ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ
ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ
Αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, είναι παραδοσιακά η μέρα που βάφουμε τα αυγά και ψήνουμε τσουρέκια. Για ναδούμε κάποιους τρόπους που μπορούμε να βάψουμε τα αυγά, πέρα από τον παραδοσιακό με κόκκινη βαφή.
1. ΛΑΔΟΠΑΣΤΕΛ
Υπάρχουν δυο τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα λαδοπαστέλ.
– Ο πρώτος είναι αφού πρώτα βράσουμε τα αυγά, να τα ζωγραφίσουν τα παιδιά όπως θέλουν με τα λαδοπαστέλ. Μπορούν να ζωγραφίσουν σπίτια, λουλούδια παιδάκια, γραμμές, κ.α.Στη συνέχεια τα βάφουμε με τη βαφή κανονικά. Θα δείτε να εμφανίζονται οι ζωγραφιές των παιδιών. Προσέξτε όμως αν χρησιμοποιήσετε κόκκινη μπογιά για τα αυγά, να μη βάψουν τα παιδιά με κόκκινη λαδοπαστέλ, γιατί δεν θα φαίνεται κ.ο.κ.
– Ο δεύτερος τρόπος είναι, αφού πρώτα βράσετε τα αυγά, να λιώσετε λαδοπαστέλ και αφού στάξει πάνω στο αυγό, με μια οδοντογλυφίδα να κάνει το παιδί σχέδια. Επίσης αν έχετε ταψί με θήκες για κεκάκια, μπορείτε να βάλετε στις θήκες τις χάρτινες θήκες για cupcakes και εκεί μέσα να βάλετε σε κάθε θήκη από ένα λαδοπαστέλ διαφορετικού χρώματος. Στη συνέχεια το βάζετε στον φούρνο ώσπου να λιώσουν. Αφού αφαιρέσετε το ταψί από τον φούρνο, με τη βοήθεια οδοντογλυφίδων, φτιάχνεται σχέδια πάνω στα αυγά. (εικ.1)
2. ΚΛΩΣΤΕΣ ή ΛΑΣΤΙΧΑΚΙΑ
Αφού βράσουμε τα αυγά, τα τυλίγουμε με κλωστές ή λαστιχάκια και τα βάζουμε στη βαφή. Αφού τα βγάλουμε από τη βαφή, τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και αφαιρούμε τις κλωστές ή τα λαστιχάκια. Χρησιμοποιούμε λαστιχάκια με διαφορετικό πάχος για να έχουμε διαφορετικά σχέδια.(εικ.2)
3. ΑΠΛΟ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ
Αφού βράσουμε και βάψουμε τα αυγά μας ότι χρώμα θέλουμε, κόβουμε από χαρτοπετσέτες διάφορα σχέδια και τα κολλάμε πάνω στα αυγά με μείγμα από απράδι και βανίλια. Χτυπήστε ένα ασπράδι αυγού ελαφρά και με ένα πινέλο περάστε το αυγό σας.Βαλτε και μια βανίλια μεσα στο ασπραδι για καλύτερη μυρωδιά. Κολλήστε πάνω την πετσέτα και για το τελείωμα περάστε πάλι ασπραδι αυγού απο πάνω για να σταθεροποιηθεί. Αφήνετε να στεγνώσουν καλά.
Εάν επιθυμείτε γυαλίζετε με λάδι.(εικ.3)


