Μήνας: Ιούνιος 2023
Ολοκληρώθηκε το 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων, που αποσκοπούσε στην αναγνώριση του δάσους ως ένα πολύπλοκο οικοσύστημα και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία της ζωής και της φύσης. Η νηπιαγωγός ενεργοποίησε το ενδιαφέρον των πιαδιών για το δάσος μέσα από έναν περίπατο στη Διασπορά για παρατήρηση της φύσης και προχώρησε στην ανίχνευση των αρχικών ιδεών των παιδιών για το θέμα μέσα από συζήτηση που αποτυπώθηκε σε ατομικό ιχνογράφημα. Πραγματοποιήθηκε καταιγισμός ιδεών, όπου η νηπιαγωγός ομαδοποίησε τις διάχυτες ιδέες των παιδιών σε ένα ιστόγραμμα. Τα παιδιά μοιράστηκαν σε 3 ομάδες (μηλιές, έλατα, βελανιδιές), προκειμένου να επεξεργαστούν και να οργανώσουν όλο τον όγκο των πληροφοριών για το δάσος και τέθηκαν και οι σχετικοί κανόνες για να κυλήσει ομαλά η συνεργασία. Δόθηκε πλούσιο υλικό στα παιδιά (βίντεο, βιβλία, φωτογραφίες), τα οποία εστίασαν, κυρίως, στους κινδύνους που απειλούν το δάσος -στόχο τον οποίο επεξεργάστηκαν με τις ρουτίνες σκέψεις “Δημιουργικές συγκρίσεις” και “Βλέπω-σκέφτομαι-αναρωτιέμαι”. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η επίσκεψη των παιδιών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής Κρεστένων, όπου δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά μέσα από εξερεύνηση στο δάσος και διάφορες παιγνιώδης δραστηριότητες να γνωρίσουν το δάσος ως ένα πολύπλοκο οικοσύστημα και να ευαισθητοπιηθούν για την προστασία του. Μετά την επιστροφή από τα Κρέστενα, τα παιδιά επεξεργάστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την επίσκεψη μέσα από την κατασκευή μιας εντυπωσιακής μακέτας. Επίσης, έφτιαξαν 3 αφίσες (από μια η κάθε ομάδα), ψήφισαν ποιά τους άρεσε περισσότερο και οργάνωσαν τα δεδομένα της ψηφοφορίας σε ραβδόγραμμα.

Παίζοντας τυφλόμυγα στο δάσος: ένα παιδί οδηγεί αυτό που έχει κλειστά τα μάτια σε ένα φυτό. Στη συνέχεια, επιστρέφουν στο αρχικό σημείο και το παιδί που είχε δεμένα μάτια πρέπει να αναγνωρίσει που το οδήγησε ο φίλος του που έβλεπε.
Ο φυλλομετρητής σας δεν υποστηρίζει προβολή PDF. Κατεβάστε το αρχείο PDF.
Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του νηπιαγωγείου μας, που αφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας των μαθητών, πραγματοποιήθηκε σχετικό εργαστήριο (διάρκειας δύο ωρών) σε συνεργασία με τον Κέντρο Πρόληψης “Παρεμβάσεις” και συντονίστρια την ψυχολόγο κα Κατερίνα Μάσσαλα. Υπενθυμίζουμε ότι υλοποιήθηκε ήδη ένα εργαστήριο, που ενθουσίασε τα παιδιά, τα οποία ζήτησαν από την ψυχολόγο να επισκεφθεί και πάλι το νηπιαγωγείο μας. Με έναυσμα την έντεχνη ιστορία “Του σχοινιού τα μανταλάκια”, του Α. Παπαθεωδούλου, τα παιδιά συζήτησαν, ζωγράφισαν, εκφράστηκαν, συνεργάστηκαν, ψυχαγωγήθηκαν.














































