου θα εφαρμόσουν την  γνώση που απόχτησαν σε διάφορα προτεινόμενα σενάρια.  Ο στόχος είναι η επανάληψη των «βασικών μηνυμάτων» πρόληψης της εξαφάνισης.