Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) είναι πολλά παραπάνω από μια ευχή. Χαρίζει ελπίδα, δύναμη και ζωή εκπληρώνοντας ευχές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες.
Τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. με τις συμμετοχές τους (στις κατηγορίες: α) Δημιουργική Κατασκευή, β) Δημιουργική Γραφή – Δοκίμιο) στον Μαθητικό Δημιουργικό Διαγωνισμό-Αστέρι της Ευχής 2023-2024 ενίσχυσαν αυτό το σπουδαίο έργο.
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στηρίχθηκαν στη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των μαθητών, έχοντας ως αφετηρία τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Με συλλογική προσπάθεια, γνωρίζοντας τις έννοιες της προσφοράς και του εθελοντισμού, δημιούργησαν με αγάπη τον «Αστερούλη» και το ποίημα «Κάνε μια ευχή».
Όλα ξεκίνησαν από τα αστέρια που έπεφταν μέρα μεσημέρι σε μια σχολική τάξη, στο παραμύθι «Η αγκαλιά που ψήλωνε» του Μάριου Μάζαρη. Με αφορμή την ιστορία της Αλίκης συζητήσαμε για τα διαφορετικά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά που έχουμε, τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος όταν τον κοροϊδεύουν και για τους τρόπους διαχείρισης μιας τέτοιας κατάστασης.
Πώς μια αγκαλιά κατάφερε να ψηλώσει την Αλίκη;
Οι σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών αποτέλεσαν το έναυσμα για την ενασχόληση μας με το έργο του οργανισμού Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος). Οι μικροί μας μαθητές εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μαθαίνοντας παραδείγματα ευχών που έχουν πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, εξέφρασαν τις ιδέες τους για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι για να δώσουν χαρά στα παιδιά που το έχουν ανάγκη.
Στη συνέχεια, αφού είδαμε κάποιες από τις περσινές συμμετοχές σχολείων στον Μαθητικό Δημιουργικό Διαγωνισμό-Αστέρι-της-Ευχής, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε δύο διαφορετικές κατηγορίες του. Το κίτρινο δωμάτιο στην κατηγορία Δημιουργική Κατασκευή και το κόκκινο δωμάτιο στη Δημιουργική Γραφή –Δοκίμιο.
«Γνωρίζοντας την αξία του εθελοντισμού.»
Η ομάδα του 2ου τμήματος (κίτρινο δωμάτιο), έπειτα από συζητήσεις της ολομέλειας και ψηφοφορίες, αποφάσισε να φτιάξει ένα αγόρι με το όνομα «Αστερούλης» του οποίου το σώμα θα αποτελείται από αστέρια με ευχές.
Οι ευχές μας :
Να ζωγραφίζουν.
Να γίνουν γρήγορα καλά.
Να είναι καλά.
Να πάνε βόλτα.
Να πηγαίνουν βόλτες.
Να παίζουν παιχνίδια στο σπίτι τους.
Να πάνε στο πάρκο.
Να πάρουν μία βάρκα και να πάνε στη θάλασσα.
Να γίνουν πυροσβέστες.
Να γίνουν αστυνομικοί.
Να είναι χαρούμενοι.
Να έχουν φαγητό και νερό.
Να τρώνε παγωτά.
Να έχουν πολλά παιχνίδια.
Να έχουν σκυλάκι.
Να γίνουν γρήγορα, χαρούμενα τα παιδιά.
«Η δημιουργία των αστεριών.»
«Η ομαδοσυνεργατική αφίσα του Αστερούλη.»
Η ομάδα του 1ου τμήματος (κόκκινο δωματίο), μετά από συμβούλιο, αποφάσισε να γράψει ένα ποίημα και να σκορπίσει αμέτρητα χαμόγελα. Κάθε παιδί σκέφτηκε λέξεις που σχετίζονται με την αγάπη, τη χαρά, την υγεία, τον εθελοντισμό, την ευχή…
Έπειτα οι λέξεις έγιναν ζευγάρια με ομοιοκαταληξία. Σιγά σιγά μέσα από αυτά άρχισαν να ξεπηδούν οι φράσεις, που όλες μαζί ενώθηκαν σαν παζλ και μας έδωσαν το αποτέλεσμα του ποιήματος: «Κάνε μια ευχή».
Το ποίημά μας: «Κάνε μια ευχή !»
Χάρισε ένα αστέρι,
κράτα μου το χέρι,
πρόσφερε βοήθεια,
δώσε αγάπη και ελπίδα στ’ αλήθεια!
Διώξε τον πόνο μακριά,
πάρε δύναμη, θάρρος και χαρά!
Ταξίδεψε με μια ευχή,
γέμισε αστερόσκονη όλη τη γη!
Τα όνειρα τα παιδικά
ζωντάνεψέ τα, κάν’ τα αληθινά.
Βάλε μαγεία,
μοίρασε ζωή και ευτυχία!
Ο αγώνας αυτός
ποτέ να μη σταματήσει
και όλες τις μάχες
να τις κερδίσει!
Όλος ο κόσμος να γεμίσει
χαμόγελα από παιδιά.
“MAKE A WISH” σημαίνει
τεράστια αγκαλιά!
«Καταγραφή, συναρμολόγηση και διακόσμηση του ποιήματος.»
Αποστείλαμε τις συμμετοχές μας στον μαθητικό διαγωνισμό και ευχηθήκαμε σε όλα τα παιδιά ΧΑΜΟΓΕΛΑ , ΥΓΕΙΑ και ΕΥΤΥΧΙΑ !
. . . και η επιβράβευση μας !
Η προϊσταμένη και οι εκπαιδευτικοί
του 1ου Νηπιαγωγείου Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.



















































