Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, που καθιερώθηκε να εορτάζεται από το 2001 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι μαθητές του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε., συμμετείχαν σε προτεινόμενες δράσεις μέσω των οποίων αναδεικνύεται η γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγεται η εκμάθηση γλωσσών.
Με την καθοδήγηση των καθηγητριών Αγγλικών τους κ. Σωτηρίας Λουκάκου και κ. Χριστίνας Κορωνίδου, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως Ευρώπη, ήπειρος, χώρα, γλώσσα, ακόμη και με διάφορες σημαίες ευρωπαϊκών χωρών. Στη συνέχεια, δημιούργησαν πρωτότυπα σχέδια συμμετέχοντας στο διαγωνισμό T-shirt για το επίσημο μπλουζάκι της ΕΗΓ καθώς και αφίσες που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά, την ιδιαίτερη αυτή γιορτή.
Η διαδικασία υλοποίησης των project και η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία για τους μικρούς μας μαθητές. Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε ιδέες, συνεργαστήκαμε και κυρίως διασκεδάσαμε!
ΜΟΝΑΔΑ 4
ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
“Waterfall of Languages“
Τα παιδιά αναπαρέστησαν την γλωσσική πολυμορφία με έναν καταρράκτη γλωσσών που πηγάζει από την Ευρωπαϊκή χερσόνησο. Το project κράτησε μέρες και σε κάθε μας συνάντηση τα παιδιά πρόσθεταν με ενθουσιασμό μια καινούρια ιδέα.
Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι ήταν όταν ζωγραφίσαμε τον καταρράκτη.
ΜΠΛΕ ΔΩΜΑΤΙΟ
“European Language Party is Here”
Τα παιδιά σκέφτηκαν να απεικονίσουν τη γιορτή – πάρτι σχεδιάζοντας την Ευρώπη μέσα στη Γη και γύρω της παιδάκια που επικοινωνούν χρησιμοποιώντας τα “αστέρια” της Eυρωπαϊκής σημαίας, αντί γραμμάτων.
Τα παιδιά διασκέδασαν ζωγραφίζοντας τους πολίτες της Ευρώπης πλάι πλάι, χρησιμοποιώντας την φαντασία τους !!!
ΚΙΤΡΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
“European Day of Languages Poster“
Με τα παιδιά του κίτρινου δωματίου αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πόστερ για την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών το οποίο και αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού πρώτα γνωρίσαμε την Ευρώπη στον χάρτη.
Ζωγραφίζοντας με τα χρώματα των ευρωπαϊκών σημαιών!
ΜΟΝΑΔΑ 5
ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
“Cheerful child“
Τα παιδιά του κόκκινου δωματίου αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα χαρούμενο παιδί, το οποίο γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών! Οι μαθητές σκέφτηκαν να απεικονίσουν τη γλωσσική πολυμορφία και την επικοινωνία με ποικιλία συμβόλων: στεφάνι από αστέρια, μάτια από σύμβολα ειρήνης, στόμα σε σχήμα καρδιάς και μπλουζάκι με μια μουσική νότα.

Φτιάχνοντας το προσχέδιο. Στην διαδικασία συμμετείχαν όλα τα παιδιά εκφράζοντας τις ιδέες τους, ψηφίζοντας ποια σύμβολα θα συμπεριλάβουν και το πού θα τα τοποθετήσουν στο σχέδιο!
Από το προσχέδιο στο τελικό αποτέλεσμα. Για την υλοποίηση του τελικού σχεδίου τα παιδιά με σειρά σχεδίαζαν και χρωμάτιζαν διαφορετικά μέρη.
ΚΙΤΡΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
“Heart-shaped puzzle“
Τα παιδιά του κίτρινου δωματίου σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα παζλ σε σχήμα καρδιάς, συμβολίζοντας έτσι την ενότητα αλλά και τα μοναδικά γλωσσικά “κομμάτια” που απαρτίζουν την Ευρώπη. Ενωμένοι σχηματίζουμε κάτι πολύ όμορφο!

Φτιάχνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Στην διαδικασία συμμετείχαν όλα τα παιδιά εκφράζοντας τις ιδέες τους για το σχήμα, τα χρώματα και την τοποθέτηση αστεριών στο παζλ. Για την υλοποίηση του τελικού σχεδίου τα παιδιά με σειρά σχεδίαζαν και χρωμάτιζαν διαφορετικά κομμάτια.













