1η Δραστηριότητα:
Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να εισάγουμε τα παιδιά σε ένα γενικό επίπεδο με τις έννοιες των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους.
Ως αφόρμηση χρησιμοποιήσαμε το παραμύθι με τίτλο: « Ο Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια» της Σοφίας Ζαραμπούκα . Μετά το πέρας του παραμυθιού ενθαρρύναμε τα παιδιά να εκφράσουν όσα γνωρίζουν για τα απορρίμματα με ερωτήσεις του τύπου «Τι είναι τα σκουπίδια;», «Πώς δημιουργούνται τα σκουπίδια;», «Που νομίζετε ότι πηγαίνουν τα σκουπίδια;»
Στο τέλος ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν αυτό που τους έκανε εντύπωση από το παραμύθι ή από τις εικόνες που είδαμε στον υπολογιστή μας.
2η Δραστηριότητα: Διάφορα είδη προϊόντων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.
Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να παρατηρήσουν τα παιδιά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και να προσδιορίσουμε από τι υλικά είναι κατασκευασμένα, ποια ανακυκλώνονται και ποια όχι.
Στην παρεούλα ομαδικά διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα και μη προϊόντα .
3η Δραστηριότητα:
Παίξαμε κι ένα παιχνίδι με τη λέξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ . Διαβάσαμε τη λέξη ,είπαμε τις φωνούλες της λέξης και κόψαμε ένα ένα τα γράμματα τα οποία μοιράστηκαν στα παιδιά. Κάθε παιδί έβαζε το γράμμα που κρατούσε κάτω από το σωστό γράμμα της λέξης. Έπειτα τα γράμματα κρύφτηκαν μέσα στην τάξη και τα παιδιά έψαξαν για να τα βρουν και να τα τοποθετήσουν πάλι στη σωστή σειρά.
Έπειτα σε ατομικό φύλλο εργασίας τα παιδιά κόβουν και ξεχωρίζουν τις δύο κατηγορίες.
Τα παιδιά παρατηρούν φωτογραφίες από διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Ενθαρρύνονται να εντοπίσουν τα διάφορα υλικά από τι είναι κατασκευασμένα ( χαρτί, πλαστικό γυαλί, μέταλλο, ύφασμα). Παρατηρούν αντικείμενα και προϊόντα που υπάρχουν στην τάξη και προσδιορίζουν το υλικό κατασκευής τους.
Στη συνέχεια, μετά την προβολή του βίντεο, δημιουργούμε και εμείς κάδους ανακύκλωσης, όπως η Πέππα. Στον ένα κάδο μπαίνουν τα πλαστικά αντικείμενα, στον άλλο τα χάρτινα, στον επόμενο τα τενεκεδένια και αυτά από λευκοσίδηρο . Έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και καλούνται και εκείνα να ομαδοποιήσουν τα διαφορετικά υλικά στον ανάλογο κάδο. Ύστερα μετράμε μαζί με τα παιδιά τις συσκευασίες που τοποθετήθηκαν στον κάθε κάδο και λέμε προφορικά τον αριθμό που βρήκαμε.
Παρακολουθήσαμε τα παρακάτω ενδιαφέροντα βίντεο ..
Δεν θα μπορούσε να λείπει και η φίλη μας η Bee-bot από όλη αυτή την ενημέρωση και τις δράσεις για την ανακύκλωση. Έτσι με την βοήθεια των παιδιών που την προγραμμάτιζαν , μπόρεσε να πάει μόνο στα ανακυκλώσιμα υλικά .
4η Δραστηριότητα:
«Μικροί Ανακυκλωσούληδες εν δράσει»
Τα παιδιά εκφράστηκαν δημιουργικά βρίσκοντας τρόπους για να μετατρέψουμε άχρηστα υλικά που υπήρχαν στο περιβάλλον τους σε χρήσιμα αντικείμενα με αισθητικό αποτέλεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι ανακύκλωσης, το οποίο ονομάστηκε «Μικροί Ανακυκλωσούληδες εν δράσει», προκειμένου να φτιάξουν δημιουργίες από πλαστικά μπουκάλια,ρολά από χαρτί υγείας , καπάκια από μπουκάλια, αλουμινένια κουτιά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και μας άρεσε πολύ !!!
Επίσης δημιουργήσαμε και μια μακέτα με ανακυκλώσιμα υλικά (ρολό από χαρτί υγείας ,καπάκια πλαστικά από μπουκάλια ,υπολείμματα από χαρτιά κάνσον) που είχαμε ήδη στο νηπιαγωγείο. Ενώ τις ταίστρες των πουλιών τις κατασκευάσαμε από υλικά (χάρτινο κουτί από γάλα ,πλαστικό δοχείο από γιαούρτι) που φέραμε από το σπίτι.Κι εδώ τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
5η Δραστηριότητα:
Διαβάζουμε το παραμύθι « Η κυρά Φύση και ο κακός Ρύπος » της Έφης Παπαδοπούλου από τις εκδόσεις Λιβάνη. Αφού διαβάσουμε το παραμύθι, σχολιάζουμε με τα παιδιά όλα αυτά που διαδραματίστηκαν στην ιστορία και έπειτα ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν αυτό που τους έκανε εντύπωση από το παραμύθι.
Πως γίνεται το χαρτί;
6η Δραστηριότητα :
Ανακυκλώνουμε το δικό μας χαρτί και φτιάχνουμε καινούργιο.
Κόβουμε το χαρτί που θέλουμε να ανακυκλώσουμε σε μικρά κομμάτια και γεμίζουμε το δοχείο με νερό. Έπειτα το πολτοποιούμε και το κάνουμε μια μάζα. Κατόπιν το απλώνουμε όσο μπορούμε για να γίνει λεπτό και το αφήνουμε να στεγνώσει. Αφού στεγνώσει και σκληρύνει τα παιδιά ζωγραφίζουν πάνω του με δυσκολία οφείλω να ομολογήσω γιατί η επιφάνεια είναι σκληρή αλλά κάνοντας μοναδικές ζωγραφιές.
Επίσης κάναμε την αυλή του σχολείου μας ομορφότερη βάφοντας κουτιά από βρεφικό γάλα και μεταμορφώνοντάς τα σε μικρές γλάστρες . Τα παιδιά διάλεξαν και τους σπόρους και τώρα μένει να φυτρώσουν.