Με τα πρωτοβρόχια τα παιδιά παρακινήθηκαν να παρατηρήσουν τη φύση, τα χρώματά της, τις αλλαγές στον καιρό και στην καθημερινότητα. Μάζεψαν φύλλα από την αυλή για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα σε κάποια κατασκευή.
Αργότερα, παρακινήθηκαν να ζωγραφίσουν το Φθινόπωρο. Ο στόχος ήταν να βοηθήσουν τη φίλη τους την Άμπελε, που ζει σε άλλο τόπο, να καταλάβει τί σημαίνει αυτή η εποχή μέσα από ένα email που θα της στείλουν, στο οποίο θα επισυνάψουν τις ζωγραφιές τους. Η δραστηριότητα αποσκοπούσε μεταξύ άλλων να ενισχύσει την κριτική τους σκέψη, αφού τα νήπια κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν αν κάθε ζωγραφιά απεικονίζει το Φθινόπωρο και γιατί. Τα προνήπια αντιλήφθηκαν ότι ορισμένες φορές πρέπει στο ιχνογραφημά τους να λαμβάνουν υπόψη τη συζήτηση που έχει προηγηθεί και να μη ζωγραφίζουν μόνο ελεύθερα.
Η Άμπελε ανταποκρίθηκε με την επιστολή που παρατίθεται εδώ
Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό σε αυτό το “μαγικό” κάλεσμα της άγνωστης φίλης και δούλεψαν σε δυο ομάδες.
Ιδού και τα αποτελέσματα:
Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες τα νήπια πειραματίστηκαν με τα χρώματα με αφορμή τις αλλαγές στα χρώματα της φύσης που παρατήρησαν στο φυσικό περιβάλλον. Ζωγράφισαν με τα χρώματα του Φθινοπώρου και προχώρησαν σε ανάμειξη των χρωμάτων. Τι θα συμβεί αν ανακατέψουμε το κίτρινο με το μπλέ; Το κίτρινο με το κόκκινο;
Τί θα συμβεί αν αναμείξουμε το κίτρινο με το μπλε; Έβαψαν τις παλάμες τους με τα αντίστοιχα χρώματα και τις έτριψαν για να δουν το αποτέλεσμα. Η δραστηριότητα ενθουσίασε τα παιδιά και ενθάρρυνε τη μεταξύ τους συνεργασία.
Τί θα συμβεί αν αναμείξουμε το κίτρινο με το κόκκινο;